Επιμέλεια Νίτσα Μανωλά

Ποια είμαι        Ονομάζομαι  Παναγιώτα Σμυρλή

Με τι ασχολούμαι:    Για πάνω από είκοσι χρόνια εργάστηκα στο αντικείμενο των σπουδών μου, στα Οικονομικά ενώ παράλληλα έγραφα. Τώρα το γράψιμο αποτελεί την κύρια ασχολία μου.

Τρείς αδυναμίες μου: Λατρεία στα γλυκά, πάθος για την αλήθεια έτσι όπως την διαβάζουν τα μάτια μου, εκνευρισμός όταν διακρίνω στον συνομιλητή μου ιδιοτέλεια.

Ποιό χαρακτηριστικό θα ήθελες να έχεις;  Να βλέπω τον κόσμο με γελαστά πάντα μάτια.

Αν ρωτήσεις τους φίλους μου θα πουν για μένα.:  Ελπίζω να πουν αυτό που εγώ νοιώθω κάθε φορά που τους φέρνω στο μυαλό μου. Μια μεγάλη αγκαλιά.

Γράφω επειδή: Θέλω να διασώσω τις αναμνήσεις μου, να διευρύνω τις εμπειρίες μου, να ανιχνεύσω την πορεία της σκέψης μου και κυρίως, να αποκαλύψω μέσω των ηρώων τα πολλαπλά προσωπεία της ύπαρξης.

Αν αύριο άνοιγα ένα μπαρ θα το ονόμαζα: Έστα, που στα Ισπανικά σημαίνει ξανά.

Το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω κάνει: Ωτοστόπ στη νεότητα.

Είμαι ευτυχισμένη επειδή: Έχω τον ίδιο σύντροφο που γνώρισα στα δεκαεπτά μου και δεν έσβησε η σπίθα του ενδιαφέροντος στα μάτια μας, απέκτησα δυο όμορφα παλληκάρια και έχουμε όλοι την υγειά μας.

Ένα θέμα που μου δημιουργεί άγχος όταν συζητιέται: Ότι έχει σχέση με νοσοκομεία, ιούς κ.λ.π., την πείνα, τον πόνο, την εγκατάλειψη. Εκεί νιώθω ανίσχυρη και ανεπαρκής.

Ένας μέχρι τώρα άπιαστος στόχος μου: Να γυρίσω τον κόσμο. Όσο πιο πολλές γεωγραφίες μπορώ, όσο πιο πολλές κουλτούρες γνωρίσω, σε όσο περισσότερους πολιτισμούς μυηθώ.

Αν με συλλάβουν ποτέ θα είναι: Επειδή υπερασπίστηκα με εκρηκτικό τρόπο κάποιο συνάνθρωπο ή ομάδα συνανθρώπων που πιστεύω πως κατηγορείται με πρόφαση τον τόπο καταγωγής, το χρώμα του δέρματος ή την διαφορετικότητά του.

Η οικογένειά μου με μια λέξη: Λατρεμένη

‘Ενα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανη: Δεν χρησιμοποίησα δόλο ποτέ.

Ένα πράγμα για το οποίο έχω μετανιώσει. Που ανάλωσα πολύ χρόνο σε ανθρώπους που δεν εκτιμούσα κι έχασα στιγμές από αγαπημένους, αλλά κυρίως από εμένα την ίδια. Όμως έτσι κατακτούμε τις εμπειρίες για να προχωρήσουμε στην αυτογνωσία.

Φεύγω από μια σχέση φιλική- ερωτική:  Όταν έχω εξαντλήσει κάθε πιθανότητα και έχω πεισθεί πως δεν μπορεί να λειτουργήσει με βάση την ειλικρίνεια.

Η φράση που χρησιμοποιώ περισσότερο:  Όλα καλά.

Αν ήμουν χρώμα θα ήμουν: Λευκό βαθύ με δυνατές μοβ ανταύγειες.

Τίτλος βιβλίου   Λευκό βαθύ

Εκδόσεις Υδροπλάνο http://www.ydroplanobooks.gr