Από την Λίλιαν Σίμου

Σε ένα δύσκολο φθινόπωρο, προς τη Δύση ενός δύσκολου χρόνου, ένας συνδυασμός πλανητικός μας γίνεται πηγή πληροφοριών. Ίσως μάλιστα είναι η ώρα να αποτιμήσουμε αυτό που συμβαίνει και βιώνουμε ως ανθρωπότητα, αλλά και ατομικά ο καθένας μας.

Αστρολογικά αντικατοπτρίζεται από τον συνδυασμό του Δία, του Κρόνου και του Πλούτωνα στον Αιγόκερω.

Όπως έχω αναφέρει σε ειδικό αφιέρωμα, είναι η κορύφωση των προσπαθειών μας, η εμπειρία, η ωριμότητα του έργου μας, η ολοκλήρωση και η σταδιακή ανέλιξη ή εξέλιξη, μετά από κόπο και μόχθο. Στο σημείο αυτό, έχουμε την εκτίμηση όλων των προσπαθειών…ή την αποτίμηση της έλλειψης προσπάθειας. Ο αδύναμος Δίας εν μέσω των ισχυρών, Κρόνο και Πλούτωνα, φαίνεται να περιορίζει ιδιαίτερα τις ευκαιρίες για κάτι καλύτερο, για επίτευξη στόχων. Αντίθετα, η κάθε είδους εξουσία μας συνθλίβει, μας επιβάλει όρια και μας θέτει περιορισμούς.

Είναι ένας σκληρός αγώνας που όμως από το καλοκαίρι και μετά, βρίσκει αντίδραση.

Κι αυτό οφείλεται στην δυναμική του Άρη που εισήλθε στο ζώδιό του, στον Κριό. Ο Άρης φέρνει τον σπόρο της Δημιουργίας ξανά στο προσκήνιο. Είναι η ανάγκη μας για μία νέα αρχή… Για αρκετούς μήνες, ως τις αρχές του 2021, αυτή η ανάγκη βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους τρεις πλανήτες στον χώρο εξουσίας, τον Αιγόκερω.

Όμως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ο Άρης κινείται σε ανάδρομη φορά για ένα δίμηνο. Αναθεωρούμε τον τρόπο δράσης, παρεμποδίζεται ο σπόρος της Δημιουργίας… Σε σύνοδο με τον πλανήτη-νάνο Έρις, φέρνει στο προσκήνιο αντιπαραθέσεις, κρίση σε σχέσεις και εκνευρισμό.

Η κατάσταση προκαλεί περισσότερο άγχος, αλλά δεν είναι αποτρεπτική. Αντίθετα, οφείλουμε να διατηρήσουμε την δύναμη μέσα μας, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή δράσης. Η αντίδραση και η αντίσταση στον καταιγισμό των πιέσεων, είναι να μην σβήσει η φλόγα της έμπνευσης και της θέλησης για μία νέα αρχή!!!

Αυτές τις μέρες όμως, η σύγκρουση του ανάδρομου Άρη με τους τρεις πλανήτες στον Αιγόκερω, στολίζεται από έναν σημαντικό αστεροειδή, με το κωδικό όνομα 10199 Chariklo (Χαρικλώ). Ανήκει στην ομάδα των μακρινών Κενταύρων και χαρακτηρίζει στοιχεία του ψυχισμού μας. Συμβαδίζει με τον Δία, τον Κρόνο και τον Αιγόκερω.

Οι πλανήτες  στον Αιγόκερω, φέρνουν  βαθιές, ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο και στον καθένα μας εξατομικευμένα, κατά συνέπεια. Είναι μία μάχη και επίδειξη δυνάμεων της εξουσίας, που αντιπαλεύει την ελεύθερη πρωτοβουλία και τον νέο σπόρο δράσης. Μία καρμική εμπειρία που μας ωριμάζει μέσα από δυσκολίες. 

Ο αστεροειδής Χαρικλώ, από την σημαντική ομάδα των Κενταύρων, προσδίδει ιδιαίτερο νόημα αυτές τις μέρες στις αλλαγές που συντελούνται. 

Η Χαρικλώ, της οποίας το όνομα έχει ο αστεροειδής, βρίσκεται, ανάμεσα στον Ουρανό και τον Κρόνο, όπως ο «σύζυγός» της Χείρωνας.

Επικρατέστερη εκδοχή στην μυθολογία μας, είναι πως η Χαρικλώ υπήρξε νύμφη (κάποιοι την θεωρούν ναϊάδα), όχι αθάνατη, αλλά υπεραιωνόβιο ον,  και φαίνεται πως γέννησε άτομα με χάρισμα στη προφητεία. Δηλαδή, αυτούς που βλέπουν μπροστά από την εποχή τους, που έχουν αναπτυγμένη την έκτη αίσθηση, που παρέχουν βοήθεια και στήριξη με την ιδιαιτερότητά τους.

Ήταν ένα αγαπητό άτομο και σε κάποιες παραδόσεις, εμφανίζεται ως θηλυκή Κένταυρος ή σαν απόγονος του Ηλιακού θεού, Απόλλωνα. Είναι μία ευγενική μορφή ανάμεσα στους Κενταύρους. Αγαπά, φροντίζει τους αρρώστους, τα παιδιά, είναι αφοσιωμένη και έχει δοθεί στους άλλους. Αλλά είναι και θλιμμένη καθώς χάνει τον σύζυγό της και ταλαιπωρείται η κόρη της, με ποινές από τους θεούς. Ο πόνος, δεν την κάνει να σκληρύνει στη καρδιά. Συνεχίζει το έργο της…ένα έργο προσφοράς και γενναιοδωρίας.

Καθώς η σύνοδος σχηματίζεται στον Αιγόκερω, ένα ζώδιο που φέρει δύο πτυχές, την σκληρότητα και την αίσθηση δικαίου, η Χαρικλώ και οι τρεις πλανήτες, τονίζουν την ανάγκη για αλλαγή, μέσω ουσιαστικών και αξιόλογων κινήσεων ανθρωπιάς και δοτικότητας. Ταυτόχρονα όμως, μας αναδεικνύουν την σκληρότητα και την χειραγώγηση των εξουσιών, που πρέπει να θεραπευτεί. 

Ο πόνος ως μάθημα ζωής, δεν πρέπει να μας κάνει σκληρούς και ανάλγητους. Εξ άλλου, αυτός δοκιμάζει την ποιότητά μας ως ανθρώπους. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις σκληρές άμυνες, την αναλγησία και την τάση επικράτησης,   και με σοφία να επιλέξουμε τρόπους συνεισφοράς προς τον συνάνθρωπο. 

Τα βασικά σημεία θα είναι τα όπλα μας:  η ευθυκρισία, ο σεβασμός προς τον πλησίον και οι αξίες που μας διαποτίζουν ως ύπαρξη.

Το παράδειγμα της Χαρικλούς είναι εξαιρετικό μήνυμα αυτές τις ημέρες. Συμπόνια, σύμπνοια, καθήκον και αγάπη, αλλά και προοπτική για ένα καλύτερο «αύριο», είναι στο χέρι μας και χρειαζόμαστε ανθρώπους με αυτή την νοοτροπία.

Εξ άλλου, η Χαρικλώ, μεταξύ άλλων, είναι προάγγελος της νέας εποχής συμβολικά, άρα και προαναγγέλλει ένα νέο κύκλο που πλησιάζει…

 Άρα ο σπόρος του Άρη στον Κριό, ακόμη κι αν καθυστερήσει στην ανάπτυξή του, στο τέλος θα αποφέρει καρπούς! Ας τον διαφυλάξουμε και ας τον φροντίσουμε παρά τις αντιξοότητες…

Σημείωση: η σύνθεση έχει διάρκεια πολλών ημερών…και θα επαναληφθεί μέσα στον Νοέμβριο.