από τον Μανώλη Ισχάκη

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι σε μία σχέση και πώς να τους εξαλείψεις

Κάθε άνθρωπος θέλει να κάνει μία σχέση! Μπορεί να μην το λέει, να το αποφεύγει ή ακόμα και να φοβάται αλλά κάθε άνθρωπος θέλει να κάνει μία σχέση! Υπάρχουν πολλές απόψεις και στατιστικές που λένε ότι δεν γίνεται μία σχέση να είναι όμορφη και ότι δεν μπορεί να διατηρήσει το πάθος της σε βάθος χρόνου. Όμως εσύ τι πιστεύεις πραγματικά μέσα σου; Πιστεύεις κι εσύ ότι δεν μπορείς να κάνεις μία ονειρεμένη σχέση; Μια εξαιρετική σχέση; Γιατί αν το πιστεύεις αυτό κάνεις λάθος.

Είμαι απόλυτα σίγουρος πως μπορείς να δημιουργήσεις μία σχέση, και αν έχεις ήδη μία σχέση, μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα της. Αλλά για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να ξέρεις ποιοι είναι εκείνοι οι κίνδυνοι σε μία σχέση που ελλοχεύουν και την υπονομεύουν. Όταν κάτι δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει, τότε δεν του δίνουμε σημασία και δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Και όταν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό που υπάρχει, το οποίο υπονομεύει την σχέση μας, τότε σε βάθος χρόνου αυτό σαν σαράκι δουλεύει από κάτω, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή η σχέση αρχίζει να φθίνει. Κι εδώ είναι που βλέπουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι σε μία σχέση.

Ποια είναι η παγίδα εδώ;

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Η παγίδα είναι ότι η σχέση φθίνει με τόσο αργούς ρυθμούς που δεν τους καταλαβαίνουμε. Κι όταν έρθει η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί τότε τις πιο πολλές φορές είναι πολύ αργά και η κατάσταση μη αναστρέψιμη. Οι κίνδυνοι σε μία σχέση έχουν πετύχει τον σκοπό τους. Τουλάχιστον μέχρι να επέμβει ένας άνθρωπος που πραγματικά να ξέρει για να σε βοηθήσει να το αλλάξεις.

images

Γράψε λοιπόν κάτω τους κινδύνους που εγκυμονεί μία σχέση, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε μετά για να τους αλλάξουμε.

Ο Νο 1 κίνδυνος που υπάρχει σε μία σχέση είναι ότι συνήθως τα ζευγάρια θέλουν να έχουν ηρεμία, θέλουν να μην υπάρχουν εντάσεις, και εστιάζουν πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι. Όμως να ξέρεις ότι μια σχέση με ηρεμία συνήθως δεν δουλεύει σε βάθος χρόνου. Για ποιο λόγο; Γιατί μια σχέση για να υπάρξει θέλει πάθος! Και το πάθος θέλει ένταση! Κι εδώ είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Ότι οι άνθρωποι ξέρουν τη μία πλευρά της έντασης που είναι ο τσακωμός, που είναι η εκδίκηση, που είναι τα μούτρα! Αυτό που δεν ξέρουν είναι την άλλη πλευρά της έντασης.

Γιατί ξέρεις, για να έχουμε κάτι στη ζωή μας, μπορούμε να το κάνουμε με πολλούς τρόπους. Η άλλη πλευρά της έντασης είναι η έκπληξη, είναι το πάθος, είναι η διαφορετικότητα! Είναι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας! Είναι να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν θα τα κάναμε σε άλλη περίπτωση! Είναι να επιτρέψουμε σε ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μας να φωτιστεί, που είναι εκείνο το κομμάτι το δημιουργικό, το κομμάτι που ονειρεύεται!

Λίλιαν Σίμου astrolife

Έτσι λοιπόν φρόντισε που εστιάζεις… Στην ηρεμία ή στην ένταση; Αλλά εάν εστιάζεις στην ένταση τότε πρόσεξε σε ποια ποιότητα αυτής δίνεις ενέργεια! Με ποιον τρόπο την φέρνεις στην σχέση σου!

Μέσα από τσακωμούς ή μέσα από ποικιλία;

Μέσα από ανάπτυξη;

Μέσα από εξέλιξη;

Μέσα από πράγματα που κανένας από τους δύο δεν είχε φανταστεί ή δεν είχε ξανακάνει στο παρελθόν;

Αλλά ότι και να κάνεις να θυμάσαι ότι κάθε φορά χρειάζεται να κάνεις κάτι διαφορετικό. Γιατί ακόμα κι αν κάνεις το πιο τέλειο πράγμα η επανάληψη θα το κάνει βαρετό γιατί θα είναι ίδιο.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Το πρώτο λοιπόν κομμάτι  που εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο σε μια σχέση είναι να θέλεις να υπάρχει ηρεμία μέσα σε αυτή. Το δεύτερο κομμάτι που υπάρχει σαν κίνδυνος σε μία σχέση είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται σε μία σχέση και πως τις αντιλαμβανόμαστε.

Για παράδειγμα τις αντιλαμβανόμαστε κρίνοντας ότι ο σύντροφος μας ευθύνεται γι’ αυτό;

Πριν πας να συζητήσεις με έναν άνθρωπο, τον άνθρωπο σου, για να λύσεις αυτό που σε απασχολεί στην σχέση σας χρειάζεται να κάνεις ένα πράγμα: Να δεις πρώτα που είναι το δικό σου μερίδιο ευθύνης, τι έχεις κάνει εσύ ή τι δεν έχεις κάνει.

Και δεν λέω να γίνεις ενοχικός και να πεις “για όλα φταίω εγώ” αλλά αυτό που σου προτείνω είναι να δεις με ποιους τρόπους κάθε φορά θα βρίσκεις την ευκαιρία να εξελίσσεις τον εαυτό σου. Και όταν εξελίξεις πρώτα τον εαυτό σου και πας με αυτή τη στάση στον σύντροφο σου να μιλήσεις, τότε αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητες για να δημιουργήσετε μία ποιοτική σχέση, μια σχέση πάθους. Γιατί αυτός ο τρόπος συζήτησης θα σας δώσει το περιθώριο να φέρετε την ένταση στη ζωή σας με ένα ενδυναμωτικό τρόπο.

Το τρίτο λοιπόν και εξίσου σημαντικό στοιχείο για να μην βαλτώσει μία σχέση είναι να σκέφτεσαι ότι κάθε φορά που υπάρχει μία πρόκληση είναι η ευκαιρία που έχετε να δεσμευτείτε, να εξελιχτείτε και να πάτε παρακάτω. Και αυτό ισχύει σε όλα τα πράγματα στη ζωή. Στην επιχείρηση σου, στις φιλίες σου… παντού….

Κάθε πρόκληση αν την αντιμετωπίζεις σαν πρόβλημα έχασες. Για να κερδίσεις στην ζωή χρειάζεται να βλέπεις την πρόκληση σαν την δικιά σου ευκαιρία να εξελιχθείς και να πάτε την σχέση παρακάτω. Έτσι λοιπόν κάθε φορά που υπάρχει μία πρόκληση αγκάλιασε τον σύντροφο σου, δείτε τι μπορείτε να μάθετε και οι δύο μέσα από αυτό και προχωρήστε το ταξίδι σας συνεχίζοντας να κάνετε τη ζωή σας κάθε μέρα καλύτερη από την προηγούμενη.

Λοιπόν, να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος, να αγαπάς τον εαυτό σου και να ζεις με Πάθος!

Πηγή: www.manolisischakis.gr