ΕΡΩΣ   ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια σπουδή Θανάτου

από τη συγγραφέα Θεοδώρα Μαρούδα-Ανεστοπούλου.

Το πόνημα με τον τίτλο ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ από τον εκλεκτό  των εκλεκτών κ. Νίκο Παπαδημητρίου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου –στην Σχολή Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών –στο ειδικό τμήμα των Γλωσσών-Μεταφραστών και Διερμηνείας είναι δείγμα αποκρυσταλλωμένης έρευνας, γνώσης και καταγραφής σε ένα θέμα σοβαρό και πολύ σημαντικό  γενικά σε ότι έχει σχέση  με τον έρωτα και την πολιτική στο επίπεδο της ανθρωπότητας (και εδώ) για μέσου των αιώνων.

Ο καθηγητής-συγγραφέας κ. Νίκος Παπαδημητρίου, εξαίρετος γνώστης στα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο  και τα λόγια του, την χρήση της γλώσσας  που χρησιμοποιεί, στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική επιρροή λόγων, για να επιτύχει στο θεμιτό και καλύτερο  κατά την γνώμη και τον στόχο που φθάνει με υποσχέσεις πλούσια ονειρικά  προικισμένες μέχρι θανάτου.

Ο συγγραφέας δίνει απλά και απτά  παραδείγματα των πολιτικών και της πολιτικής από καταβολής  κόσμου με την γλώσσα προς έλξη για ισορροπημένη πολιτική δράσης, χορηγίας και βίωσης με όσα μέσα διαθέτει προς τούτο. Το θέμα είναι σχετικό με τον άνθρωπο που πείθεται στα πλούσια λόγια ενός πολιτικού και πολλές φορές αντί για το άριστο βγαίνει λάθος. Η πολιτική επικράτηση έχει και βάθος και ήθος και ευημερία για έναν τόπο. Ο συγγραφέας κ. Νίκος Παπαδημητρίου μας παραπέμπει  (άριστος γνώστης της Αγγλικής Γλώσσας στον Σαίξπηρ  και στον Ριχάρδο τον Γ και στην ρήση  Primus Inter Pares!.

Πρίν αναφερθώ σε κόμματα και πολιτικά σχήματα όπως αναφέρονται σε αυτό το χρήσιμο κείμενο, που λέει τα πάντα, ορθά και σταράτα σημειώνω δε ότι είναι και ο πρόλογος στο βιβλίο θετικός, κατατοπιστικός από τον σπουδαίο φιλόλογο κ Φίλιππο Παπαδημητρίου –Λεβεντογιάννη που βοηθά να καταλάβουμε πόσο τούτο το πρωτότυπο ταξίδι γνώσης  -επίγνωσης  στην πολιτική γλώσσα κατέχει το μέγιστο λόγο πάντα στα πολιτικά πεπραγμένα. Έτσι που ο αναγνώστης θα εννοήσει και θα βραβεύσει τον εκλεκτό καθηγητή-συγγραφέα κ. Νίκο Παπαδημητρίου στις αναφορές  σε πολιτικά πρόσωπα του χθές και σε γεγονότα ανεξίτηλα σε αυτόν τον τόπο αλλά και γενικά θα πληροφορήσει και έναν ανίδεο η αδιάφορο πόσο σπουδαίο είναι τα εκάστοτε λόγια μιας επιτυχίας και παραδοχής σε ένα τόπο.!

Το θέμα για μένα προσωπικά είναι μεγίστης σημασίας και με την φτωχική μου γνώση αναφέρομαι όπως μπορώ , θεωρώ ευτυχή την πένα μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω και να συνειδητοποιήσω κάποια πράγματα τόσο σοβαρά και απίστευτα υψηλού επιπέδου  εμπειρίας και μελέτης μεγάλης δύναμης σε αποδόσεις στην αλήθεια ατόφια, πραγματική χωρίς υπεκφυγές για τούτο η για κείνο. Σε αυτό το τολμηρό επίτευγμα Συγγραφής του Έρωτα και της Πολιτικής  του κ Νίκου Παπαδημητρίου  δεν είναι μόνο σπουδαίο είναι και απαραίτητο να βλέπουν οι ασχολούμενοι την Ιστορία του κόσμου σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο που κατά καιρούς αναλαμβάνουν με την χρήση της γλώσσας και τα γνωστά αποτελέσματα. Μια σπουδή ανεκτίμητης αξίας.

Τελειώνω με αυτές τις κατά δύναμη εκφράσεις μου, θερμά συγχαρητήρια στον Primus Inter Pares καθηγητή-συγγραφέα  κ. Νίκο Παπαδημητρίου κάθε χαρά και υγεία στο έργο του. Είναι  χρήσιμο εργαλείο για όλους μας και κυρίως για αυτούς που ασχολούνται υπεύθυνα με την //ένθερμη αγάπη// στην πολιτική και μέτρο στο μέλλον στη χρήση της γλώσσας μας. Επί πλέον παραθέτω  λίγες γραμμές από το κείμενο.

”…Η πολιτική γλώσσα, σε οποιαδήποτε εποχή, χρησιμοποιεί την τεχνική της αληθοφάνειας των υπολογισμένων λέξεων και της  καλυμμένης με το ένδυμα της επιστημονικής αλήθειας-απολικότητας…”.

Και κλείνω με τα λόγια του βιβλίου .

(Νέον Φάληρο 30 Ιουνίου 1921)

Όταν οι Έλληνες αντί εθνικών ονείρων

Αποκτήσωσι εθνικούς σκοπούς, τότε μόνο,

Θα δυνηθώμεν να δημιουργήσωμεν ζωντανόν

Κράτος εν Ανατολή. Σκοπός δεν είναι

Η εκπλήρωσις ονείων αλλ` εκπλήρωσις

Ανάγκης της ζωής. (σελ. 108)