OCIMUMBASILICUM

Από την Βασιλική Κοντογιάννη

Αρωματοθεραπεύτρια.

Οικογένεια: Labiatae, Χειλανθή ή Χειλοστέφανα.

Ποιότητα: Yang

Κυβερνών πλανήτης: Άρης

Νότα: Υψηλή.

Μονοετές φυτό, ποώδες, με χαρακτηριστικό άρωμα φρέσκο και μπαχαρώδες. Φτάνει σε ύψος 10-40 εκατοστών. Τα φύλλα του έχουν ανοικτοπράσινο χρώμα και τα άνθη του λευκά ή λευκορόδινα, ενωμένα στα άκρα τους,  σχηματίζουν μικρές φουντίτσες. Οι καρποί είναι κάψες με μικρούς μαύρους σπόρους. Η εποχή της άνθησης του είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Έχει πατρίδα του την Ανατολική Ινδία –γνωστός ως γλυκός, ιερός βασιλικός- (tulsi). Θεωρείται εκεί ιερό φυτό, αφιερωμένο στους Θεούς Κρίσνα και Βισνού και χρησιμοποιείται πολύ στην αγιουρβεδική ιατρική. Από τα μέρη αυτά, «ταξίδεψε» στην Ασία, στην Κίνα και εγκλιματίστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ευρώπη, (κατά τον 16ο αιώνα) στην περιοχή της Μεσογείου σε περιοχές με άφθονο ήλιο και εύκρατο κλίμα.

Εκτός από το γνωστό γλυκό βασιλικό, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες. Όπως ο θαμνώδης (ocimum minimum), ο άγριος, με διαφορετικό μέγεθος και σχέδιο φύλλων, ύψος φυτού , καθώς και διάρκεια ζωής.

Το όνομα Βασιλικός προέρχεται από την ελληνική λέξη «βασιλεύς». Πιθανά επειδή ήταν ακριβό φυτό που ταίριαζε μόνο σε βασιλείς, «βασιλικό φυτό», ή επειδή η ευωδιά του ταίριαζε μόνο σε «βασιλικά σπίτια». Εθεωρείτο ότι προστάτευε από κακοτυχίες και δαιμονικά πνεύματα. Η παράδοση μας λέει, ότι το φυτό είχε περικυκλώσει το σημείο όπου  ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός και από το διαπεραστικό και γλυκό άρωμα του οδηγήθηκε η Αγία Ελένη να τον  βρει. Οι ιερείς τον χρησιμοποιούν στην τελετή του αγιασμού, και στις 14 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου η εκκλησία μας, μοιράζει κλωναράκια βασιλικού.

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται με απόσταξη από τις ανθισμένες κορυφές. Έχει ανοικτοκίτρινο χρώμα με φρέσκια γλυκιά οσμή, με βαλσαμικούς τόνους. Η χημική του σύσταση περιέχει methylchavicol  σε αναλογία 84%, λιναλόλη, κινεόλη, ευγενόλη, πινένιο και καμφένιο.  Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού αναμειγνύεται όμορφα με περγαμόντο, ιεροβότανο, κίτρο, γεράνιο, ύσσωπο, petitgrain, δενδρολίβανο, λεβάντα. Αντενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι ερεθιστικό σε ευαίσθητα δέρματα. Πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε διαλυμένο σε φυτικό λάδι.

Βασιλικός

Οι χρήσεις του αφορούν:

Νευρικό σύστημα: Άγχος κούραση, αϋπνία, ημικρανία, τόνωση εγκεφαλικών λειτουργιών, ίλιγγος. (Στη συσκευή μαζί με δενδρολίβανο για τόνωση της μνήμης και επικέντρωση). Καρδιοτονωτικό κατά της αρρυθμίας και της ταχυκαρδίας. Ανεβάζει την πίεση οπότε ωφελεί τους υποτασικούς.

Δέρμα: Χαλαρό και ασφυκτικό.  Καταπραΰνει τα τσιμπήματα εντόμων. Εντομοαπωθητικό.

Αναπνευστικό σύστημα: Βρογχίτις, κρυλόγημα, ξηρός βήχας, ιγμορίτις, ωτίτις, ως αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό & αντισπασμωδικό. Πυρετός εκ χόρτου (σπασμωδική ρινίτιδα) μείγμα από βασιλικό, ευκάλυπτο radiata, ελάτη και μέντα, μία σταγόνα του μείγματος μέσα σε μία κουτ. γλυκού μέλι και πάνω στη γλώσσα.

Αναπαραγωγικό σύστημα: Κατά της δυσμηνόρροιας, αποσυμφορητικό του προστάτη.

Κυκλοφορικό και αρθρώσεις: Αρθρίτις, ρευματοειδής αρθρίτις,  ρευματισμοί, κράμπες, μυϊκοί πόνοι, τενοντίτις. (Διαλυμένο αιθέριο έλαιο τροπικού βασιλικού σε μπάνιο γιακούζι βοηθά εξαιρετικά κατά των πόνων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας).

Πεπτικό σύστημα: Δυσπεψία, ναυτία, αεροφαγία, πεπτικοί σπασμοί, λόξυγγας, ηπατική συμφόρηση (ίκτερος),  γαστρίτις, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα (μία σταγόνα αιθερίου ελαίου βασιλικού σε ένα κουτ. γλυκού ελαιόλαδο εσωτερικά), ευερέθιστο έντερο. (μάλαξη διαλυμένου βασιλικού στην κατώτερη κοιλιακή χώρα).

Αμυντικό σύστημα: Γρίπη, κρυολόγημα, μολυσματικές ασθένειες.

 Το Ηydrosol  του βασιλικού είναι δυσεύρετο. Βοηθά στη χώνεψη, και κατά των γαστρικών σπασμών. Κατά της κολίτιδας και της νόσου του Crohn (μαζί με hydrosol rock rose).

Γλαστράκια με βασιλικό έχουν εντομοαπωθητικές ικανότητες.

Μέσα σε 50 γρ. ελαιόλαδο βάζουμε 8 σταγ. αιθ. ελαίου βασιλικού και 2 σταγόνες αιθερίου ελαίου λεμονιού, αναμειγνύουμε και χρησιμοποιούμε το λάδι αυτό στη ντοματοσαλάτα μας. Αλλιώς, αρωματίζουμε το ελαιόλαδο μας με κλωναράκια βασιλικού.

Mε φύλλα πλατύφυλλου  βασιλικού  φτιάχνουμε τη σάλτσα πέστο για τα ζυμαρικά μας. (λάδι, βασιλικός, κουκουνάρι, σκόρδο, παρμεζάνα).

Όσον αφορά στην προσωπικότητα «βασιλικός», ο τύπος του μας παραπέμπει στον εξερευνητή του κόσμου. Γι’ αυτόν, οι ευκαιρίες στη γη αφθονούν. Η φιλοδοξία και η διαίσθηση του τον πηγαίνουν εκεί όπου ο ίδιος ονειρεύεται. Τίμιος, ευθύς και πολλές φορές απότομος αν δεν μπορείς να τον ακολουθήσεις. Διαθέτει ελεύθερη σκέψη και προοδευτικές ιδέες. Δυνατός, ισχυρός όπως ένας μονάρχης. Είναι το «αφεντικό» σε εμπορικούς οργανισμούς, ο εκκεντρικός ηθοποιός, ο φωτισμένος ποιητής ή συγγραφέας. Θέλει να τον αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό και εφόσον γίνει αυτό, θα το ανταποδώσει αξιόπιστα. Πιστεύει ότι όλα γύρω μας βρίσκονται στη θέση όπου τους αρμόζει και κάθε τι που συμβαίνει έχει το λόγο του. Αρέσκεται να μελετά φιλοσοφικά βιβλία, ειδικά ανατολικής προέλευσης. Το σεξ αποτελεί γι΄αυτόν μυστικιστική διαδικασία και η μακρόχρονη συμβίωση πρέπει να είναι πρωτίστως «συμβίωση» μυαλών. Αγαπά τη ζωή.  Μάχεται γιa εκείνο το οποίο πιστεύει και αποχωρεί μόνο όταν είναι σίγουρος ότι ο πόλεμος έχει χαθεί. Πολλές φορές μπορεί να ενταχθεί ως αρχηγός  σε μία «θρησκευτική» ομάδα ή να θελήσει να εξερευνήσει άλλες σκοτεινότερες ατραπούς.