ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως για το εμβόλιο της Covid-19 μπήκε σε φάση εφαρμογής από την Δευτέρα, με τους πρώτους 30.000 εθελοντές να λαμβάνουν την δοκιμαστική χορήγηση με την μέριμνα της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα μόνο από τα υποψήφια εμβόλια που δοκιμάζονται σε όλη την Υφήλιο.

Μέχρι αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν εγγυάται ότι το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και την εταιρεία Moderna, θα παράσχει πραγματική προστασία από την Covid-19.

Σύμφωνα με το «Associated Press», οι εθελοντές δεν θα γνωρίζουν εάν τους χορηγήθηκε το πραγματικό υποψήφιο εμβόλιο ή όχι. Μετά από δυο δόσεις, οι επιστήμονες θα καταγράφουν ποιο από τα δυο γκρουπ εθελοντών παρουσιάζει περισσότερα κρούσματα, επιστρέφοντας στην καθημερινή ρουτίνα τους, ιδίως σε περιοχές που ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ανεξέλεγκτα.

«Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, έχουμε πολλές μολύνσεις αυτήν την στιγμή», είχε δηλώσει ο Δρ Αντονι Φάουτσι στο «Associated Press».

Σύμφωνα με την εταιρεία Moderna, η διαδικασία του πειραματικού εμβολιασμού έλαβε χώρα στην περιοχή Σαβάνα της Τζόρτζια. Πρόκειται για μια μόνο από τις δεκάδες περιοχές που έχουν επιλεγεί, διάσπαρτα, σε ολόκληρη την χώρα.

Οπως προαναφέρθηκε, το εμβόλιο αυτό δεν είναι το μοναδικό που δοκιμάζεται σε ολόκληρο τον Κόσμο. Αντίθετα, υπάρχουν κι άλλα, τα οποία μάλιστα φέρονται να έχουν προοπτικές. Μεταξύ αυτών, εμβόλια τα οποία παρασκευάζονται στην Κίνα ή και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Βρετανία. Οι υπεύθυνοι των ομάδων αυτών ξεκίνησαν -μικρότερου βεληνεκούς- δοκιμές, κυρίως στην Βραζιλία και άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί αναλόγως από την Covid-19.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να επιτρέψουν σε ένα εμβόλιο να κυκλοφορήσει στην αγορά, θέλουν να υποβληθεί σε δικές τους δοκιμές και θέτουν τον πήχυ ψηλά: Κάθε μήνα έως το φθινόπωρο, το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση «Δίκτυο για την Πρόληψη της πήχυ-19» θα πραγματοποιεί μια νέα δοκιμή ενός υποψηφίου εμβολίου, καθένα εξ αυτών σε 30.000 επιλεγμένους εθελοντές.

Οπως τονίζεται, οι δοκιμές αυτές δεν έρχονται μόνο για να αποδείξουν εάν το εμβόλιο δουλεύει, αλλά θα πρέπει να διαφανεί και το κατά πόσον το εμβόλιο είναι ασφαλές. Εφόσον οι δοκιμές περάσουν μέσα από την ίδια διαδικασία, οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τις ιδιότητες όλων αυτών των εμβολίων που θα δοκιμαστούν.

Τον Αύγουστο ξεκινάει η τελική δοκιμή για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι δοκιμές για ένα υποψήφιο εμβόλιο της Johnson & Johnson (Σεπτέμβριος) και της Novavax (Οκτώβριος), εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση τον παρόντα προγραμματισμό.

Στην αντίπερα όχθη, η εταιρεία Pfizer σχεδιάζει την δική της δοκιμή, πάλι σε 30.000 εθελοντές, που προγραμματίζεται να διενεργηθεί μέσα στο υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Με δεδομένες τις απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο αριθμός των εθελοντών που θα πρέπει να συμμετέχουν στις δοκιμές είναι πραγματικά μεγάλος. Πάντως, το «Associated Press» αναφέρει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην σχετική φόρμα ξεπερνάει τους 150.000, όπως τόνισε ο Δρ Λάρι Κόρεϊ από το Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάντσινσον», στο Σιάτλ, ο οποίος και επιβλέπει την σχετική διαδικασία.

«Αυτές οι έρευνες πρέπει να έχουν ποικιλία αναφορικά με τις γενεές και την εθνοτική προέλευση αυτών που θα συμμετάσχουν. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την διαφορετικότητα του αμερικανικού πληθυσμού», είπε ο Κόρεϊ, σε μια συνάντηση με θέμα τα εμβόλια, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι σημαντικό να εκπροσωπηθούν ανάλογα μειονότητες όπως οι Αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ανάπτυξη ενός εμβολίου από το μηδέν, παίρνει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, οι επιστήμονες επισπεύδουν τις διαδικασίες, γνωρίζοντας ότι το εμβόλιο είναι η μεγαλύτερη ελπίδα του κόσμου απέναντι στην πανδημία. Ο κορωνοϊός δεν ήταν καν γνωστός τον περασμένο Δεκέμβριο, και οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνα για το εμβόλιο στις 10 Ιανουαρίου, όταν η Κίνα έδωσε τα γενετικά στοιχεία του.

https://www.ekirikas.com/ameriki_epistimi/arthro/dokimes_teleutaiou_stadiou_gia_embolio_kata_tis_covid_19_apo_tin_moderna-644208/?fbclid=IwAR2EV-kr4LETSpyQ3QpnBXheh2pIy2-TOxUw_HUih1yVBPzsc5PIPs6f5EM