ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ευχάριστα νέα προέκυψαν από διεθνείς κλινικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι τα φτηνά και ευρέως διαθέσιμα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν τους σοβαρά ασθενείς με Covid-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμενόταν να δημοσιεύσει αργότερα την ίδια ημέρα νέες οδηγίες με τις οποίες θα ενθαρρύνει τη χρήση στεροειδών φαρμάκων από τους σοβαρά πάσχοντες με την ασθένεια, αναφέρει η «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της.

Οι νέες μελέτες περιλαμβάνουν μια ανάλυση που συγκέντρωσε δεδομένα από επτά τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που αξιολόγησαν τρία στεροειδή σε περισσότερους από 1.700 ασθενείς. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθένα από τα τρία φάρμακα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου.

Το συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο και τρεις πρόσθετες μελέτες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «JAMA», μαζί με ένα κύριο άρθρο που περιγράφει την έρευνα ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την θεραπεία των ασθενών με Covid-19».

Τα κορτικοστεροειδή θα πρέπει να θεωρούνται πλέον θεραπεία πρώτης γραμμής για σοβαρά ασθενείς, πρόσθεσαν οι συγγραφείς. Το μόνο άλλο φάρμακο που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό για τους σοβαρά ασθενείς -και μόνο μετριοπαθώς- είναι το remdesivir (ρεμδεσιβίρη).

Τα στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη, η υδροκορτιζόνη και η μεθυλπρεδνιζολόνη χρησιμοποιούνται συχνά από τους γιατρούς για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ανακουφίζοντας τη φλεγμονή, το πρήξιμο και τον πόνο. Πολλοί ασθενείς με Covid-19 πεθαίνουν όχι από τον ιό, αλλά από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα στεροειδή συνδέονται με την μείωση των θανάτων ασθενών με Covid-19 κατά ένα τρίτο. Η δεξαμεθαζόνη παρήγαγε τα καλύτερα αποτελέσματα: μία πτώση των θανάτων κατά 36% για τους 1.282 ασθενείς που έτυχαν θεραπείας σε τρεις ξεχωριστές δοκιμές.

Τον Ιούνιο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι η δεξαμεθαζόνη φαινόταν να βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης των σοβαρά ασθενών. Οι ερευνητές ήλπιζαν πως επιπρόσθετα φτηνά στεροειδή ίσως μπορούσαν να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς.

Συνολικά, οι νέες έρευνες θα τονώσουν την εμπιστοσύνη για τη χρήση των στεροειδών και θα κατευνάσουν τους παρατεταμένους δισταγμούς που εκφράζονταν από κάποιους γιατρούς, ανέφερε ο Δρ Τοντ Ράις (Dr. Todd Rice), αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην «Vanderbilt University School of Medicine».

«Αυτό μας δείχνει ότι τα στεροειδή είναι σαφώς ευεργετικά σε αυτόν τον πληθυσμό και πρέπει ξεκάθαρα να χορηγούνται, εκτός εάν για κάποιο λόγο δεν γίνεται, κάτι που πρέπει να θεωρείται μια αρκετά σπάνια περίσταση», πρόσθεσε.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 185.000

Τουλάχιστον 1.118 ασθενείς υπέκυψαν λόγω κορωνοϊού την Τρίτη στις ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε τους 184.719 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων «Reuters», η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Το ίδιο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν άλλα 43.728 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 6,09 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή.

Αμφισβητεί τη χρήση μάσκας ο νέος σύμβουλος του Τραμπ

Ο Δρ Σκοτ Ατλας (Dr. Scott W. Atlas) έχει ισχυριστεί ότι η επιστήμη της χρήσης μάσκας είναι αβέβαιη, ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό και ότι ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να εξαλείψει τον ιό αλλά να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες της.

Αυτές οι ιδεολογικά φορτισμένες και επιστημονικά αμφισβητούμενες ιδέες, ωστόσο, είναι που οδήγησαν εντός του Λευκού Οίκου τον Δρα Ατλας, καρδιολόγο στο συντηρητικό Hoover Institution του Stanford University.

Ο κ. Τραμπ έχει ενστερνιστεί τις απόψεις του Δρ Ατλας αν και διαταράσσει τις ισορροπίες εντός του Λευκού Οίκου και την ομάδα κρούσης κατά του κορωνοϊού, καθώς κορυφαίοι κυβερνητικοί γιατροί και επιστήμονες θεωρούν αυτές τις ιδέες παραπλανητικές -ακόμα και επικίνδυνες- σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «New York Times».

Πηγές: «New York Times», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»