Από την Λίλιαν Σίμου

Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο χρώματα και αποχρώσεις χρωμάτων, τόνους σκούρους και ανοιχτούς, παστέλ ή έντονες πινελιές. Μέσα στην καθημερινότητά, λοιπόν, το χρώμα είναι οδηγός μας και σύντροφός μας.  Χωρίς να το καταλάβουμε, ασκεί πάνω μας μία δύναμη κι επηρεάζει την ζωή μας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν την δύναμη και την επίδραση του χρώματος και στους μεγάλους ναούς του Καρνάκ και των Θηβών είχαν «χρωματισμένες αίθουσες» μέσα στις οποίες έκαναν έρευνες για τα χρώματα και την χρωματοθεραπεία. Σήμερα , όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται την ευεργετική επίδραση των χρωμάτων στη ζωή τους.

Οι ενέργειες που εκπέμπονται από τα χρώματα ονομάζονται χρωματικές ακτίνες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά, ώστε να νοιώσουμε υγιείς και ισορροπημένοι. Κάθε χρώμα έχει το δικό του μήκος κύματος και τη δική του δόνηση.

Ακόμη κι οι τυφλοί μπορούν να ξεχωρίσουν τα χρώματα, αν αναπτύξουν στα ακροδάχτυλά τους την ευαισθησία να αντιλαμβάνονται τις συχνότητες αυτές.

Κάποιοι χρωματοθεραπευτές πιστεύουν πως οι ώρες της ημέρας έχουν τις δικές τους αποχρώσεις. Αν συντονιστούμε ανάλογα με τη δραστηριότητα την κατάλληλη ώρα, θα έχουμε επιτυχημένη εργασία, ή ένα καλό ύπνο.

Το κίτρινο χρώμα υπερέχει το πρωί, τονώνει την σκέψη και την λογική.

Το πορτοκαλί χρώμα είναι καλύτερο το απόγευμα, ώρα δημιουργική ή ευχάριστη.

Το κόκκινο είναι καλό για το βράδυ. Αλλά πολύ αργά, ας προτιμήσουμε το μοβ. Βοηθά στον διαλογισμό. Αν είμαστε ξύπνιοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το γαλάζιο ηρεμεί.

Ο γερμανός εκπαιδευτικός και μεταφυσικός Ρούντολφ Στάινερ, στις αρχές του αιώνα, μελέτησε μεταξύ άλλων την επίδραση των χρωμάτων και μας άφησε μία μελέτη σημαντική για κληρονομιά. Κάθε χρώμα έχει δύναμη να επηρεάζει την ψυχική και την σωματική υγεία των ανθρώπων.

Καθώς τα χρώματα συνδέονται με τα επτά βασικά κέντρα ενέργειας, τα τσάκρας, τα ενεργοποιούν, ενισχύοντας τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού μας.

Μερικοί θεραπευτές, χρησιμοποιούν ακόμη ήχους μουσικής, ή μορφές. Η επαγγελματική χρωματοθεραπεία είναι ένας περίπλοκος και σύνθετος κλάδος και στηρίζει τις εφαρμογές της σε πολλά χρόνια έρευνας. Οι ειδικοί ξέρουν πως το χρώμα μπορεί να έχει τόσο θετικά, όσο κι αρνητικά αποτελέσματα.  Όπως ένα χρώμα που φτιάχνει τη διάθεσή μας σήμερα, αύριο μπορεί να μην έχει επιρροή. Οι λόγοι είναι πολλοί κι εξετάζονται από τον χρωματοθεραπευτή σε κάθε συνεδρία.

Μερικές πληροφορίες για τα επτά χρώματα που συνδέονται με τα τσάκρας (ενεργειακά μας κέντρα) :

ΚΟΚΚΙΝΟ

Αφορά το κατώτερο τσάκρα, στη βάση της σπονδυλικής στήλης

Προσφέρει ενέργεια

Αυξάνει τη δύναμη, την λίμπιντο, την κυκλοφορία του αίματος, το θάρρος και την ζωτικότητα. Δίνει πρωτοβουλία και ενθουσιασμό. Αλλά, μπορεί να φέρει και εντάσεις ή βίαιες αντιδράσεις. Ή η υπερβολική έκθεση, να ερεθίσει φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως την αρθρίτιδα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αφορά το κέντρο αναπαραγωγής

Προσφέρει ανανέωση και ζωτικότητα

Ενεργοποιεί τη σπλήνα, τα νεφρά, τα επινεφρίδια. Μειώνει την κούραση και την κατάθλιψη, τους ρευματισμούς και το άσθμα. Βοηθά να απαλλαγούμε από αναστολές και περιορίζει την κατάθλιψη. Ενθαρρύνει για αυτοέλεγχο και δημιουργική διάθεση. Σε υπερβολή τονίζει την υπερηφάνεια ή την φιλοδοξία.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Αφορά το ηλιακό πλέγμα

Προσφέρει διαύγεια

Ευεργετική η επίδρασή τους στο πάγκρεας, στο συκώτι και τη σπλήνα. Βοηθά σε περιπτώσεις νευρικής υπερέντασης, δυσκοιλιότητας, μεταβολής βάρους και δερματικών παθήσεων. Δίνει αισιοδοξία, ευδαιμονία, σοφία και πνευματικότητα. Αλλά στην υπερβολή του, φέρνει αποσταθεροποίηση κι ανασφάλεια ή σύγχυση.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Αφορά το κέντρο της καρδιάς

Προσφέρει αγάπη και θεραπεία

Ενεργοποιεί τον θύμο αδένα και την καρδιά. Μας ισορροπεί συναισθηματικά, καθώς απομακρύνει την ένταση, τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα σοκ. Εναρμονίζει τον ψυχισμό και δημιουργεί συμπάθειες. Γεννά δημιουργικές ιδέες, αισθήματα συμπόνιας, ευημερίας κι επιτυχίας. Το ροζ συνδέεται επίσης με αυτό το κέντρο, καθώς φέρνει αισθήματα αγάπης, ζεσταίνει την καρδιά και ενεργοποιεί το αιθερικό. Φέρνει μετριοφροσύνη και λεπτότητα ή τακτ.

ΜΠΛΕ

Κέντρο ενέργειας είναι ο λαιμός

Προσφέρει την επικοινωνία

Αποκαθιστά την ισορροπία του θυρεοειδή αδένα, χαμηλώνει την πίεση του αίματος κι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Καταπραΰνει, τονώνει την αυτοπεποίθηση κι ενθαρρύνει την αυτάρκεια. Εμπνέει πίστη, ηθική ακεραιότητα κι ιδεαλισμό. Το λουλακί, προωθεί στην σοφία και την πνευματικότητα.

ΜΟΒ

Αφορά το «τρίτο μάτι», το μεσόφρυδο

Προσφέρει στο ένστικτο, στην αυτοθυσία, στον πνευματισμό

Φέρνει ισορροπία στην υπόφυση, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη. Δηλώνει την θυσία στην ανώτερη πνευματική της μορφή, υψηλά ιδανικά, αξιοπρέπεια, ευλάβεια και πνευματική ισορροπία. Χαλαρώνει από το άγχος.

ΛΕΥΚΟ-ΧΡΥΣΟ

Δεν είναι ακριβώς χρώμα, αλλά σχετίζεται με την κορωνίδα, το τσάκρα της κεφαλής.

Είναι υψηλός δείκτης πνευματικότητας και χρησιμοποιείται καθαρά για ανώτερες συλλήψεις ή πολύ σημαντικές αναζητήσεις.