ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΘΡΕΦΤΙΣΜΑ

Διεθνής ομαδική έκθεση

Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αι. της Αγίας Πετρούπολης

10 Νοεμβρίου 2020 – 31 Ιαουαρίου 2021

Εγκαίνια 9 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα, που διοργανώνει το Μουσείο MISP (Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης) από τις 10 Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο ανακοινώνουν με χαρά τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών:

Δημήτρης Μεράντζας, Ελένη Παυλοπούλου και Γιώργος Ταξιαρχόπουλος είναι οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για να εκπροσωπίσουν τηνΕλλάδα, υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.

Η μεγάλη θεματική έκθεση του Μουσείου Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης – MISP (Музей Искусства Санкт-Петербурга XX-XXI веков) αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο ετήσιο πρόγραμμα του Μουσείου, το οποίο φέτος επέλεξε τον καθρέφτη και το είδωλο ως την κεντρική ιδέα γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί το εκθεσιακό πρότζεκτ. Έχουν επιλεγεί συνολικά εκατόν τριάντα σύγχρονοι καλλιτέχνες προερχόμενοι από Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, μέσω των έργων των οποίων επιχειρείται μια ολοκληρωμένη ματιά στις άπειρες ερμηνείες που έχει εμπνεύσει το θέμα του καθρέφτη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Κοιτάζοντας στον καθρέφτη η τέχνη ανοίγει τις πόρτες προς το άπειρο, προς το αχανές σύμπαν της εικόνας και τους παράλληλους κόσμους με τις μαγικές μεταμορφώσεις τους. Έτσι προκύπτει και η επιλογή του τίτλου Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα (ρωσικός τίτλος Зеркала и зазеркалье) που παραπέμπει στη μεταφυσική και μυστηριώδη φύση της αντανακλώσας επιφάνειας. Στο καλλιτεχνικό όραμα, ο καθρέφτης γίνεται σύμβολο ενδοσκόπησης και μαντείας, ανακαλεί τον κρυμμένο εαυτό, αλλάζει την αντίληψη των πραγμάτων, προσαρμόζει εικόνες, σχήματα και χρώματα, παίρνει τη δύναμη να μετατρέψει την απάτη σε πραγματικότητα και τις γήινες αλήθειες σε ψευδαισθήσεις. Χρησιμοποιείται για να παραμερίσει το πέπλο του χρόνου και να διεισδύσει στο παρελθόν και στο μέλλον.

Στους τρεις ορόφους του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου MISP, οι εξαιρετικοί πίνακες των αναγνωρισμένων κλασσικών καλλιτεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπως οι Αντρέι Γκοντσαρόφ, Γιούρι Βασνετσόφ, Αλεξάντρ Βεντέρνικοφ, Μιχαήλ Ντεμίντοφ, κλπ. θα αναπτύξουν έναν εικαστικό διάλογο με τις συναρπαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Daniel Rozin (ΗΠΑ) και ο Arnaud Lapierre (Γαλλία) και με πειραματικά έργα και τις εννοιολογικές εγκαταστάσεις της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Σε αυτή την προοπτική, η επιλογή της μικρής αλλά πολύ αξιόλογης Ελληνικής αντιπροσωπείας επικεντρώθηκε σε ποιοτικά κριτήρια και στην δημιουργία μιας επιτομής της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, αποδίδοντας μερικές από τις εκφραστικές τάσεις που αποτελούν το τρέχον πανόραμα των τεχνών στην Ελλάδα. Προκύπτει έτσι ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό διαφορετικών τόνων, το οποίο τονίζει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνικών διαδρομών.

Ο Δημήτρης Μεράντζας εκθέτει μια εντυπωσιακή σύνθεση με τίτλο «Προς την Αυτοδικία», η Ελένη Παυλοπούλου συμμετέχει με τον ζωγραφικό πίνακα «Παράλληλα Σύμπαντα», ενώ ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Κύπρια ποιήτρια Δάφνη Νικήτα, την βίντεο-εγκατάσταση «Seven mirrors».

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Αφροδίτη Οικονομίδου – mirror.exhibition@gmail.com – mob. 6946483678

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

1Δημήτρης Μεράντζας  Προς την Αυτοδικία 2012 Μαχαίρι, σπασμένος καθρέφτης 80x40x30 cm  
2Ελένη Παυλοπούλου  Παράλληλα Σύμπαντα 2020 Ακρυλικό σε καμβά 100×100 cm Courtesy: Donopoulos International Fine Arts
3Γιώργος Ταξιαρχόπουλος / Δάφνη Νικήτα  Seven mirrors Λευκωσία, 2020 Video installation: mixed media Ποίηση Δάφνη Νικήτα, φωτογραφία και video art Γιώργος Ταξιαρχόπουλος     

MISPΜουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

http://www.mispxx-xxi.ru/

Το Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης (MISP) είναι ο θεματοφύλακας μιας μοναδικής συλλογής που προσφέρει ένα πλήρες πανόραμα της εικαστικής παραγωγής της Αγίας Πετρούπολης. Η συλλογή άρχισε να σχηματίζεται το 1991 με την προοπτική να γίνει ο πυρήνας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της πόλης. Αριθμεί περισσότερα από 3.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, εφαρμοσμένων τεχνών, σχεδιασμού, εγκαταστάσεων, καθώς και ένα εξαιρετικό και σπάνιο φωτογραφικό αρχείο, από τις αρχές του 1900 έως σήμερα.

Από το 2016, το MISP στεγάζεται στη νέα έδρα του στο ανακαινισμένο ιστορικό κτήριο του 1842, πάνω στο κανάλι Griboyedov, στην καρδιά της πόλης. Το τριώροφο αρχιτεκτονικό συγκρότημα περιλαμβάνει έξι εκθεσιακούς χώρους, μια αίθουσα πολυμέσων και μια εσωτερική αυλή. Το MISP διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα προσωρινών εκθέσεων και μια εκθεσιακή δραστηριότητα σε όλη τη Ρωσία και στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πολιτιστική πραγματικότητα της πόλης, με μέσο όρο 420.000 επισκέπτες το χρόνο. Το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου προσφέρει ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά, μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια, συναντήσεις με καλλιτέχνες.