Γράφει ο Ερμής:

Συνέχεια από το 6ο μέρος.

Ήταν μια γυναικεία άυλη μορφή που η παρουσία της δημιούργησε στη σαύρα ένα αίσθημα ασφάλειας.

«Το ταξίδι σου ήταν μακρύ και επίπονο. Έλα να ξεκουραστείς», είπε το Πνεύμα, αλλά η σαύρα αρνήθηκε ευγενικά.

«Δεν έχω χρόνο. Οι σύντροφοί μου με περιμένουν και η επιστροφή απαιτεί αρκετές ημέρες. Σε παρακαλώ, πες μου πώς να αντιμετωπίσω τον Χελουσίμ και θα φύγω αμέσως».

«Πρώτα θα αναπαυθείς και στη συνέχεια θα συζητήσουμε για το πρόβλημά σου. Όσον αφορά το ταξίδι σου θα είναι πολύ εύκολο. Πίστεψέ με!!».

Η σαύρα κοίταξε το Πνεύμα και καθώς το εμπιστευόταν απόλυτα, δεν έφερε άλλες αντιρρήσεις και το ακολούθησε σ’ ένα σημείο του δάσους, όπου οι νάνοι είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο γεύμα με φρούτα και καρπούς. Κάθισαν όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι, έφαγαν και όταν βράδιασε το Πνεύμα οδήγησε τη σαύρα σ’ ένα μικρό σπιτάκι για να κοιμηθεί.

«Θα μιλήσουμε το πρωί. Καληνύχτα», της είπε και έφυγε.

Αποκαμωμένη, αλλά πλέον ήρεμη, η σαύρα αποκοιμήθηκε γρήγορα και το πρωί ένιωθε δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει δίχως φόβο τον Χελουσίμ.

Το Πνεύμα την περίμενε δίπλα στο ποτάμι.

«Πάρε αυτό το μπουκαλάκι», της είπε «και αύριο την αυγή που θα έχεις επιστρέψει στον τόπο σου, ρίξε μια μικρή σταγόνα από το υγρό του στα λουλούδια που φύονται μπροστά από το σπίτι σου. Έπειτα, μπες γρήγορα μέσα στο σπίτι και φρόντισε ούτε εσύ, ούτε κανένας από τους συντρόφους σου να μην βγείτε έξω. Ο καλός μου φίλος και σύμβουλος, ο Φαφλατίμ θα σε συνοδεύσει και θα σε βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεσαι. Τώρα πήγαινε και κάνε ακριβώς ό,τι σου είπα».

Η σαύρα ευχαρίστησε το Πνεύμα, πήρε το μικρό πράσινο μπουκαλάκι με τις ιριδίζουσες αποχρώσεις που της έδωσε και ακολούθησε τον Φαφλατίμ προς την έξοδο του δάσους. Τότε, εκείνος άνοιξε το καπάκι από ένα ρολόι τσέπης που φορούσε, μετακίνησε τον ωροδείκτη και παφφφ οι δυο τους βρέθηκαν αυτοστιγμεί έξω από το σπίτι της σαύρας.

Συνεχίζεται…

Συνταγή της Αμβροσίας: Το έρεβος της άγνοιας

Υλικά:

1 κιλό μαύρη σταφίδα (χωρίς κουκούτσια)

500 γρ. ζάχαρη

Λίγη βανίλια

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τις ρόγες από τα κοτσάνια, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα επάνω στην ηλεκτρική κουζίνα και σε δυνατή θερμοκρασία. Πιέζουμε τα σταφύλια με μια τρυπητή κουτάλα για να βγάλουν τον χυμό τους και στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Περιμένουμε να κρυώσει ο χυμός και τον στραγγίζουμε. Τον χύνουμε σε άλλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν. Μόλις δέσει η μαρμελάδα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο.