Μεσημέρι. Το αυτοκίνητο φτάνει σπίτι, επιστρέφοντας από τη θάλασσα και παρκάρει κάτω από την κληματαριά.

Η θορυβώδης οικογένεια βγαίνει από αυτό και βιάζεται να μπει στη δροσιά του πέτρινου χωριάτικου σπιτιού. Μόνο η μάνα – σύζυγος μένει πίσω, για να μαζέψει τα πράγματα..

Οι κινήσεις της είναι βαριεστημένες. Θα έλεγε κανείς, κουρασμένες..

Αυτή την κούραση, που δεν είναι σωματική, αλλά ψυχολογική. Μέχρι να μαζέψει τα πράγματα, ψάθες και πετσέτες παραλίας, στρώματα κουβαδάκια που παίζουν τα παιδιά κλπ, οι υπόλοιποι έχουν ήδη λάβει θέσεις για φαί. Ο άνδρας της, αυτός που μόλις πάρκαρε, την έκανε για το σπίτι, βγαίνει από το μπάνιο φρέσκος και ανανεωμένος, μετά το ντους που τον απήλλαξε από τα αλάτια και τα υπολείμματα άμμου. Τα παιδιά θα τα αναλάβει η γυναίκα του. Αυτός, μέχρι να ετοιμαστεί το φαΐ θα ξαπλώσει να χαζέψει λίγο τηλεόραση..

Εκείνη, με βαριά κουρασμένα βήματα, κυνηγάει τα παιδιά. Να τους βγάλει τα μαγιό, τα βάλει πλυντήριο, να μαζέψει το χθεσινό πλυντήριο, να τα κάνει μπάνιο, να ετοιμάσει το φαΐ, να το σερβίρει, να μαζέψει τα πιάτα, να τα πλύνει, να βάλει τα παιδιά για μεσημεριανό ύπνο και μετά να ασχοληθεί, για λίγο, με τον εαυτό της.
Άσε που ο άλλος, μετα το μάτι που πήρε τις πιτσιρίκες με τα τάνγκα στην παραλία, θα του έχει ανέβει η λίμπιντο και θα έχει ορεξούλες! Πρέπει και εκεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην τον απογοητεύσει..

Μία ώρα αργότερα και τα πάντα έχουν γίνει. Κάνει και αυτή ένα ντους, να πάρει μιά ανάσα και να πάει κι αυτή να ξαπλώσει με αυτόν. Υποσεινήδητα, ξέρει τη συνέχεια..

Όπως και κάθε καλοκαίρι, που έρχονται για διακοπές στο χωριό, “γιατί βολεύει”, οι κινήσεις είναι ακριβώς ίδιες!
Αυτή τρέχει να καλύψει τις ανάγκες και οι άλλοι κάνουν διακοπές!
Ξέρει πως μόλις πέσει ο ήλιος και δροσίσει, θα ντυθούν και θα πάνε στην πλατεία για “βόλτα”. Η αλήθεια είναι πως αυτός θα πάει βόλτα. Αυτή απλά θα προσέχει τα παιδιά. Μετά, όπως κάθε βράδυ, αυτή θα γυρίσει σπίτι με τα παιδιά και αυτός θα μείνει στα μαγαζιά, να τρώει και να πίνει τσίπουρα..

Αυτά σκέφτεται και αυτό το μεσημέρι, βγαίνοντας από τη μπανιέρα και σκουπίζοντας το κορμί της από τα νερά.
Κοιτάει το γυμνό της σώμα στον καθρέφτη. Μετά από δύο παιδιά και περασμένα από καιρό τα σαράντα, παραμένει ελκυστικότατη! Το θέαμα την ικανοποιεί..

Κάνει να φύγει, αλλά μία άλλη εικόνα την κάνει να παγώσει!
Το πρόσωπο της!

Ποιά είναι αυτή η άγνωστη;!! Αυτή η ταλαιπωρημένη γυναίκα, με τις σακούλες κάτω από τα μάτια;! Αυτή η σταφιδιασμένη με τις γραμμές έντασης που διαπερνούν το, κατά τα άλλα, όμορφο πρόσωπο της;!

Μένει εκεί παγωμένη, να κοιτά το είδωλο!

Την ξερει την απάντηση. Αυτή η ίδια είναι..

Τόσο καιρό που κοιτά το γυμνό της κορμί, το κάνει για να παρηγορηθεί. Τα κορμιά όμως σπάνια λένε αλήθειες! Τα πρόσωπα όμως, είναι άλλη ιστορία..

Τόσο καιρό έκανε πως δεν καταλάβαινε! Όπως κάποιες νοικοκυρές που κρύβουν τη βρώμα κάτω από το χαλί, έτσι και αυτή, όχι μόνο αγνοούσε τις παρατηρήσεις φίλων της, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τους έκανε πέρα, ή έκοβε τα πολλά πολλά μαζί τους, όταν της επεσήμαιναν, από αληθινή αγάπη, τα προβλήματα της!

“Είμαι ήρεμη και έχω την ησυχία μου”, έλεγε. Από μέσα της όμως, ήξερε την αλήθεια.
Γεύονταν την αδιαφορία και την απαξίωση του πατέρα των παιδιών της. Επίσης και την, αρκετές φορές, αναξιοπρεπή προς το πρόσωπο της συμπεριφορά του.

Οι θύελλες και οι μπόρες στη σχέση τους, έρχονταν και παρέρχονταν, μόνο που η ίδια, χωρίς να το καταλάβει είχε γίνει πικρόχολη!
Αυτό είναι που την τρόμαξε περισσότερο στο είδωλο της στον καθρέφτη! Η ξινίλα στη φυσιογνωμία της!

“Όχι, δεν μπορεί να είναι έτσι”, σκέφτηκε! Αποφάσισε να αναλάβει δράση!

Εκείνο το βράδυ, στη βόλτα, άρχισε να αναρτά σέλφι στις οποίες πόζαρε με χαριτωμένο, τσαχπίνικο τρόπο! Μέχρι και τον άλλο, τον έπαιρνε αγκαλιά, παρουσιάζοντας την εικόνα του ευτυχισμένου και λειτουργικού ζευγαριού..

Κάθε φορά όμως που ένιωθε πως και αυτό είναι άλλο ένα ψέμα, άλλος ένας εξευμενισμός, εκείνη πόζαρε με ολοένα και πιό πολύ τσαχπίνικη διάθεση, όλο και περισσότερο επιτηδευμένα χαμογελαστή!

Κάποτε πέρασαν οι μέρες και γύρισαν από τις διακοπές.
Δεν ένιωθε ξεκούραστη και ανανεωμένη, όπως υποτίθεται, είναι οι διακοπές..

Ένιωθε περισσότερο κουρασμένη. Όλη αυτή η προσπάθεια να υποκριθεί κάτι άλλο από αυτό που είναι, την είχε κουράσει. Χώρια η φροντίδα των υπολοίπων.

Μία στιγμή χρειάστηκε για να πάρει την απόφαση της!

Δικό της είναι το πρόβλημα, αυτή θα βρει και τη λύση!

Σήμερα κιόλας, μόλις τακτοποιήσει τους πάντες, θα τηλεφωνήσει σε εκείνη τη φίλη της! Εκείνη που βρήκε επαγγελματική βοήθεια στη μορφή της ψυχολογικής υποστήριξης και ανάλυσης!

Ήδη νιώθει καλύτερα! Πολύ καλύτερα.

Το αύριο θα είναι καλύτερο και οι επόμενες διακοπές, ακόμα καλύτερες!…