Μου λέει μια γυναίκα προχθές:
«Ο άντρας μου με κάνει να νιώθω αόρατη. Αλλά κατά βάθος με νοιάζεται».

Να το βράσω αυτό το «κατά βάθος», το «είχα καλή πρόθεση», το «αφού το ξέρεις ότι σ’ αγαπώ». Πόσο κόσμο έχουν κάψει οι δικαιολογίες αυτού του τύπου, πόσο χρόνο έχουμε χάσει περιμένοντας να αλλάξει εκείνος που επανειλημμένα μας φέρεται άκομψα, άδικα, ανάξια.

Ας αναφερθούμε τώρα στην πρόθεση. Η πρόθεση ναι μεν είναι σημαντική, αλλά πιο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Ακούμε ανθρώπους να λένε: «Δεν είχα πρόθεση να σε πληγώσω», και την επόμενη φορά κάνουν ακριβώς το ίδιο. Χρησιμοποιούν ως άλλοθι την πρόθεση ή την αγάπη τους για να ικανοποιούν τον εαυτό τους, αδιαφορώντας για το αν δημιουργούν πόνο. Αυτός είναι ο ορισμός του κακού εγωιστή. Φυσικά και είναι σημαντική η πρόθεσή σου, όμως προτιμότερο είναι να ελέγχεις το αποτέλεσμα της δράσης σου.

Για παράδειγμα, αν χαστουκίσω κάποιον και μετά του πω ότι δεν είχα την πρόθεση να το κάνω, ο πόνος θα φύγει ή μήπως το σημάδι στο μάγουλό του θα εξαφανιστεί από τη δική μου καλή πρόθεση; Αν, την επόμενη φορά, αντί να τον ξαναχτυπήσω χρησιμοποιώντας πάλι ως δικαιολογία την πρόθεσή μου, ταυτίσω την πρόθεση με την πράξη μου και δεν ασκήσω βία, τότε θα έχω αποδείξει ότι νοιάζομαι λίγο παραπάνω. Προτιμώ μια καλή πρόθεση χωρίς χαστούκι παρά ένα χαστούκι με καλή πρόθεση.

Αυτός που ελέγχει το αποτέλεσμα τον πράξεών του και δεν χρησιμοποιεί την καλή πρόθεση ή την αγάπη του ως δικαιολογία, είναι ένας καλός εγωιστής. Ο καλός εγωιστής κερδίζει όλο και περισσότερα, γιατί προσφέρει όλο και περισσότερα, κοπιάζει περισσότερο. Άλλωστε: Οτιδήποτε αξίζει τον κόπο σε αυτήν τη ζωή, θέλει κόπο. Εξού και η έκφραση «αξίζει τον κόπο». Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις το κακό απ’ ό,τι το καλό, όπως είναι πολύ πιο εύκολο να λερώσεις ένα άσπρο πουκάμισο με μια χούφτα λάσπη. Και πόσο πιο δύσκολο όμως είναι να το καθαρίσεις μετά!

Την πολλοστή φορά που θα ακούσουμε το ίδιο τροπάρι ας υπενθυμίσουμε στον άνθρωπό μας πως:

«Θέλω να μου αποδεικνύεις το βάθος του νοιαξίματός σου».
«Προτιμώ να ελέγχεις τις πράξεις σου από το να δικαιολογείσαι για την καλή σου πρόθεση».
«Ξέρω ότι με αγαπάς όταν μου το δείχνεις. Α και κάτι ακόμα. Βλέπω καλύτερα από ότι ακούω».

Και όταν έρχεται αυτή η σπάνια αλλά εξιλεωτική «συγγνώμη», ας μην ξεχνάμε ότι:

Συγγνώμη σημαίνει ειλικρινής, γνήσια και συνειδητή προσπάθεια για να μην επαναληφθεί η πράξη που έκανε απαραίτητη τη χρήση της εξαρχής.

Την αγάπη μου
Νικόλας Σμυρνάκης

Ο Νικόλας Σμυρνάκης είναι συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Success Philosophy), ιδρυτής του IslandofMan Success Coaching Academy.

πηγή: www.islandofman.gr

photo : philomena famuloc