Γράφει ο Ερμής:

Συνέχεια από το 2ο μέρος.

Επιστρέφοντας στη φωλιά της η σαύρα ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα και αποφάσισε να συμβουλευθεί το Πνεύμα του δάσους.

«Είναι το μόνο που μπορεί να μου δώσει λύση», σκέφτηκε και καθώς το Πνεύμα κατοικούσε πολύ μακριά, στην κορυφή του ψηλού βουνού που χανόταν μέσα στα σύννεφα, ετοιμάστηκε αμέσως για το ταξίδι της.

Προτού φύγει όμως, ψιθύρισε το σχέδιό της στα δέντρα, τα οποία με τη σειρά τους μετέφεραν την πληροφορία μέσω του θροΐσματός τους και με τον απαλό μελωδικό ήχο – που ήταν αδύνατον να ερμηνεύσουν ο Χελουσίμ και ο δράκος του – σε όλους τους κατοίκους του δάσους.

Αν και οι κάτοικοι ακολούθησαν τη συμβουλή της σαύρας να είναι προσεκτικοί και να μην δώσουν καμιά αφορμή στον Χελουσίμ για να τους κάνει κακό, η κατάσταση που αντιμετώπιζαν ήταν αφόρητη.

Οι ημέρες περνούσαν. Μια ημέρα, δυο ημέρες, μία εβδομάδα, δυο εβδομάδες, τρεις εβδομάδες, ένας μήνας. Η σαύρα δεν επέστρεφε, οι απαιτήσεις του Χελουσίμ αυξάνονταν διαρκώς και ο έλεγχος του δράκου του ήταν μια θηλιά στον λαιμό τους που τους έπνιγε. Οι κάτοικοι του δάσους δεν άντεχαν άλλο και η υπομονή τους είχε εξαντληθεί.

«Πού είναι η σαύρα;», αναρωτιόντουσαν. «Άραγε είναι καλά; Μήπως της συνέβη κάποιο κακό; Ή μήπως κατάλαβε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Χελουσίμ και μας εγκατέλειψε; Λέτε να φοβάται ή μήπως περνά καλύτερα εκεί που πήγε και μας ξέχασε;»

«Όχι, αδύνατον», απαντούσαν αμέσως. «Η σαύρα δεν θα μας πρόδιδε ποτέ».

Παρ’ όλα αυτά, η απουσία της σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που υφίσταντο από τον Χελουσίμ, έσπειρε στο μυαλό τους την αμφιβολία και την απογοήτευση.

Όσον αφορά τώρα τη σαύρα, εκείνη ούτε είχε προδώσει τους φίλους της, ούτε είχε ξεχάσει τον στόχο της. Το ταξίδι της όμως ήταν δυσκολότερο απ’ όσο υπολόγιζε και ο δρόμος γεμάτος παγίδες και εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής όφειλε, όπως και τόσοι άλλοι πριν από αυτήν, να αποδείξει ότι άξιζε τη βοήθεια του Πνεύματος του δάσους και ότι οι προθέσεις της ήταν αγνές και απαλλαγμένες από δόλιους και φθονερούς σκοπούς.

Η σαύρα επομένως ήταν αναγκασμένη να περάσει από αρκετές δοκιμασίες που επιζητούσαν πότε να επιδείξει θάρρος και αντοχή και πότε λογική, πίστη και προσήλωση. Και όλα αυτά, όντας μόνη, δίχως να έχει βοήθεια ή γνώση των επερχόμενων κινδύνων και κυρίως δίχως να ξέρει ποια ήταν ακριβώς η απόσταση που όφειλε να διανύσει για να φθάσει στο σπίτι του Πνεύματος.

Ο χρόνος έτρεχε και λειτουργούσε υπέρ του Χελουσίμ, αφού του έδινε την ευκαιρία να αυξήσει τη δύναμή του. Όμως, όπως και κατά την προηγούμενη αναμέτρησή τους, η σαύρα ήταν διατεθειμένη να παλέψει ως το τέλος για να νικήσει τον Χελουσίμ και να απαλλάξει το δάσος από την παρουσία του.

Δεν υπήρχε επομένως κανένα περιθώριο οπισθοχώρησης και η μοναδική εναλλακτική της ήταν ο αγώνας της επικράτησης. Ή θα εξαφάνιζε τον Χελουσίμ ή θα χανόταν η ίδια μαχόμενη εναντίον του.

Συνεχίζεται…

Συνταγή της Αμβροσίας: Ισχύς εν τη ενώσει

Υλικά:

1 κούπα μαύρο σταφύλι

1 κούπα ντοματίνια

1 κούπα άγριο ρόδι

Λίγη ρόκα

Λίγη κάπαρη

2 αγγουράκια

1 φρέσκια παπάγια

3 φρέσκα σύκα

Για τη σος:

3 κ. σούπας λευκό ξίδι

3 κ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο σύκο

½ κρασοπότηρο λάδι

Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το σταφύλι, τα ντοματίνια και τη ρόκα. Βράζουμε το ρόδι. Ψιλοκόβουμε τη ρόκα, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τα αγγουράκια και την παπάγια. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σύκα.

Ετοιμάζουμε τη σος, βάζοντας όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ και ανακατεύοντας.

Στη συνέχεια βάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε άλλο μπολ, περιχύνουμε με τη σος και ανακατεύουμε προσεκτικά.