από τον Διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη.

Αγαπητοί γονείς, μια ακόμα νέα σχολική χρονιά ξεκινάει!!

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και κάθε παιδί μπαίνει στο δικό του προγραμματισμό. Έναν προγραμματισμό με αρκετές ανάγκες, σωματικές και πνευματικές, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με μια σωστή διατροφή. Η διατροφή αποτελεί το βασικότερο παράγοντα επίτευξης καλής εγκεφαλικής και σωματικής λειτουργίας, καθώς η προμήθεια του οργανισμού ανά πάσα στιγμή με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα παιδί είναι ζωτικής σημασίας.

Ποια είναι όμως τα συστατικά της διατροφικής επιτυχίας για ένα παιδί;

ΚΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού ενός παιδιού, σωματική και πνευματική, δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Γι’ αυτό σας προτείνουμε:
– Ένα ποτήρι γάλα με αρκετά δημητριακά και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
– Ένα γιαούρτι με αρκετά δημητριακά και ένα φρούτο κομμένο και μια κουταλιά της σούπας μέλι.

– Ένα τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
– Ένα ποτήρι γάλα με μία φέτα σπιτικό κέικ και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

ΣΝΑΚ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΕίναι σημαντικό να υπάρχουν τουλάχιστον δύο υγιεινά μικρογεύματα στο σχολείο. Προτιμάτε να παίρνει φαγητό από το σπίτι, υπό μορφή σάντουιτς, φρούτων, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ, μία μπάρα δημητριακών, ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια κ.ά.

ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τα κυρίως γεύματα να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). Τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα να υπάρχουν στο σπίτι όσπρια και λαδερά φαγητά και 2-3 φορές άπαχα κρέατα όπως ψάρι και κοτόπουλο.

ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ
Είναι προτιμότερο το απόγευμα να έχει ένα υγιεινό κολατσιό όπως γαλακτοκομικά με μέλι, γλυκό του κουταλιού, ψωμί με ταχίνι και μέλι, φρουτοσαλάτες με μέλι, από το να καταφεύγει σε επιλογές όπως κρουασάν, σοκολάτες κ.ά.

ΒΡΑΔΙΝΟ
Μην φορτώνετε πάρα πολύ το βραδινό του γεύμα, ιδιαιτέρως όταν διαβάζει και το βράδυ. Η υπερβολική ποσότητα φαγητού παίρνει αίμα από τον εγκέφαλο για το στομάχι και δημιουργεί υπνηλία.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
Τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση.

ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Επειδή όμως τα παιδιά δρουν μιμητικά, πολλές φορές λάθη στη διατροφή των γονέων μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο παιδί. Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη:

Έλλειψη πρωινού γεύματος από το γονέα
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει στους ενήλικες την απουσία πρωινού στο σπίτι, κάτι όμως που μπορεί να επιδρά στο παιδί. Δεν μπορεί ένας γονέας να προσπαθεί να πείσει το παιδί του να τρώει πρωινό όταν ο ίδιος δεν το κάνει.

Απουσία τροφών όπως το ψάρι
Μια πολύ συχνή δικαιολογία είναι ότι μυρίζει το σπίτι, με αποτέλεσμα το ψάρι να καταναλώνεται σε πολύ μικρή συχνότητα στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Δύο φορές την εβδομάδα αποτελούν μια ιδανική συχνότητα για την κατανάλωση ψαριού από μικρούς και μεγάλους.

Μειωμένη κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών

Τα όσπρια και οι σαλάτες δεν αποτελούν τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, γεγονός που έχει ως συνέπεια και οι γονείς πολλές φορές να μην τα καταναλώνουν. «Δεν μπορώ να μαγειρεύω μόνο για εμένα ή βαριέμαι να καθαρίζω σαλάτα μόνο για μένα αφού δεν τρώνε τα παιδιά», αποτελούν από τις πιο συχνές δικαιολογίες των γονέων. Ακόμη όμως και αν ένα παιδί δεν τρώει όσπρια ή σαλάτες, αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους γονείς να τα καταναλώνουν οι ίδιοι. Το παιδί δρα μιμητικά και κάποια στιγμή θα κάνει και αυτό την κίνηση του.

ΦΑΓΗΤΟ ΤΥΠΟΥ DELIVERY
Για πολλούς γονείς το φαγητό τύπου delivery αποτελεί ένα τρόπο εκτόνωσης και απόλαυσης. Δεν μπορούμε όμως να προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού στο παιδί μας, όταν οι ίδιοι το έχουμε ανάγει σε τρόπο ζωής. Καθιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας, όπου όλη η οικογένεια θα παραγγέλνει κάτι απ’ έξω.