από την Λίλιαν Σίμου

Το θηλυκό στοιχείο πάντα ενδιέφερε την ανθρωπότητα, κι αυτό γιατί είναι το στοιχείο στη φύση που γονιμοποιείται και κυοφορεί, αναπτύσσει και γεννά μία νέα ζωή. Η «Μεγάλη Μητέρα» ανέκαθεν λατρευόταν από τους λαούς, οι οποίοι και απέδιδαν ιδιαίτερες τιμές στην μητέρα που εγκυμονούσε. Γιατί σέβονταν και γνώριζαν την Δημιουργία, μέσα από την πιο προσιτή μορφή της, την Δημιουργία ενός ανθρώπου δίπλα τους!

Όλη η φύση συνηγορεί στην Δημιουργία, από τους σταλακτίτες που μεγαλώνουν στην μήτρα των σπηλαίων, στα φυτά που γονιμοποιούνται με τη βοήθεια των εντόμων, στο ζωικό βασίλειο, στον άνθρωπο.

Το θηλυκό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ανθρώπινο παράγοντα, κι όχι μόνο ως φυσική ιδιότητα, δηλαδή φυσική αναπαραγωγή, αλλά και ως ψυχική (εσωτερική γονιμότητα) όπως και ως πνευματική (πνευματική εξέλιξη).  Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε εν συντομία πώς εμφανίζεται στον αστρολογικό χάρτη, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα ευρύ και μπορεί να καλύψει την ύλη ενός ολόκληρου βιβλίου.

Πλανήτες και θηλυκό στοιχείο

Εξετάζοντας τον αστρολογικό χάρτη, αλλά και τον ζωδιακό με τα πλανητικά του σύμβολα, διαπιστώνουμε πως επικρατεί το αρσενικό στοιχείο μεταξύ των θεών που σχετίζονται με τους πλανήτες (κυρίαρχες δυνάμεις- τάσεις της ανθρώπινης φύσης). Οι περισσότεροι πλανήτες είναι λοιπόν αρσενικοί. Αυτό δημιουργεί μία ανισότητα; Δεν είναι απόλυτο, καθώς η αστρολογία αντανακλά την αρμονία του σύμπαντος και περιμένουμε να έχει μία εναρμόνιση μεταξύ αρσενικών (ενεργητικών) στοιχείων και θηλυκών (δεκτικών) στοιχείων. Οι θεοί που αντιπροσωπεύουν τους πλανήτες είναι: Ήλιος, Άρης, Ερμής, Δίας, Κρόνος, Ποσειδώνας και Ουρανός. Στέκονται απέναντι στις μόνες θηλυκές θεότητες, την Σελήνη και την Αφροδίτη. Ωστόσο, από την δεκαετία του 1970 κυρίως και μετά, η ένταξη στην αστρολογική μελέτη των αστεροειδών, έφερε στο φως κι άλλες θηλυκές θεότητες, συμπληρώνοντας το κενό και ρυθμίζοντας τις ισορροπίες. Κατά συνέπεια, το θηλυκό στοιχείο μέσα στον αστρολογικό μας χάρτη σε ό,τι αφορά τους πλανήτες και τους πλανητοειδείς , βρίσκει την εκδήλωσή του κυρίως  από τα εξής:

4383440014_e3077d2938_m

Σελήνη: η συγκίνηση, η άνιμα κατά τον Γιουνγκ, η γονιμότητα, η μητρότητα, η κύηση, η ψυχή, η μητέρα, η σύζυγος για τον άνδρα. Αντανακλά αυτό που αισθανόμαστε σαν άνθρωποι. Η Σελήνη είναι η μήτρα που κυοφορεί και αναπτύσσει κάθε κατάσταση στη ζωή μας. Είτε πρόκειται για ένα φυσικό παιδί, είτε για μία μνήμη που μας αναπτύσσει, είτε για μία συγκίνηση που μας κινητοποιεί. Η Σελήνη αντανακλά τις διακυμάνσεις της ψυχής, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εσωτερική μας έφεση για δημιουργία και ανάπτυξη. Είναι το ένστικτο της φροντίδας αυτού που ανατρέφουμε, είναι η πρώτη τροφή (γάλα) αλλά και η πνευματική μας τροφή.

4048646514_b4efc1a5ea_m

Αφροδίτη: η αγάπη, η τέχνη και η δημιουργία, η αγαπημένη για τον άνδρα, η ομορφιά και η αισθητική που απολαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων σε κάθε τομέα. Δηλώνει το πόσο και πού αρέσουμε. Εδώ έχουμε το πιο εξωτερικό στοιχείο της αγάπης. Μετά την συγκίνηση (Σελήνη) έρχεται η έκφραση και λέμε «μου αρέσει, δεν μου αρέσει, το αγαπώ, δεν το αγαπώ…». Μέσα από την Αφροδίτη αγγίζουμε και μας αγγίζουν. Αισθανόμαστε, απολαμβάνουμε, χαιρόμαστε, ομορφαίνουμε τον εαυτό μας και την ζωή ολόκληρη. Ο πλανήτης αυτός εκφράζει την ικανοποίηση που φέρνει πληρότητα στα αισθήματά μας.

Πλανητοειδείς ή αστεροειδείς και θηλυκό στοιχείο

Οι αστεροειδείς, είναι πολλοί και συνέχεια προστίθενται νέοι. Ωστόσο, οι τέσσερις θηλυκές θεότητες που θεωρούνται οι βασικότερες, είναι κι αυτές που πιστεύεται στην αστρολογική κοινότητα  ότι είναι οι πλέον σημαντικές για να μας ενημερώσουν για την θηλυκή μας αρχή: η Ήρα, η Αθηνά Παλλάδα, η Δήμητρα κι η Εστία.

Η Ήρα, ήταν η σύζυγος. Δηλώνει μέσα στον χάρτη την ανάγκη για νόμιμες σχέσεις, την περιφρούρηση του θεσμού του γάμου, το ιδανικό μας ταίρι και την ανάγκη για ισορροπία στις σχέσεις. Με τις εκρήξεις της, ήταν η σύζυγος που δεν εγκατέλειψε τα δεσμά της ένωσης, παρά τις …απιστίες του Δία! Στον χάρτη μας θα αντιπροσωπεύει τον/την σύζυγο, την εικόνα που περιμένουμε και επιδιώκουμε να έχει, όπως και τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως τον αναζητάμε. Συμπληρώνει άλλα στοιχεία του ωροσκοπίου σχετικά με τον γάμο και δίνει την εικόνα της πίστης, παρά τις αντιξοότητες σε ένα δεσμό σχέσης.

Η Δήμητρα, είναι η μητέρα. Μητέρα της Περσεφόνης, αγαπά το παιδί και δηλώνει την δυσκολία να αποχωριστούμε από το παιδί μας ή κάθε δημιούργημά μας. Η σύνδεσή της με την παραγωγή των σπαρτών και την καρποφορία, δεν δείχνει παρά την δημιουργικότητα μέσω της μητρότητας, την οποία πρέπει να αποδεχθούμε σαν συνέχεια της ζωής κι όχι σαν κτητικότητα. Μέσα από τον αστεροειδή Δήμητρα, έχουμε την ανάμειξή μας στα μυστικιστικά δρώμενα, την δυνατότητα να μυηθούμε σ’ αυτά. Πρόκειται για το σημείο που πρέπει να αποδεχθούμε την ανεξαρτητοποίηση από κάτι που αγαπάμε.

Η Παλλάδα Αθηνά ήταν η κόρη. Δηλώνει το στρατηγικό μυαλό (γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία), την δύναμη της πνευματικής διέγερσης, την λογική και την εξυπνάδα που κάνει τον άνθρωπο αυτόνομο, αυτοκέφαλο και δυναμικό σαν παρουσία. Μοιάζει με μία Αμαζόνα, που δεν θέλει να θυσιάσει την ανεξαρτησία της κάτω από τον ζυγό άλλων. Βοηθά στον σχεδιασμό και «γεννά» ιδέες, σχέδια και δίνει προοπτική.  Είναι το δημιουργικό μυαλό, είναι μία μορφή της γονιμότητας του πνεύματος του ανθρώπου.

Τέλος, η Εστία, αδελφή του Δία, δηλώνει κάτι πιο βαθύ. Είναι το σύμβολο της ιερής φλόγας μέσα μας. Όχι για πρακτική εκδήλωση, αλλά για να καλυφθεί η ανάγκη να εξαγνίσουμε την ψυχή, διατηρώντας τις αξίες και τις παραδόσεις μας. Μη ξεχνάμε πως η Εστία είχε τον βωμό της σε κάθε αρχαίο ελληνικό σπίτι.  Είναι λοιπόν ο πυρήνας που μπορεί σε πρώτη προσέγγιση να κρατήσει δεμένη την οικογένεια, να την ζεστάνει στις δύσκολες ώρες και να την προστατεύσει. Είναι το μικρό καντήλι που σιγοκαίει διατηρώντας την ελπίδα αναμμένη.

γυναίκα astrolife

Μέσα από τις θηλυκές θεότητες, η ανθρώπινη δημιουργία, μπορεί να βρει την εκδήλωσή της και να εστιαστούμε εκεί που θα γίνουμε πιο γόνιμοι και πιο εκφραστικοί.

Στοιχεία και ζώδια και θηλυκό στοιχείο

Η αρσενική και η θηλυκή αρχή είναι σε ισορροπία με την ταξινόμηση των ζωδίων, δηλαδή τα ζώδια της φωτιάς και του αέρα (αρσενικά και ενεργητικά) έναντι αυτών της γης και του νερού (θηλυκά και δεκτικά).  Τα στοιχεία εδώ είναι πλήρως εναρμονισμένα, άρα εξισορροπημένα. Τα θηλυκά ζώδια είναι της γης και του νερού. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η γη είναι το έδαφος στο οποίο θα πρέπει να φυτευτεί ο σπόρος κάθε Δημιουργίας. Πρέπει να βρεθεί σε στέρεο μέρος, αλλά ικανό να του προσφέρει την βάση της διατροφής και της ανάπτυξης. Τα ζώδια της γης (Ταύρος, Παρθένος και Αιγόκερως) είναι ζώδια που περιέχουν την δυνατότητα αυτή και θεωρούνται δεκτικά (δέχονται τον σπόρο).

Ο Ταύρος θα είναι το έδαφος που καλλιεργεί και έχει την υπομονή να δουλέψει για να απολαύσει τελικά τα αγαθά των κόπων του. Σταθερός και επίμονος θα τα καταφέρει!

Η Παρθένος επιλέγει τους υγιείς καρπούς και προσπαθεί να εισπράξει το λιτό και το απαραίτητο. Αναλύει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, καθώς είναι σε θέση να δει με σχολαστικότητα τη σοδιά της.

Ο Αιγόκερως θέλει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της καλλιέργειας και μετά από καιρό και πολύ κόπο, θα επιδιώξει να αναγνωριστεί επειδή θεωρεί πως έχει καταβάλει την απαραίτητη προσπάθεια.

Η έλλειψη στοιχείων της Γης στον αστρολογικό μας χάρτη, δηλώνει την αδυναμία να δώσουμε πρακτική μορφή στην γονιμότητά μας. Το πνευματικό έργο μπορεί να μείνει ημιτελές.

Το νερό είναι απαραίτητο για να γονιμοποιηθεί ο σπόρος στη γη. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό. Κάθε ζωή αναπτύσσεται σε υγρό περιβάλλον και ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει κατά πλειοψηφία υγρά. Τα ζώδια του νερού (Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύς) είναι αυτά που προσφέρουν το περιβάλλον για να βλαστήσει ο σπόρος της ζωής.

Ο Καρκίνος είναι σαφώς η μεγάλη και αιώνια μήτρα. Τρυφερός και ευαίσθητος, αλλά και σκληρός εξωτερικά αν χρειαστεί, φροντίζει να προστατεύει με κάθε τρόπο την οικογένεια.

Ο Σκορπιός προσφέρει την δυνατότητα να σαπίσει ο σπόρος, ώστε μέσα από τον συμβολικό του θάνατο να βλαστήσει, δίνοντας την θέση του στο όραμα της αναγέννησης.

Οι Ιχθείς είναι η απέραντη θάλασσα των συγκινήσεων που μπορεί να προσφέρουν έμπνευση, ιδανικά, αλλά και να μας παρασύρουν στην ουτοπία αν δεν έχουμε σαφήνεια στην δημιουργία.

Η έλλειψη του νερού σε ένα αστρολογικό χάρτη δυσκολεύει τον άνθρωπο να δεχθεί τις έντονες συγκινήσεις που θα τον κινητοποιήσουν προς μία ουσιαστικό και αποδοτικό έργο. Συνήθως δείχνουν ψυχροί και απόμακροι, μοναχικοί και σκληροί κάποιες φορές. Κρύβουν την ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Η συμπαντική σοφία που κρύβει ο αστρολογικός χάρτης έχει σωστά τοποθετήσει ανά ζεύγη τα ζώδια του νερού και της γης, το ένα πάντα απέναντι από το άλλο.

Έτσι έχουμε:   Ταύρος (η καλλιέργεια της γης) – Σκορπιός (το σάπισμα του σπόρου για να προκύψει ο βλαστός)

Καρκίνος (η οικογένεια ως ανάγκη) – Αιγόκερως (η έξωθεν αναγνώριση ως ανάγκη)

Παρθένος (η ανάλυση της σοδιάς) – Ιχθείς (η Δημιουργία ως ιδανικό)

Οίκοι και θηλυκό στοιχείο

Με τον ίδιο τρόπο έχουμε και αντίστοιχα τους οίκους που δηλώνουν το θηλυκό στοιχείο:

2ος οίκος (τα αποκτήματά μας και οι αξίες) 4ος οίκος (οικογένεια και σπίτι) 6ος οίκος (εργασία και απόδοση καθημερινότητας) 8ος οίκος (κτητικότητα σε ύλη και πνεύμα) 10ος οίκος (η αναγνώρισή μας ως οντότητα κοινωνική) 12ος οίκος (η αναζήτηση του ονείρου).

Και οι έξι αυτοί οίκοι περιέχουν στοιχεία ανάπτυξης μέσα από διαρκή προσπάθεια και καλλιέργεια, περιέχουν την δύναμη της γέννησης ως ουσία, ως αποτέλεσμα και ως έργο.  Αυτό που οι αρσενικοί οίκο φέρνουν επιθετικά στην επιφάνεια δεν θα ολοκληρωθεί δίχως την δεκτικότητα των θηλυκών οίκων που υποδέχονται την ενέργεια του αρσενικού για να εκφράσουν μέσα από αυτή την γονιμοποιό τους δύναμη και να παράγουν ένα έργο ζωής, το έργο της ζωής μας!

Θαυμάζουμε λοιπόν το μεγαλείο της Θείας Σοφίας, καθώς και την σημαντική θέση που πρέπει να αποδίδουμε στην Γυναίκα, πρώτη αρχή και βασική δύναμη της αναπαραγωγής και της διαιώνισης της Φύσης…

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr

και  στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts