@γράφει η Άννα Μουσογιάννη

Μυστήριο, ομίχλη και μια ιστορία σε μαύρο και κόκκινο φόντο. Τι έγινε άραγε με το μικρό Γιωργάκη; Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Μπέκα “Ο Γιος μας” από τις Εκδόσεις Ψυχογιός ήλθε για να μας κόψει την ανάσα μέχρι την τελευταία σελίδα! Και πίσω από όλα μια ιστορία που ξεφεύγει από τα όρια της φαντασίας και άπτεται της πραγματικότητας.

Από μικρός ήθελα επιτέλους να φύγω από αυτό το καταραμένο μέρος, να βρω επιτέλους την ελευθερία μου, να σπουδάσω να πάω στην πόλη. Στην πόλη είσαι και εσύ ξένος με τους ξένους. Ελεύθερος!

Η εξαφάνιση του Γιωργάκη είναι το κεντρικό θέμα και o δρόμος που χαράσσεται για να πατήσει πάνω του η ιστορία. Γύρω από αυτή παρουσιάζεται η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και μια σειρά θεμάτων βγαίνουν στην επιφάνεια. Ο συγγραφέας στην εξιστόρηση των γεγονότων δεν πλατειάζει. Σύντομος, περιεκτικός και to the point, χρησιμοποιώντας γλώσσα απλή, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σκηνικό που πλαισιώνει την ιστορία μας. Έτσι η ανάγνωση καθίσταται  ευχάριστη.

Αν μπλέξεις σε λυκοφωλιά φοράς και εσύ τη μάσκα του λύκου…

“Ο γιος μας” είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα όπου παράλληλες ιστορίες τέμνονται και δημιουργούν ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί τους ήρωες του με τέτοιο τρόπου ούτως ώστε να καταφέρουν να εντυπωθούν στο μυαλό μας και με το πέρασμα της αφήγησης να έλθουμε πιο κοντά τους. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση προσδίδει μια πειστικότητα και αληθοφάνεια με αποτέλεσμα το κείμενο να αποκτήσει έναν εξομολογητικό χαρακτήρα και έτσι ο αναγνώστης να νιώθει πιο έντονα τη σύνδεση του με την ιστορία. Ενώ η τριτοπρόσωπη αφήγηση όσον αφορά τους άλλους κάνουν την ανάγνωση πιο ενδιαφέρουσα. Οι συνεχείς εναλλαγές σκηνικού κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον, οι λεπτομερείς περιγραφές του χώρου τοποθετούν τον αναγνώστη μέσα στο σκηνικό ενώ η αίσθηση της ομίχλης στο τοπίο δίνουν μια έντονη δόση θρίλερ στο μυθιστόρημα. “Ο Γιος μας” είναι δίχως αμφιβολία ένα καλοσκηνοθετημένο filmnoir.

Σε αυτό το βιβλίο διαβάζουμε για τις δυσκολίες διαβίωσης στην ακριτική Ελλάδα, τη διαφορετικότητα που προέρχεται από διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη σχέση του πατέρα με γιου. Θίγει το επικοινωνιακό πρόβλημα που συναντάται σε πολλά ζευγάρια. Οι ανθρώπινες σχέσεις ισορροπούν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Πάντα εγκυμονεί μια ξαφνική ανατροπή που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και ό,τι θεωρούνταν ως τότε δεδομένο να μην υφίσταται πλέον. Προχωρώντας την ανάγνωση, μπαίνουμε μέσα στο μυαλό ενός άνδρα, πώς αντιλαμβάνεται την πατρότητα, τις σχέσεις και τις διάφορες καταστάσεις. Ο Νίκος, ο Δημήτρης, η Μάγδα, η Άρτεμις και μια πληθώρα ηρώων είναι οι ήρωες που συναντάς τόσο στην πραγματικότητα όσο και στη μεγάλη οθόνη.

“Ο γιος μας” είναι ένα μυθιστόρημα κοινωνικό και συνάμα ένα ψυχολογικό θρίλερ! Τι έγινε ο μικρός Γιωργάκης; Πού χάθηκε έτσι ξαφνικά και ο Νίκος τελικά θα βρει το παιδί του ζωντανό; Χάθηκε, το σκότωσαν, το απήγαγαν… Η Μάγδα γιατί αδιαφορεί άραγε τόσο; Τι μπορεί να κρύβει άραγε αυτή η αντίδραση; Ποικίλα ερωτήματα μας ταλανίζουν παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα βήμα με βήμα τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις έρευνες που κάνει προκειμένου να βρει το παιδί του. Βιώνουμε διακυμάνσεις πολλών ντεσιμπέλ με τις συνεχείς εναλλαγές τόπου και καταστάσεων. Ο Βαγγέλης Μπέκας τοποθετεί μια κάμερα σε ένα ομιχλώδες σκηνικό και τη μετακινεί συνεχώς καθώς τα πρόσωπα και οι σκέψεις εναλλάσσονται συνεχώς!

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας με πολλά ποπ κορν και απολαύστε μια ταινία που δε θα σας αφήσει σε ησυχία μέχρι την τελευταία φράση...food for thought

As I fail to please
What the moon won’t ease
I can’t sit still from running wild

As I wipe my past
For something good to last
As demons are crawling under my skin

As I walk away
There’s nothing to do but pray
That Maria will take me in her arms

At the mercy of Maria
Will I lay my aching head
At the mercy of Maria
Will I find my resting place