ΛΟΝΔΙΝΟ. («ΑΡ»). Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λένε ότι το πειραματικό τους εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει αποδειχθεί σε μια πρώτη δοκιμή σε εκατοντάδες υγιείς ασθενείς ότι μπορεί να προκαλέσει μια προστατευτική ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσίευσε τη Δευτέρα η βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Οι Βρετανοί ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το εμβόλιο τον Απρίλιο σε περίπου 1.000 άτομα, τα μισά από τα οποία έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο. Το εμβόλιο παρήγαγε διπλή ανοσοαπόκριση σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών που διήρκεσαν τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ανοσοποίηση.

Τέτοιες πρώιμες δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και να δουν τι είδους ανοσοαπόκριση προκλήθηκε, αλλά δεν μπορεί να πει εάν το εμβόλιο προστατεύει πραγματικά.

Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την Astra Zeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.

«Βλέπουμε καλή ανοσοαπόκριση σε σχεδόν όλους», δήλωσε ο Δρ Αντριαν Χιλ (Adrian Hill), διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αυτό που κάνει αυτό το εμβόλιο ιδιαίτερα καλά είναι να προκαλέσει και τα δύο σκέλη του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε.

Ο Χιλ είπε ότι παράγονται αντισώματα εξουδετέρωσης – μόρια που είναι βασικά για τον αποκλεισμό της μόλυνσης.

«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.

«Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ερευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της Astra Zeneca.

*Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»