Ο έρωτας για τον ίδιο μας τον εαυτό.

από την Λίλιαν Σίμου.

Το όμορφο λουλουδάκι Νάρκισσος, έχει μία ενδιαφέρουσα σημειολογία στην μυθολογία μας και στην επιστήμη της ψυχανάλυσης. Αναδεικνύει την αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό, σε βαθμό υπερβολής. Η αστρολογία μέσω του αστεροειδούς με το ίδιο όνομα, προσθέτει μία ακόμη πληροφόρηση στα γενέθλια χαρακτηριστικά μας.

Αστρονομικά στοιχεία

Ανακαλύφθηκε από τον William Kwong Yu Yeung ένα καναδό αστρονόμο, γεννημένο στον Χονγκ-Κονγκ, την 1η Νοεμβρίου 2000. Έχει ανακαλύψει πολλούς αστεροειδείς, ένα κομήτη και έχει εργαστεί σε τρία διαφορετικά ερευνητικά κέντρα. Δυστυχώς για τον συγκεκριμένο αστεροειδή δεν μπόρεσα να βρω περισσότερες αστρονομικές πληροφορίες.

Μυθολογικά στοιχεία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα ομορφιάς στην μυθολογία μας ήταν  ο Νάρκισσος. Ένας ωραίος νέος της Βοιωτίας, γιος της Νύμφης Λειριώπης και κατά άλλη εκδοχή, γιος της Αφροδίτης.

Κατά τον Οβίδιο στις «Μεταμορφώσεις» του, ήταν ένας πανέμορφος νέος από την Βοιωτία και δεν ασχολείτο παρά με το να θαυμάζει την άριστη σωματική του διάπλαση στις όχθες ενός ποταμού, Εκεί τον ερωτεύθηκε η νύμφη Ηχώ και τον καλούσε. Εκείνος όμως δεν έδινε σημασία. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε να ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτό-θαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.

Το νερό συχνά συμβολίζει τις συγκινήσεις μας και εδώ ο μύθος μας εξηγεί τα συναισθήματα προς τον ίδιο μας τον εαυτό, που καταλήγουν στο να χάσουμε τον έλεγχο και την ίδια την ζωή μας. Ο καθρέφτης αναδεικνύει την ιδεατή εικόνα για τον εαυτό μας, που ωστόσο μας βυθίζει σε ένα κόσμο μακριά από την πραγματικότητα, αποποιούμενοι τις χαρές της ζωής (τον έρωτα για ένα άλλο πρόσωπο, όπως αναφέρει ο μύθος για την νύμφη Ηχώ).

Ψυχολογία

Ναρκισσισμός: ο έρωτας για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στο λεξικό αναφέρεται ως δύο μορφές:

  • η αυταρέσκεια σε υπερβολικό βαθμό, ο ακραίος αυτοθαυμασμός
  • η έλξη του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό. Διακρίνεται σε πρωτογενή, οπότε είναι ένα φυσιολογικό μεταβατικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού, και σε δευτερογενή, οπότε συνιστά μια παθολογική κατάσταση για τον ενήλικα

Στην Ψυχανάλυση πολλοί ερευνητές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην μελέτη της ναρκισσιστικής προσωπικότητας, εκ των οποίων αρκετά αξιόλογοι είναι οι Heinz Kohut και Otto Kernberg. Στην έρευνα επίσης χρησιμοποιείται το NPI (Narcissistic Personality Inventory) και η Ναρκισσιστική Κλίμακα του Murray. Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχει παρατηρηθεί πως τα ναρκισσιστικά άτομα, εν αντιθέσει με τους περισσότερους ανθρώπους, κάθονταν πολύ περισσότερη ώρα κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέπτη και προτιμούσαν να παρακολουθούν τον εαυτό τους σε φωτογραφίες από κάποιον άλλον, όπως και σε βιντεοταινίες. Τέλος, εκτός από έναν επεξηγηματικό τρόπο αυτοπροβολής, τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται κι από μια αρκετά απλή αυτοαντίληψη και κυνική δυσπιστία απέναντι στους άλλους.
Ο υγιής ναρκισσισμός φυσικά είναι θετικός για τον άνθρωπο, αφού εξασφαλίζει μια αρμονική συνύπαρξη με τον εαυτό μας, εσωτερική αρμονία και κίνητρο για την επίτευξη των στόχων του (κατά το δυνατόν). Στην παθολογική μορφή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ο οποίος εμποδίζει το άτομο να αντιληφθεί την πραγματικότητα και δημιουργεί ψευδαισθήσεις που δεν οδηγούν πουθενά.

Αστρολογικά στοιχεία

Ο αστεροειδής 37117 Narcissus είναι ένα νέο-ανακαλυφθέν σώμα, αλλά λόγω της ταχύτητας που μπορούμε να έχουμε στους υπολογισμούς πλέον και στην στατιστική μέσω της χρήσης υπολογιστών, έχουμε την ευχέρεια να κατανοήσουμε το μήνυμά του σε ένα γενέθλιο χάρτη.

Θα αναδείξει το σημείο που μπορεί να είναι ευάλωτο στην αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Τον κίνδυνο αυτοθαυμασμού και αλαζονείας. Σε σημείο να χάσουμε την ουσία της ύπαρξης και να μείνουμε προσκολλημένοι σε ερεθίσματα εξωτερικής ομορφιάς. Προσοχή χρειάζεται όταν κάνει όψη κύρια με προσωπικά μας στοιχεία (Ήλιο, Σελήνη ή ωροσκόπο), αν είναι γωνιακός σε οίκο ή σε ανύψωση (κοντά στο Μεσουράνημα).

Με ήπιες όψεις, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να ζούμε αρμονικά με την εμφάνισή μας.

Παραδείγματα

Λίλιαν Σίμου astrolife

Θα μπορούσαμε να δούμε τον Νάρκισσο στο ωροσκόπιο του γοητευτικού ηθοποιού Χέλμουτ Μπέργκερ. Είναι στις 25 Υδροχόου και προφανώς στην ακμή του 5ου οίκου (τέχνη, αγάπη, συναισθήματα, φλερτ και έρωτας) σε τρίγωνο προς τον Κρόνο του στους Διδύμους και σε αντίθεση με τον Δία του στον Λέοντα. Ο ηθοποιός αυτός είχε μία ιδιαίτερη ομορφιά, έζησε έντονες σχέσεις, με κυριότερη αυτή με τον μεγάλο σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι, ο οποίος έγινε μέντοράς του και τον ανέδειξε σε σημαντικές ταινίες του. Ενδιαφέρουσα ήταν η ερμηνεία του στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη», όπου υποδυόταν με εξαιρετικό τρόπο τον ήρωα που δεν ήθελε να γεράσει, και μεταβίβαζε την φθορά του χρόνου στο πορτρέτο του.

Ο συγγραφέας του «Ντόριαν Γκρέη» Όσκαρ Ουάιλντ, είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για έκλυτη ζωή και πολλές παρεκτροπές ερωτικές. Είχε τον Νάρκισσο στις 29 Καρκίνου, μοίρα αναιρετική, σε σύνοδο με την Μαύρη Σελήνη (πάθη και σεξουαλικότητα) στον 11ο οίκο και σε αντίθεση με τον αστεροειδή Ψυχή στον 5ο οίκο (έρωτας, φλερτ, ρίσκο στις σχέσεις). Οι ερωτικές σου συγκινήσεις φαίνονται έντονα στο συγγραφικό του έργο.

Σε άτομα που διακρίθηκαν για την ομορφιά τους, όπως τα τοπ-μόντελς είναι επίσης εμφανής. Στο ωροσκόπιο της Ναόμι Κάμπελ, είναι στις 12 Σκορπιού, στον 9ο οίκο (διασημότητα στο εξωτερικό) σε αντίθεση με τον Ερμή της στον 3ο οίκο. Ο Ερμής κυβερνά τον Ήλιο της, αφού γεννήθηκε στο ζώδιο των Διδύμων. Είναι επίσης σε τετράγωνο με την Μαύρη Σελήνη της, προσδίδοντάς της μία ιδιαίτερη γοητεία.

Η γνωστή τραγουδίστρια Μαντόνα, έχει τον Νάρκισσο στον 4ο οίκο της και στον Τοξότη με πολλές όψεις. Σχηματίζει σύνοδο με τον Κρόνο και μεγάλο τρίγωνο με τον Ν. Δεσμό, την Μαύρη Σελήνη και τον Ήλιο της. Επίσης, κάνει εξάγωνο με τον Β. Δεσμό και τον Δία της. Εδώ θα λέγαμε πως έχουμε την περίπτωση μίας γυναίκας που φροντίζει και αγαπά την εμφάνισή της, για να της δώσει διάρκεια στον χρόνο και αυτό την βοηθά, την στηρίζει ως προσωπικότητα και καλλιτέχνιδα και διατηρεί την γοητεία της.

Σημείωση: ο Νάρκισσος δεν εμφανίζεται στα αστρολογικά προγράμματα. Στα Βοηθήματα  (κατηγορία: Μαθήματα -σεμινάρια) υπάρχει ένα λινκ και εκεί, θέτοντας τα στοιχεία γέννησής σας, μπορείτε να βρείτε την θέση του  37117 Narcissus.

Αν έχετε δυσκολία, μπορείτε να μας ρωτήσετε  και θα σας πληροφορήσουμε για την θέση του στον χάρτη σας.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται:

στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr

και  στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts