ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Ενα τεστ αίματος που παρασκευάστηκε πρόσφατα κατάφερε να διαγνώσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ με τέτοια ακρίβεια όση και οι μέθοδοι που είναι πολύ πιο ακριβές, ανέφεραν την Τρίτη οι επιστήμονες, δίνοντας ελπίδα σε ασθενείς, γιατρούς και ερευνητές επί της άνοιας. Το τεστ έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διάγνωση πιο απλή, πιο φτηνή και ευρέως διαθέσιμη.
Το τεστ κατάφερε να προσδιορίσει εάν οι άνθρωποι με άνοια έπασχαν από Αλτσχάιμερ αντί κάποιας άλλης πάθησης, αναφέρει η «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της. Και, κατάφερε να αναγνωρίσει τα σημάδια της θανατηφόρου ασθένειας 20 χρόνια πριν οι άνθρωποι με τη γενετική μετάλλαξη που προκαλεί το Αλτσχάιμερ παρουσιάσουν τα προβλήματα στη μνήμη και τη σκέψη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA και παρουσιάστηκε στη Διεθνή Σύνοδο της Ενωσης για το Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Association International Conference).
Το τεστ θα μπορεί να είναι διαθέσιμο για κλινική χρήση σε δύο με τρία χρόνια, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες και άλλοι εμπειρογνώμονες, παρέχοντας έναν εύκολα προσβάσιμο τρόπο για τη διάγνωση του εάν οι άνθρωποι με γνωστικά ζητήματα πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή κάποιο άλλο είδος άνοιας που πιθανόν να απαιτεί διαφορετική θεραπεία ή να έχει διαφορετική πρόγνωση. Ενα τεστ αίματος σαν και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει εάν κάποιος χωρίς συμπτώματα μπορεί στο μέλλον να πάσχει από Αλτσχάιμερ.
Γενικότερα η άνοια σε μεγάλη ηλικία θεωρείται πρόδρομος πάθηση του Αλτσχάιμερ, όμως δεν συνδέεται απόλυτα, όπως βέβαια και όσοι εκδηλώνουν άνοια, δεν σημαίνει ότι με την πρόοδο της ηλικίας θα προσβληθούν και από Αλτσχάιμερ.
Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος δίνει ελπίδες πως θα μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα η παρέμβαση και να καθυστερήσει τόσο πολύ την εξέλιξη της νόσου, που σε κάποιες περιπτώσεις να μην εκδηλωθεί και ποτέ. Πρόκειται για μία απλή εξέταση αίματος, η οποία ίσως να αντικαταστήσει τις ακριβές απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται σήμερα για τη διάγνωση της πάθησης.
«Αυτή η εξέταση αίματος προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια ποιος πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που φαίνεται να είναι φυσιολογικοί», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Βάινερ (Dr. Michael Weiner), ερευνητής για το Αλτσχάιμερ στο University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά δεν μπορείς να θεραπεύσεις την ασθένεια εάν δεν είσαι σε θέση να τη διαγνώσεις. Και, η ακριβής διάγνωση με χαμηλό κόστος είναι πραγματικά συναρπαστική, οπότε είναι μια σημαντική ανακάλυψη», τόνισε.
Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και 30 εκατομμύρια παγκοσμίως πάσχουν από Αλτσχάιμερ και, καθώς υπάρχει γήρανση του πληθυσμού στη Γη, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως και το 2050, αναφέρει η «ΝΥΤ».
Τα αιματολογικά τεστ για το Αλτσχάιμερ, τα οποία παρασκευάζονται από διάφορες ερευνητικές ομάδες, θα μπορούν να παρέχουν ελπίδες σε ένα πεδίο το οποίο έχει βιώσει τη μία αποτυχία μετά την άλλη αναζητώντας τρόπους για τη θεραπεία και την πρόληψη της καταστροφικής ασθένειας, η οποία κλέβει την μνήμη των ανθρώπων και την δυνατότητά τους να λειτουργούν σαν ανεξάρτητα όντα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εξετάσεις αίματος θα επιταχύνουν την έρευνα για νέες θεραπείες, καθώς θα είναι σε θέση να κάνουν γρηγορότερες και φθηνότερες τις εξετάσεις των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια και κοστίζει εκατομμύρια δολάρια, καθώς βασίζεται σε ακριβές μεθόδους διάγνωσης.
Ωστόσο, η δυνατότητα της διάγνωσης του Αλτσχάιμερ μέσα από ένα γρήγορο τεστ αίματος ίσως οξύνει τα ηθικά και συναισθηματικά διλήμματα των ανθρώπων αναφορικά με το εάν ήθελαν να γνωρίζουν προκαταβολικά πως πάσχουν από μία ασθένεια για την οποία δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης ή θεραπείας.