Από την Λίλιαν Σίμου

‘Ενας Έλληνας… με μόνο προσδιορισμό την εθνική του ταυτότητα, είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Σπύρου Αυλωνίτη.

Μία πραγματική ιστορία, μας οδηγεί στο παρελθόν της χώρας και των ανθρώπων της. Η ίδια η ζωή είναι «ιστορία», σχεδιάζει και δημιουργεί για μας, περισσότερο από κάθε φαντασία…Είναι ένας πολύχρωμος πίνακας ζωγραφικής.  Εμείς, οι καθημερινοί άνθρωποι, συνθέτουμε το τοπίο της…  Γι’ αυτό και η σπίθα της έμπνευσης αντλείται από πραγματικά γεγονότα, για να γραφτεί ένα έργο, ένα ποίημα, ένα μυθιστόρημα, να υλοποιηθεί ένα μουσικό θέμα, να σχηματιστεί ένα έργο Τέχνης.

Κάθε πολίτης, κάθε απλός άνθρωπος, θα δώσει το ιδιαίτερο στίγμα του και θα αφήσει το ίχνος του στην πορεία του χρόνου.  Συχνά λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, έχει αγωνιστεί, έχει μοχθήσει, έχει πικραθεί, έχει αγαπήσει…έχει ζήσει εμποτίζοντας με ποικίλα συναισθήματα τον τόπο του.

Έτσι λοιπόν, ο «Έλληνας» του Σπύρου Αυλωνίτη, είναι μία πραγματική ιστορία που μας οδηγεί πίσω στον χρόνο και φθάνει στην σημερινή εποχή.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε ένα ψαροχώρι. Αν και τα πρώτα χρόνια της ζωής του έμοιαζαν απλά και ήρεμα, ο χρόνος έφερε ανατροπές και εκπλήξεις.

Γεύτηκε πολλές πίκρες, ταλαιπωρίες και απογοητεύσεις. Γερμανική κατοχή, διώξεις, εσωτερικό διχασμό, χούντα… Στις περιπέτειες αυτές έχασε αγαπημένους του, και οι εμπειρίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Δυσάρεστες εκπλήξεις συχνά, σαν να έπλεε διαρκώς σε ανοιχτές και φουρτουνιασμένες θάλασσες. Ικανός καραβοκύρης όμως, κατάφερε να επιβιώνει πάντα…

Παράλληλα με την προσωπική του ιστορία, τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται, ανατρέπουν τη ζωή όλων. Ανακατατάξεις, εξιδανικεύσεις και απομυθοποίηση, είναι αυτά που φέρνουν εμπειρίες, αλλά και ρυτίδες στην ψυχή.

Πίσω από όλα, η απορία… ένα αναπάντητο «γιατί»…

Πόσες «αλήθειες» μπορείς να αντέξεις τελικά;

Πόσες να εξηγήσεις στους αγαπημένους σου;

Ο ήρωας μάχεται, λαβώνεται, αντέχει, ξανασηκώνεται… Ωστόσο, ένας καημός είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς του…το «φαρμάκι του».

Η «μοίρα φαινόταν να του έχει γυρίσει την πλάτη» πολλές φορές, όμως εκείνος είχε αποφασίσει να μη λυγίσει, να μην παραθοδεί, να την αντιπαλέψει ως το τέλος…

Άραγε, τι του επεφύλασσε το τέλος;

Στις σελίδες του βιβλίου, ο «Έλληνας»  μας αγγίζει από τα πρώτα ως τα ύστερα χρόνια του… ‘Ένας κόσμος αλλάζει, εμείς αλλάζουμε, οι προκλήσεις αλλάζουν κι αυτές…

Μία αληθινή ιστορία, όπου ο συγγραφέας, με άμεση και συγκινητική γραφή, μας φέρνει κοντά σε εκείνους που διέγραψαν την πορεία τους στο χρόνο και έζησαν όπως τους πρόσταζε η καρδιά και η συνείδηση…

Ο Σπύρος Αυλωνίτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Με την ποίηση και την συγγραφή, ασχολήθηκε από πολύ μικρός. Πολλά ποιήματά του έχουν βραβευτεί και έχει συμμετάσχει ως μέλος σε πολλές κριτικές επιτροπές, σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης.

Έχει γράψει ποιήματα και μυθιστορήματα: “Σκόρπια φύλλα” (ποιήματα), “Του ανέμου χάρισμα” (Ποιήματα), “Της γης στολίδι” (ποιήματα), “Ακροκέραμο” (Ποιήματα), “Ένας Έλληνας” (μυθιστόρημα), “Αν ξημερώσει” (μυθιστόρημα), “Απανεμιά” (ποιήματα), “Δίχως ουρανό” (μυθιστόρημα), “Αναμνήσεις από το μέλλον” (μυθιστόρημα), “Αντίθετα” (ποιήματα), “Λίγο πριν την αρχή ” (μυθιστόρημα), “Ανάπλους” (ποιήματα), “ο Φάρος” (μυθιστόρημα), “Αντιφεγγίσματα” (ποιήματα), “Εκλάμψεις” (ποιήματα).

Το μυθιστόρημά του “Ένας Έλληνας” έχει μεταφραστεί στα αγγλικά.

Είναι Πρόεδρος του Πειθαρχικού της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ)