από την εναλλακτική θεραπεύτρια Βάνα Κοντογιάννη.

«Μονάχα για τη διαλεχτή αγάπη σου,

μου χάρισε η αυγή ρόδα στα χέρια,

για να φωτίσω μια στιγμή το δρόμο σου

μου γέμισε τα μάτια η νύχτα αστέρια».

M. Πολυδούρη.

Το τριαντάφυλλο και το παραγόμενο από αυτό αιθέριο έλαιο, αποτελεί ένα από τα θαύματα της φύσης. Εάν το γιασεμί είναι ο βασιλιάς των αρωμάτων, το τριαντάφυλλο παίρνει με σιγουριά τη θέση της βασίλισσας. Είναι το κατ’ εξοχήν θηλυκό αιθέριο έλαιο, και ενεργειακά παρηγορεί μια καρδιά πληγωμένη, της ξαναδίνει την εμπιστοσύνη να διαλύσει τη σκιά της θλίψης και της αγωνίας, να ανοιχτεί ξανά στην ανθρώπινη και γιατί όχι στην πνευματική αγάπη.

Μυθολογικά, αναφέρεται ότι το τριαντάφυλλο γεννήθηκε από το αίμα του Αδωνι, του εραστή της Αφροδίτης, όταν τον σκότωσε ο Αρης μέσα στη ζήλια του.

Αλλος μύθος αναφέρει ότι αναδύθηκε μαζί με την Αφροδίτη από τον αφρό της θάλασσας. Αρχικά, το χρώμα του ήταν λευκό, όμως όταν η Αφροδίτη τρυπήθηκε με τα αγκάθια του, βάφτηκε κόκκινο από το αίμα της.

Στη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών βρέθηκαν μπουκέτα με ρόδα. Η σύζυγος του τα έβαλε εκεί σαν ύστατο σημάδι αγάπης.

Αργότερα, το τριαντάφυλλο έγινε σύμβολο των πληγών του Ιησού. Λέγεται ότι όταν τον έστεψαν με το αγκάθινο στεφάνι, ξεφύτρωσε ένα άγριο τριαντάφυλλο. Το λευκό τριαντάφυλλο για τους πρώτους Χριστιανούς, συμβόλιζε την παρθενική αγνότητα της Παρθένου Μαρίας.

2263847200_f7f8465534_m

Ο μύθος για το αιθέριο έλαιο:

Ο μύθος αναφέρει, ότι το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου ανακαλύφθηκε στην Περσία στους γάμους της πριγκίπισσας Νourdjihan και του αυτοκράτορα Djihanguyr. To κανάλι που θα διάβαιναν οι δυό τους ήταν γεμάτο από ροδοπέταλα. Η ζέστη του ήλιου έκανε το έλαιο να διαχωριστεί και να γεμίσει με την ευωδιά του τον τόπο. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο αιθέριο έλαιο.

Κατ’ άλλους η πρώτη απόσταξη έγινε από τον Άραβα αλχημιστή Αβικέννα κατά το 10ο αιώνα, από λάθος, κατά τη διάρκεια των αλχημιστικών πειραμάτων του.

Οι βοτανικές του ονομασίες είναι rosa centifolia, το εκατόφυλλο ρόδο το οποίο φύεται στη Grasse της Γαλλίας, όπου βρίσκεται το κέντρο της γαλλικής αρωματοποιϊας και rosa damascenα το δαμασκηνό ρόδο ή το rose otto της Βουλγαρίας.

rose-oil-otto

Η ποικιλία rose otto είναι η μόνη η οποία χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Ανήκει στην οικογένεια των rosaceae και η ενέργεια του είναι γίν (θηλυκή). Πλανήτης του η Αφροδίτη. Έχει βρεθεί ότι περιέχει 300 χημικά συστατικά και 300 ΗΖ συχνότητα έχει δηλ. τον υψηλότερο κραδασμό από όλα τα αιθέρια έλαια. Ο υψηλός κραδασμός του έχει σαν αποτέλεσμα να «ανεβάζει» εξασθενημένους οργανισμούς. Καλλιεργείται στις Ινδίες, Βουλγαρία, Ιράν, Ιράκ. Χρειάζονται 60.000 τριαντάφυλλα, 57 kg δηλ. για να παραχθούν 28 gr rose otto που είναι η καλύτερη ποικιλία. Αλλιώς 3.000 ροδοπέταλα για μία σταγόνα ελαίου.

Το ροδόνερο είναι ένα προϊόν που βγαίνει από την απόσταξη του βουλγάρικου τριαντάφυλλου και είναι εξαιρετικό για την περιποίηση του δέρματος.

  • Η ενέργεια του τριαντάφυλλου είναι ψυχρή και υγρή άρα απομακρύνει τη θερμότητα και τη φλεγμονή.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της υπερέντασης, της κατάθλιψης, του άγχους και στον πονοκέφαλο.
  • Θεωρείται τονωτικό της μήτρας και καταστέλλει τις αιμορραγίες της περιόδου.
  • Μειώνει τον πόνο του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου λόγω του ότι κινεί τη στάσιμη ενέργεια τσί του αίματος.
  • Βελτιώνει τη ροή της χολής και συντελεί στη καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Ανήκει στα πλέον αντισηπτικά αιθέρια έλαια και βοηθά στην περιποίηση του ώριμου, ξηρού και ευαίσθητου δέρματος σε όλες τις μορφές φλόγωσης και κοκκινίσματος.

Θεωρείται αφροδισιακό όταν χρησιμοποιείται μαζί με το σανδαλόξυλο. Είναι παλιά ιστορία η συνήθεια να ραίνουν τα ζευγάρια με ροδοπέταλα.

Είναι το λιγότερο τοξικό από όλα τα αιθέρια έλαια.

Εχει πικρόγλυκη γεύση και το έλαιο του είναι πανάκριβο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 5ml αιθερίου ελαίου rose otto κοστίζουν γύρω στα 100 ευρώ. Βέβαια χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά μικρές δοσολογίες.

2606110332_ff9d6db2b9_m

Συνταγή για περιποίηση ώριμου δέρματος:

10 ml rosehip oil, 10 ml borago oil, 3 σταγ.αιθ. έλαιο τριαντάφυλλο otto,3 σταγ.αιθ. έλαιο σάνδαλο, 3 σταγ.αιθ. έλαιο λιβάνι. Ροδόμελο.

Σε ένα δοχείο βάζουμε 10 χούφτες ροδοπέταλα. Τα περιχύνουμε με 2 λίτρα βραστό νερό. Τα αφήνουμε για 12 ώρες. Τα σουρώνουμε με τουλπάνι. Στο υγρό ρίχνουμε 1,5 κιλό μέλι. Τα ανακατεύουμε, βάζουμε σε σιγανή φωτιά, και αφού αφαιρέσουμε τον αφρό που θα βγάλει, το περνάμε από το τουλπάνι και μένει το απόσταγμα του ροδόμελου.

Φυλάσσεται στο ψυγείο για ένα χρόνο.

Βιβλιογραφία:

«The art of aromatherapy” Robert Tisserand

«Aromatherapy an A-Z» Patricia Davis

«Αromatherapy for healing the spirit» Gabriel Mojay

«Eνεργειακή αρωματοθεραπεία» Κατερίνα Παπακωνσταντίνου.