ΑΚΡΟΝ. ΟΧΑΪΟ. Μια πρωτοποριακή ομογενειακή επιχείρηση, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία στην τοπική κοινωνία του Ακρον στο Οχάιο, θυμήθηκε, σε ένα νοσταλγικό αφιέρωμα, η ηλεκτρονική εφημερίδα «Beacon Journal».

Πρόκειται για το «Chocolate Shop», δηλαδή ένα κατάστημα με είδη σοκολάτας, το οποίο άλλαξε τις συνήθειες μικρών και μεγάλων, ενώ αποτέλεσε και το εφαλτήριο προκειμένου να αναπτυχθεί μια σειρά ομοειδών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Το ρολόι γυρίζει πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι Ελληνες μετανάστες Κωνσταντίνος Κλεϊνης (Gus Kleines) και Ιωάννης Πέτρου (Τζον Πέτρου) κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι, για μια καλύτερη ζωή στην Αμερική. Κατάγονται από την Κρήτη και τη Μάνδρα Αττικής αντίστοιχα, χωρίς να έχουν καμία ιδιαίτερη γνώση για την άγνωστη χώρα που επέλεξαν για δεύτερη πατρίδα τους.

Στις 29 Ιουλίου 1916, το εγχείρημά τους γίνεται πραγματικότητα και καλούν τη συνοικία στα εγκαίνια του «Chocolate Shop», στη συμβολή της 4 S. Howard Street, δίπλα από την West Market Street.

«Παρότι το όνομα της επιχείρησης, έναν αιώνα αργότερα, ενδεχομένως να μοιάζει απλοϊκό, ήταν μπροστά από την εποχή του. Τέτοιες επιχειρήσεις ονομάζονταν ‘candy stores’ και ‘ζαχαροπλαστεία’, πριν αυτοί οι επιχειρηματίες εισάγουν τον τίτλο ‘chocolate shop’ (κατάστημα σοκολάτας)», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο Κλεϊνης ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας, ο Πέτρου Γραμματέας και Ταμίας, ενώ δυο ακόμη Ελληνες μετανάστες, ο Γιώργος Δελής (George Delis) και ο Μιχάλης Λάμπος (Mike Lampos) ήταν αντιπρόεδροι.

«Παράγουμε τα δικά μας παγωτά και γλυκά και εγγυούμαστε ότι είναι αγνά», ανέφερε διαφήμιση της εποχής από το «Chocolate Shop», το οποίο προωθήθηκε επικοινωνιακά από τους ιδιοκτήτες ως «το πιο γλυκό μέρος στο Ακρον».

Η 29η Ιουλίου 1916, όταν και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, ήταν η πιο ζεστή μέρα της χρονιάς, καθώς ο υδράργυρος άγγιζε τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ. Η προσέλευση του κοινού ήταν μαζική και είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν σουβενίρ, όπως επίσης και σημαντικές ποικιλίες γλυκών.

Ο Κλεϊνης διαβεβαίωνε τους πελάτες ότι τα γλυκά ήταν ποιοτικότατα και γευστικά και ότι «τίποτα δεν θα σου προσέφερε μεγαλύτερη απόλαυση, και κάθε όμορφο συναίσθημα θα σου τα θυμίζει».

«Ορισμένος κόσμος δεν έχει ιδέα για τη σημασία του ζαχαροπλαστείου μας – πόσο μεγάλο είναι, πόση δουλειά έχουμε καθημερινά» τόνιζε μια άλλη διαφήμιση.

Το 1918, το «Chocolate Shop» άρχισε να λειτουργεί και σαν μίνι – εστιατόριο, ενώ το 1919 άνοιξε και δεύτερο κατάστημα. Κατόπιν, όμως, η αγορά άνοιξε, καθώς πολλοί επιχειρηματίες θέλησαν να μιμηθούν το παράδειγμα των ομογενών. Δεκάδες τέτοια καταστήματα άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, θεωρώντας ότι «υπάρχει χώρος για όλους». Ομως, το μέλλον δεν αποδείχθηκε τόσο ευοίωνο.

Το «Chocolate Shop» συνδυάστηκε με την εποχή πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εμπλοκή της Αμερικής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως, όταν ξεκίνησε η οικονομική ύφεση, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Το 1922, το πρώτο κατάστημα, στην Howard Street, κατέβασε ρολά. Το ίδιο συνέβη και με το δεύτερο κατάστημα, ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, καμία από τις ομοειδείς επιχειρήσεις της περιοχής δεν άντεξε.

Ο Πέτρου και ο Κλεϊνης άλλαξαν επιχειρηματική κατεύθυνση και άνοιξαν ένα κέντρο μπόουλινγκ τη δεκαετία του ’60 στη Main Street. Παράλληλα, ήταν οι εμπνευστές της ονομασίας του περίφημου Hermes Building, στην East Market Street, με αναφορά στο γνωστό πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας.

Ο Κλεϊνης εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια ως κτηματομεσίτης, ενώ ο Πέτρου ως ασφαλιστής. Ο πρώτος πέθανε το 1968, σε ηλικία 84 ετών. Ο δεύτερος το 1981, σε ηλικία 87 ετών. Παρόλα αυτά, άφησαν τη δική τους παρακαταθήκη στην πόλη.

Σήμερα, ο χώρος που στεγάστηκε το πρώτο Chocolate Shop, δεν υπάρχει, καθώς μετατράπηκε σε πάρκινγκ. Ουδείς όμως θα ξεχάσει την «επανάσταση» που έφερε στην τοπική αγορά την δεκαετία του 1910.

https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_genika_nea/arthro/oi_omogeneis_pou_eferan_ti_sokolata_sto_akron_tou_oxaio-648848/