από την Λίλιαν Σίμου

Και ποιος δεν έχει νοιώσει την αίσθηση της Άνοιξης κοιτάζοντας μία Παπαρούνα; Άλλοτε ανάμεσα σε χαμομήλια και μαργαρίτες, η εύθραυστη κόκκινη Παπαρούνα μας εντυπωσιάζει…

Λίγα λουλούδια διαδραμάτισαν έναν τόσο σημαντικό ρόλο στη θρησκεία, στη μυθολογία, στην πολιτική και στην ιατρική όσο Παπαρούνα. Αυτά τα λουλούδια έχουν μαγέψει λογοτέχνες και ποιητές και βοήθησαν τους γιατρούς να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, εδώ και αιώνες. Εκτός από τις ιατρικές και βρώσιμες ιδιότητες της Παπαρούνας, το λουλούδι συμβολίζει πολύ βαθιά συναισθήματα.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Για πολλούς πολιτισμούς, η Παπαρούνα είναι σύμβολο για:

-Ξεκούραστο ύπνο και ανάκαμψη

-Παρηγοριά για απώλεια ή θάνατο στην οικογένεια

-Υπενθύμιση για εκείνους που έφυγαν από τη ζωή, στο πεδίο της μάχης.

-Ονειρικά ταξίδια

-Μηνύματα μέσω ονείρων

-Έντονη φαντασία

-Γαλήνιο τέλος

-Ανάσταση και αιώνια ζωή

-Ομορφιά και επιτυχία

-Σημάδι παθιασμένης αγάπης

-Εξαιρετική λάμψη και πολυτέλεια

Ο συμβολισμός της παπαρούνας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Ετυμολογική έννοια του λουλουδιού της παπαρούνας

Όλες οι κοινές παπαρούνες μοιράζονται το κοινό όνομα  Papaver. Το όνομα αυτό βασίζεται στη λατινική λέξη για το γάλα, το pappa, λόγω του λευκού και αδιαφανούς σαθρού υγρού που βγαίνει από το φυτό, όταν κόβεται το στέλεχος ή ο σπόρος. Μερικοί από τους ευρύτερα χρησιμοποιούμενους τύπους παπαρούνας είναι οι Papaver somniferum, Papaver orientale και Eschscholzia californica.

Συμβολισμός του λουλουδιού της παπαρούνας

Η Παπαρούνα είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμβολικά λουλούδια σε όλο τον κόσμο.

Οι αρχαίες ελληνικές, αιγυπτιακές και ρωμαϊκές κοινωνίες τη συνέδεσαν με τον ύπνο, λόγω της ηρεμιστικής επίδρασης του χυμού του φυτού. Ειδικά οι Έλληνες τη συνέδεσαν με τον  Μορφέα, θεό του ύπνου.

Στην Βικτωριανή Αγγλία,  έδωσαν στο λουλούδι μια ποικιλία εννοιών με βάση το χρώμα, συμπεριλαμβανομένης της παρηγοριάς για απώλεια, βαθύ ύπνο και υπερβολή.

 Κινέζοι και Ιάπωνες εμπειρογνώμονες λουλουδιών συστήνουν την κόκκκινη παπαρούνα σε ζευγάρια, διότι σημαίνει μια βαθιά και παθιασμένη αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων. Ενώ οι λευκές παπαρούνες συνδέονται με το θάνατο και σε αυτούς τους πολιτισμούς.

Άλλα χρώματα αντιπροσωπεύουν την επιτυχία και την ομορφιά των ανατολικών πολιτισμών. Η κόκκινη παπαρούνα είναι το παραδοσιακό λουλούδι μνήμης για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική λόγω των δεσμών της με τον Α ‘και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν απλώς, ότι είναι ένα ευχάριστο σημάδι του καλοκαιριού λόγω του μεγέθους και των έντονων χρωμάτων του.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Η σημασία του χρώματος της παπαρούνας σε κάποιες παραδόσεις:

Κόκκινο – Συνδεδεμένο με το θάνατο, την ανάμνηση και την παρηγοριά στη Δύση (έννοια του αίματος). Συμβολίζει την επιτυχία και την αγάπη στην Ανατολή.

Λευκό – Χρησιμοποιείται για κηδείες και μνημεία στην Ανατολή, ύπνο και ηρεμία στη Δύση.

Μωβ, ροζ, μπλε – Συνδέεται με τη φαντασία, την πολυτέλεια και την επιτυχία.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Σημαντικά βοτανικά χαρακτηριστικά του λουλουδιού της παπαρούνας

Το Papaver somniferum είναι η παπαρούνα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μορφίνης, κωδεϊνης, οπίου και άλλων φαρμάκων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής. Φυσικά, η ζήτηση για προϊόντα παπαρούνας έχει επίσης τροφοδοτήσει πολλές πολιτικές κινήσεις και ένοπλες συγκρούσεις.

Άλλοι τύποι παπαρούνας χρησιμοποιούνται για το τσάι, ενώ τα άφθονα μικροσκοπικά μαύρα σπέρματα χρησιμοποιούνται για καρυκεύματα ψωμιού ή άλλων τροφίμων. Το λάδι από αυτούς τους σπόρους είναι επίσης καλό για το μαγείρεμα και τα καλλυντικά. Ορισμένες παπαρούνες αναπτύσσονται επίσης σε ειδικές συνθήκες, και προσφέρονται ως ένα διακοσμητικό φυτό.

Το μήνυμα της Παπαρούνας είναι …

Θυμηθείτε εκείνους που έχουν φύγει από τη ζωή,  για να προστατεύσουν εσάς  και όλα όσα αγαπάτε. Αναπτύξτε τη δική σας αίσθηση εσωτερικής ειρήνης, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε τη νύχτα και να νιώσετε τη γαλήνη που χρειάζεστε. Καλλιεργήστε τη φαντασία σας για να εμπλουτίστε τη ζωή σας.

Λίλιαν Σίμου astrolife