ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα σημαντικά ιστορικά στοιχεία αλλά και την εν γένει επίδρασή της στις μετέπειτα εξελίξεις, που επηρέασαν την αρχαία ελληνική Ιστορία σε πολύ κομβικά σημεία, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας διαδικτυακής εκδήλωσης για τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που διοργανώθηκε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου με μέριμνα του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών Αμερικής.

Ο στρατηγικός ρόλος του Θεμιστοκλή, η δυναμική που επέδειξαν οι Ελληνες στον πανίσχυρο περσικό στόλο, όπως επίσης και το γεγονός ότι κατάφεραν να επικρατήσουν παρότι υστερούσαν αριθμητικά και σε επίπεδο οπλισμού, ήταν βασικά στοιχεία στα οποία εστίασαν οι εισηγήσεις.

Παράλληλα, τονίστηκε πως ενδεχόμενη ήττα των Ελλήνων στη Σαλαμίνα ενδεχομένως να είχε αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αρχαίας Αθήνας αλλά και της αρχαιοελληνικής κοινωνίας και παιδείας, σε γενικότερο πλαίσιο.

Επιπλέον, υπενθυμίστηκε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες, αν και ετερόκλητοι και διαιρεμένοι σε πόλεις – κράτη, ήρθαν σε συνεννόηση και συνασπίστηκαν απέναντι στην κοινή απειλή, επικρατώντας στις αποφασιστικές μάχες.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ομότιμος Καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών Αμερικής, Γιάννης Ρεμεδιάκης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, ο ομογενής Πολιτειακός Βουλευτής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λου Ραπτάκης και η υποψήφια Ομοσπονδιακή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (δια τηλεφώνου).

Παράλληλα, συμμετείχαν με ομιλίες τους ο Πρέσβης επί τιμή Δημήτριος Ηλιόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων κ. Ζήσης Φωτάκης και η πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών του Hunter College, Τίφανυ Μεζίτη.

https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_ekdiloseis/arthro/endiaferousa_ekdilosi_gia_ti_naymaxia_tis_salaminas-884925/?fbclid=IwAR09wiHSx9vfKYxuCFteDydCUbykRCZSgMljcrA98eVaESbISTyks7kHgS8