Από την Λίλιαν Σίμου
Φθάσαμε στην Φθινοπωρινή Ισημερία 2020…
Οι Ισημερίες, όπου η νύχτα και η μέρα έχουν την ίδια χρονική διάρκεια, είναι δύο περίοδοι-σταθμοί από τα αρχαία χρόνια. Καθώς οι περισσότεροι λαοί ξεκινούσαν το έτος τους από την Εαρινή Ισημερία, μετρούσε η στιγμή όπου ο Ήλιος βρισκόταν απέναντι πλέον, στην καθοδική του πορεία, μειώνοντας την λάμψη και το φως για τα πλάσματα της γης.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν παραδόσεις συνδεδεμένες με την φθινοπωρινή ισημερία και μεταξύ αυτών οι τιμές των Ορφικών προς τον θεό Ήφαιστο, το θεό που φέρει το τεχνητό φως και τη λάμψη της φωτιάς, κατά τον μήνα Βοηδρομίωνα, την 21η ή 22α Σεπτεμβρίου. Ενίοτε και στην 23η Σεπτεμβρίου όπως αυτή τη χρονιά!
Συνδέεται επίσης με την μικρότερη θεά Νύκτα.
Κατά τον ίδιο μήνα διενεργούνταν τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσες και οι μέρες περιπλάνησης της Δήμητρας.
Η μυθοπλασία αναφέρει πως εκείνη την περίοδο η φύση έπαψε να ανθεί και να αναπαράγει, αφού η θλιμμένη θεά έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Δίδαξε δε στην Ελευσίνα τα Μυστήρια της τροφής –υλικής και πνευματικής. Η φύση πενθεί μαζί της και θα αναζωογονηθεί, με την επιστροφή της Περσεφόνης, κατά την Εαρινή Ισημερία. Η ημέρα αυτή είναι εθνική γιορτή για τους Ιάπωνες. Πρόκειται για την ημέρα που σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών αλλά και συνδέεται με τους νεκρούς.
Η παραδοσιακή ιαπωνική ονομασία για την περίοδο γύρω από την φθινοπωρινή και την εαρινή ισημερία είναι higan , και όπως λένε οι Ιάπωνες «και η ζέστη και το κρύο τελειώνουν με το higan ». Διαρκεί συνολικά επτά ημέρες- τρεις ημέρες πριν από την ισημερία και τρεις ημέρες μετά. Το higan έχει βουδιστική προέλευση και σημαίνει την «άλλη όχθη του ποταμού του θανάτου».
Σ’ αυτή την όχθη του ποταμού είναι ο κόσμος που ζούμε και στην άλλη είναι το βασίλειο των νεκρών. Αυτές τις ημέρες, οι Ιάπωνες επισκέπτονται τους οικογενειακούς τάφους και προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών.
Οι Κέλτες θεωρούσαν πως η φθινοπωρινή ισημερία συμβολίζει την νίκη του θεού του Σκότους απέναντι στον δίδυμό του θεό του φωτός. Έκαναν ιδιαίτερες γιορτές και απέτειναν φόρο τιμής στους νεκρούς, αφού παράλληλα αυτή την περίοδο ο Ήλιος ήταν ασθενέστερος για το επόμενο μισό του έτους.
Αποκρυφιστικοί κύκλοι, θεωρούν τις Ισημερίες πολύ σημαντικά σημεία του χρόνου και έντονα φορτισμένα ενεργειακά. Υπάρχουν ειδικές τελετουργίες γι’ αυτές, γιορτές και εθιμοτυπικά Η κυκλικότητα των εποχών αναπτύσσεται σε κάθε λαό με την δική του παράδοση, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Δύο περίοδοι-σταθμοί, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο: οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια…
Η ισορροπία στην εναλλαγή φωτός και σκότους, καλοκαιριού και χειμώνα, άνθισης και χειμερίας νάρκης της φύσης.

Φθινοπωρινή Ισημερία 2020 – σε ένα βαθύτερο –καρμικό – επίπεδο για τον καθένα μας
Τα ουσιώδη σημεία της Φθινοπωρινής Ισημερίας, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία της Φύσης προς την χειμερία νάρκη και του Ήλιου προς την φθίνουσα διαδρομή του φωτός, προτάσσουν μία ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε πως όταν η λάμψη υποχωρεί, τα μάτια της ψυχής διακρίνουν καλύτερα τα σκοτεινά της σημεία.
Με μία φιλοσοφική αναζήτηση, γνώση, ποιοτικά χαρίσματα, αλλά και αξίες, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε σκοτεινή κρίση, προσωπική ή κοινωνική. Μπορεί να συμβεί, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο. Οι εποχές αλλάζουν κυκλικά και ακατάπαυστα, το ίδιο και οι περίοδοι, φωτεινές ή σκοτεινές, αλλάζουν στη ζωή μας. Ας παλέψουμε για τις ισορροπίες μας λοιπόν, σε μία δύσκολη συγκυρία, ας δώσουμε την μάχη σε πνεύμα συνεργασίας για το «κοινό καλό», ας θεωρήσουμε αυτή την εποχή, σαν μία εσωτερική διαμάχη, όπου στο τέλος η σπίθα της ζωής και της δημιουργίας, θα επικρατήσει ξανά.
Καλή μας δύναμη, καλό απολογισμό, στην εποχή όπου φθίνουν οι δυνάμεις της Φύσης και επιτρέπουν σ’ αυτές του πνεύματος να μας αγγίξουν…

Περισσότερα για την Φθινοπωρινή Ισημερία 2020 ως Αστρολογική Ερμηνεία και Πολιτική επιρροή στο κράτος, στο άρθρο: Φθινοπωρινή Ισημερία 2020