από τον Άρη Παπαδόπουλο.
ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα όσο και να την γνωρίζει κανείς πάντα έχει κάτι καινούργιο να μας εκπλήξει. Πλούσια σε ομορφιά και ευλογημένη στο κλίμα, παρέχει ευκαιρίες στις διακοπές που πρέπει να εκμεταλλεύεται ο κάθε ένας.
Αυτό κάναμε και εμείς. Ειδικά φέτος, ελέω κορωνοϊού οι διακοπές μας δεν ήταν με πλοίο ή αεροπλάνο, ούτε σε νησί ούτε πουθενά που δεν θα ελέγχαμε τον περίγυρό μας. Ετσι με ορμητήριο ένα σπίτι φίλης στη Νέα Κίο Αργολίδας, που γειτονεύει με το Ναύπλιο, εξερευνήσαμε ακρογιαλιές και εξορμήσαμε Μεσσηνία και Αρκαδία, αλλά άξιοι αναφοράς είναι οι καταρράκτες της Νέδας.
Η πιο κοντινή διαδρομή είναι από τη Ζαχάρω Ηλείας. Εμείς όμως από Αργολίδα ήταν επόμενο να ακολουθήσουμε άλλη διαδρομή. Ανηφορική στο όρος Λύκαιο – όνομα που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το Λυκ που σημαίνει φως. Ιερό για τους Αρκάδες όρος, καθώς πιστεύανε ότι εκεί είχε γεννηθεί ο Δίας.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»
Εκεί είναι ο ποταμός Νέδα, ο ένας από τους δύο ποταμούς με θηλυκό όνομα (το άλλο ποτάμι είναι η Ερκυνα στη Βοιωτία).
Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε το όρος με αρκετές στροφές αλλά με καλό δρόμο αλλά σίγουρα θα χρειαστείτε GPS για να μην χαθείτε. Στη διαδρομή υπέροχα ορεινά χωριά χαμένα στο πράσινο, και προτείνουμε μία στάση στο καφενείο Αρχοντικό του κυρ Θανάση στο χωριό Κεφαλόβρυση. Είτε καφέ, είτε φαγητό θα το ευχαριστηθείτε κάτω από το μεγάλο πλατάνι της πλατείας με τα γάργαρα νερά των πηγών που άφοβα μπορείτε να πιείτε.
Από το χωριό αυτό θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα σε ανηφορικό δρόμο με στροφές μέχρι που οι ταμπέλες θα σας οδηγήσουν στους καταρράκτες της Νέδα. Μέχρι ενός σημείου σε ένα μικρό πάρκινγκ, που δεν χωράει όλα τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν ουρά στο δρόμο. Το αφήνετε και προχωράτε περίπου ένα τέταρτο με τα πόδια μέχρι την καντίνα στην αρχή του μονοπατιού που μας πηγαίνει στους καταρράκτες.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»
Δεν είναι εύκολο μονοπάτι και όσοι ήταν με πέδιλα ή σαγιονάρες θα παιδεύτηκαν. Δύσκολο αρκετά αλλά πανέμορφο στη φυσική του κατάσταση μέσα στο πυκνό πράσινο. Κάνα 20λεπτο περί τα 600 μέτρα μέχρι τον πρώτο καταρράκτη.
Το μονοπάτι είναι στενό με γλιστερές πέτρες και χωρίς σταθερά προστατευτικά κιγκλιδώματα, γι΄ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολλή διάθεση για περιπέτεια.
Η θέα του πρώτη καταρράκτη θα σας αποζημιώσει εν μέρει. Βουτήξτε στη λιμνούλα που δημιουργείται ή πηγαίνετε άλλα πέντε λεπτά πιο ανηφορικά το μονοπάτι που συνεχίζεται μέχρι το διπλό καταρράκτη. Εκεί η φύση σάς αποζημιώνει απόλυτα με τις φυσικές πισίνες από διάφανα νερά. Μπορείτε να κολυμπήσετε άνετα καθώς το νερό είναι αρκετά κρύο αλλά όχι τόσο παγωμένο όπως σε άλλους ποταμούς.
Για τους λάτρεις της περιπέτειας ασφαλώς υπάρχει και η πεζοπορία στο φαράγγι του ποταμού. Δεν ακολουθήσαμε την πορεία του ποταμού εμείς, αλλά όπως διαβάζουμε σε ιστοσελίδες ξεναγήσεων τα νερά του ακολουθούν μια εκπληκτική, μαιανδρική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σπηλιές και δημιουργούν καταρράκτες, για να καταλήξουν μετά από μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων στον Κυπαρισσιακό κόλπο και την παραλία της Ελαίας. Το ποτάμι αλλού στενεύει υπερβολικά και γίνεται βαθύ και ορμητικό και αλλού πλαταίνει σχηματίζοντας γαλήνιες λιμνούλες.

Το μονοπάτι μέσα στη φύση που οδηγεί στους καταρράκτες. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»
Αξίζει να πούμε ότι η μεγάλη ομορφιά του ποταμού και των καταρρακτών οφείλεται στο γεγονός ότι το μέρος δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και η επίσκεψή τους αποτελεί μία δύσκολη αλλά πανέμορφη εμπειρία στη φύση.
Ο ποταμός Νέδα πήρε το όνομά του από τη μυθική νύμφη Νέδα, θεότητα των υδάτων και κόρη του Ωκεανού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ρέα όταν γέννησε τον Δία στο Λυκαίον όρος, εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στις νύμφες Νέδα, Θεισόα και Αγνώ, προκειμένου να τον γλυτώσουν από τον πατέρα του Κρόνο που συνήθιζε να καταπίνει τα παιδιά του από φόβο μήπως τον εκθρονίσουν. Η νύμφη Νέδα μεταμορφώθηκε σε ποτάμι και έγιναν οι μακριές πλεξούδες των μαλλιών της πανέμορφοι καταρράκτες που στολίζουν το πέρασμα του νερού στο φαράγγι.

Το μονοπάτι μέσα στη φύση που οδηγεί στουςγ καταρράκτες. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»
Αν σας φέρει ο δρόμος σας στο επόμενο ταξίδι στην Ελλάδα βάλτε τους καταρράκτες στο πρόγραμμα. Θα αποζημιωθείτε.