από τη Βασιλική Κοντογιάννη

Αρωματοθεραπεύτρια.

Κίστος, κουνούκλα, λαδανιά, cistus ladaniferus, rock rose.

  Οικογένεια: Κυστίδες (Cistaceae).

Άρωμα: Πλούσιο, θερμό, βαλσαμικό, γλυκό.

Η λαδανιά είναι χαμηλός θάμνος με πρασινόγκριζα γυαλιστερά φύλλα, τα οποία στην κάτω πλευρά τους είναι κολλώδη.

Τα ανθάκια της αναδύουν ανεπαίσθητη μυρωδιά, έχουν άσπρο χρώμα, με μια καρδούλα ροζ πάνω στο καθένα από αυτά.

Φύεται σε άγρια κατάσταση στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Καλή ποιότητα αιθερίου ελαίου κίστου έρχεται από τη χώρα του Μαρόκου.

Η λαδανιά είναι το τριαντάφυλλο των βράχων, φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Η ρητίνη του, χρησιμοποιείτο τότε ως θυμίαμα και ως υλικό για την ταρίχευση. Το 18ο αιώνα, εθεωρείτο σπουδαίο φάρμακο. Παλαιότερα, το ρετσίνι του κίστου συλλεγόταν από τους βοσκούς, αφού κολλούσε στις προβιές των προβάτων που τριγυρνούσαν ανάμεσα σε αυτούς τους θάμνους για να βρουν την τροφή τους. Στην Κρήτη, υπήρχε ένα εργαλείο, το λαδανιστήριο, όμοιο με την τσουγκράνα, που είχε αντί για σιδερένια δόντια, μακριά δερμάτινα λουριά τα οποία βοηθούσαν στη συλλογή της ρητίνης του φυτού.

Το αιθέριο έλαιο εξάγεται με απόσταξη, μέσω ατμού, της κόλλας που περιέχεται στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς της λαδανιάς. Η συλλογή της ρητίνης γίνεται τους μήνες του θέρους. Τα κύρια χημικά συστατικά του είναι πινένιο (a-pinene) και καμφένιο (camphene).

Τα οφέλη του αιθερίου ελαίου του κίστου στη δερματολογία είναι πολλά. Βοηθά κατά της ακμής, της ροδόχρου ακμής, της υπεριδρωσίας, των σμηγματορροϊκών κυστών, σε μολυσμένες πληγές, σε πληγές από κατάκλιση, σε δερματικά έλκη, σε φλόγωση δέρματος.

Είναι εξαιρετικό για αντιρυτιδική και αντιγηραντική θεραπεία και πρόληψη π.χ. 30 ml λάδι αργκάν με προσθήκη 6 σταγ. αιθ. ελαίου τριαντάφυλλου και 2 σταγ. αιθ. ελαίου κίστου ή 30 ml λάδια νυκτολούλουδου, rosehip, jojoba και ελάχιστου σιτέλαιου με την προσθήκη 4-5 σταγ. αιθ. ελαίου κίστου. Μπορούμε επίσης, να προσθέσουμε 2 σταγόνες του αιθ. ελαίου, μέσα στην κρέμα ημέρας ή νύκτας για εντονότερη αντιρυτιδική θεραπεία.

Καλό αντιφλεγμονώδες, (πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει δράση κατά αυτοάνοσων νοσημάτων), χρησιμοποιείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Βοηθά στην αποσυμφόρηση του λεμφικού συστήματος με λεμφικό μασάζ.

Έχει αξιοσημείωτες αντιαιμορραγικές ιδιότητες και βοηθά σε μηνορραγίες, αιμορραγίες παντός τύπου, επίσταξη (ρινορραγία). Δύο σταγόνες αιθερίου ελαίου σε ένα φυτίλι βαμβακιού εισαγόμενο στο ρουθούνι σταματά την αιμορραγία. Μπορεί να γίνει και εσωτερική λήψη, 1-2 σταγόνες αιθερίου ελαίου κίστου σε λίγο μέλι δύο φορές την ημέρα σε περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας.

Στο νευρικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει κατά της αϋπνίας, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, του άγχους. Ως αντιβακτηριακό βοηθά κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και του πυρετού εκ χόρτου. Δρα κατά των Staphylococous aureus, escherichia coli, candida albicans (Leng and Foster 1996 p 337). Δεν συνίσταται η χρήση του κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της κύησης.

astrolife Λίλιαν Σίμου κίστος

Στην αρωματοποιία χρησιμοποιούνται επίσης μόνο τα κλαδιά και τα φύλλα του φυτού, από όπου λαμβάνεται το αρωματικό κόμμι. Τα άνθη δεν χρησιμοποιούνται. Μπαίνει στα αρώματα ως νότα βάσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 0,8% της σύνθεσης. Αποτελεί καλό σταθεροποιητή του αρώματος.

Συνδυάζεται καλά με περγαμόντο, χαμομήλι, ιεροβότανο, ελίχρυσο, άρκευθο, λεβάντα, πορτοκάλι, πατσουλί, πεύκο, σανδαλόξυλο, βετιβέρ, λεβάντα. Το Hydrosol του κίστου έχει PH 2,9 -3,1 και μια μυρωδιά παλιάς αρχοντιάς. Κάποιοι από μας τη λατρεύουν κάποιοι τη μισούν. Έχει μακριά διάρκεια ζωής. Το χαμηλό του ΡΗ βοηθά σε αιμορραγούντα έλκη, σε ελκώδη κολίτιδα, στη νόσο του Crohn, ειδικά εφόσον συνδυάζεται με hydrosol βασιλικού ή αχιλλαίας (σε εσωτερική χρήση).

Όπως και το αιθέριο έλαιο, το Hydrosol έχει καλά αντιγηραντικά αποτελέσματα, όταν ψεκάζεται 2 φορές την ημέρα στο δέρμα του προσώπου. Επίσης έχει την ιδιότητα να κατευνάζει τα πρησμένα μάτια ως κομπρέσα. Η μυρωδιά του είναι γιανγκ και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλό aftershave.

Το νερό του κίστου με εσωτερική λήψη βοηθά κατά της ενδομητρίωσης και της βαριάς αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. (2 κουτ. σούπας διαλυμένες σε 1 lt νερού πίνεται κάθε μέρα για διάστημα πέντε ημερών πριν την έλευση της περιόδου. Μετά διακόπτουμε).

Με τo hydrosol του κίστου, μπορούμε να παρασκευάσουμε θαυμάσιο αποσμητικό, φιλικό προς το δέρμα μας.

Διαλύουμε σε ελάχιστο καθαρό οινόπνευμα αιθέρια έλαια γκρέιπ φρουτ, λεμονιού, λεβάντας, σανδαλόξυλου Αυστραλίας ή άλλα της αρεσκείας μας (2 σταγόνες από το καθένα, μέχρι 3-4 αιθέρια έλαια) και συμπληρώνουμε με το νερό του κίστου. Αναμιγνύουμε. Εφόσον δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα, διαλύουμε τα αιθέρια έλαια σε ειδική διαλυτική ουσία γι’ αυτά, η οποία κυκλοφορεί στο εμπόριο και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Από τον κίστο, παρασκευάζεται και το ανθοϊαμα του Μπάχ με την ονομασία rock rose.

Το rock rose είναι ένα από τα πέντε ανθοιάματα που απαρτίζουν το πασίγνωστο rescue remedy. (ίαμα πρώτης βοήθειας). Ως ανθοϊαμα βοηθά να κατανικηθεί ο υπερβολικός τρόμος, ο πανικός, δίνοντας θάρρος, δύναμη και κουράγιο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ίαμα πρώτης ανάγκης σε ακραίο τρόμο, όμως δίνει αποτελέσματα και στην υπέρβαση χρόνιων φόβων που μας καθηλώνουν. Περιστασιακή χρήση του, βοηθά να συνέλθουμε από εφιάλτες.

astrolife Λίλιαν Σίμου κίστος

    Βιβλιογραφία:

Les cahiers pratiques d’ aromatherapie – Dermatologie D.Baudoux, A. Zhiri Aromatherapy for health professionals S. Price,

Len Price The healing intelligence of essential oils K. Schnaubelt Ph D Essential Oils, cancer, degenerative and autoimmune diseases K. Schnaubelt

Huiles essentielles chemotypees A. Zhiri D. Baudoux,

M. Breda Hydrosols S. Catty Aνθοθεραπεία με τα ιάματα του Μπάχ Μ.Αγγελή Essence and Alchemy M. Aftel.

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr