Από την Λίλιαν Σίμου

Στην στήλη αυτή θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις βαθύτερες πτυχές της αστρολογικής έρευνας, αυτές που αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή, τα πάθη, τον πόνο και τις αδυναμίες της. Μετά την εξωτερική προσέγγιση της αστρολογίας, έχουμε το δεύτερο επίπεδο που αφορά την ψυχολογική αστρολογία και στη συνέχεια το τρίτο επίπεδο που αφορά την καρμική μας διαδρομή. Το επιστέγασμα όλων των επιπέδων σχετίζεται με την Εσωτερική αστρολογία, μέσα από την οποία κατανοούμε τις δονήσεις του σύμπαντος στον μακρόκοσμο και στον μικρόκοσμο.

 Η Εσωτερική αστρολογία είναι ένα δυσνόητο μέρος της γνώσης, καθώς δεν έχει ιδιαίτερα απτή εφαρμογή εκτός από ελάχιστα σημεία της και θα γίνουν αναφορές σε μελλοντικά μας τεύχη.

Στην στήλη της Μυθολογίας θα υπάρξει αναφορά στην σημειολογία του Πλούτωνα, του μεγάλου μεταμορφωτή και δάσκαλου της μύησης. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να προσεγγίσουμε τον Πλούτωνα με την ψυχολογική και την καρμική του χροιά.

Οι ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές που έχουν ασχοληθεί παράλληλα με την αστρολογία, προσθέτοντας γνώση και πληροφόρηση από τα δεδομένα της για τις θεραπείες τους, στάθηκαν ιδιαίτερα στον Πλουτώνιο στοιχείο. Αυτό μπορεί να αναδεικνύει τον Πλούτωνα σε σύνδεση με τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας (σε δυνατή όψη με τον Ήλιο, την Σελήνη ή τον Ωροσκόπο), αλλά και με την έννοια του Σκορπιού και του 8ου οίκου (αντιστοιχία του Σκορπιού) μέσα στον χάρτη.

Ο Πλούτωνας και ο Σκορπιός, βρίσκονται απέναντι από την Αφροδίτη και τον Ταύρο. Τα απέναντι ζώδια και οι απέναντι οίκοι είναι αλληλοσυμπληρωματικοί. Στην περίπτωση αυτή έχουμε λοιπόν την εικόνα της Αφροδίτης (αγάπη, συναίσθημα, αισθησιασμός, απόλαυση) στο ζώδιο του Ταύρου (άρα ικανοποίηση της σάρκας και των πέντε αισθήσεων για να νοιώσουμε ασφαλείς) με την εικόνα του Πλούτωνα (πάθος, έλξη, μαγνητισμός, ερωτική συνεύρεση, κτητικότητα) στον Σκορπιό (για να μεταμορφωθούμε, για να εκφράσουμε ένα θάνατο και μία γέννηση, άρα να φέρουμε μία νέα ζωή). Είναι η δύναμη της επιβίωσης και της διαιώνισης κάθε ύπαρξης.

Επειδή ο Πλούτωνας συνδέεται με την αλλαγή και την μεταμόρφωση, σπάει την έννοια της ασφάλειας και της σταθερότητας που επιδιώκουμε να έχουμε μέσα από το στοιχείο του.

Στην ουσία μας αναδεικνύει τα σημεία που φοβόμαστε να αντικρύσουμε: φοβίες, πάθη, ένστικτα, σκοτεινές παρορμήσεις, νευρώσεις, συμπλέγματα και ταμπού. Σημειώνει τον αγώνα για επικράτηση και την επίπονη διαδικασία του. Ζητά την αλλαγή, αλλά παραμένει κοντά στις εξαρτήσεις. Φοβάται την απώλεια, τον θάνατο, αλλά τα προκαλεί. Επιδιώκει μία εξουσία υλική και ψυχολογική, που θα μας έκανε να αισθανθούμε δυνατοί, ενώ παγιδευόμαστε στην ίδια την αδυναμία μας γι’ αυτήν.

Τα σκοτεινά σημεία του ψυχισμού μας δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιηθούν, ωστόσο θα βρούμε την διέξοδο μέσα από αποκρυπτογράφηση συμβόλων. Τα τραύματα του Πλούτωνα νεκρώνουν την ψυχή, την παγώνουν ή την στρέφουν σε σκοτεινές διαδρομές και βίαιες αντιδράσεις. Δηλητηριάζουν την ψυχή και την θανατώνουν βασανιστικά. Η ερωτική επιθυμία και η πιθανή δυσκολία έκφρασής της, δημιουργεί αντί για την αγάπη και την χαρά (Αφροδίτη), φόβο, θάνατο, ψυχολογικά προβλήματα (Πλούτωνας). Έχουμε μία σχέση μίσους και πάθους, ή ταμπού και προκαταλήψεων που αποτρέπουν την ευχαρίστηση, αλλά και φέρνουν αναστάτωση στον ψυχισμό.

Ο Πλούτωνας είναι ένα κοσμικό μάθημα που μεταβιβάζεται σε προσωπικά μας σημεία, στον οίκο που βρίσκεται και απλώνει τις δυνάμεις του μέσα από τις όψεις και τον οίκο που κυβερνά. Μία δύναμη καταιγιστική, αλλά υποσυνείδητη, μας ωθεί να δράσουμε γιατί μας φοβίζει, μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα, μας μαγνητίζει προς απαγορευμένα μονοπάτια και γίνεται –αν δεν προσέχουμε- ένας δυνάστης. Κατά συνέπεια ταράζει τον ψυχισμό, κυριαρχεί σε εμάς τους ίδιους και μπορεί να μας ωθήσει να γίνουμε τυραννικοί στο περιβάλλον μας.

Συνδυάζεται με τον Άρη και την Σελήνη, κάτω από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

Αν ο Άρης (παραδοσιακός πλανήτης του Σκορπιού) είναι η λίμπιντο, ο Πλούτωνας (η ανώτερη οκτάβα του Άρη) είναι το μυστικό των μυστηρίων της ζωής και του θανάτου.

Ο Άρης αποτελεί την φυσική ορμή και επιβάλλει με την παρουσία του, ενώ ο Πλούτωνας προσφέρει την μεταφυσική δύναμη, που μετουσιώνει και μεταμορφώνει.

Η Σελήνη και ο Πλούτωνας σχετίζονται με την μνήμη και την κληρονομικότητα. Έτσι μπορούμε να τους αντιστοιχίσουμε:

Σελήνη: Συγκινησιακή δομή της προσωπικότητας & Πλούτωνας: Το ομαδικό ασυνείδητο

Σελήνη: αδυναμίες & Πλούτωνας: ελαττώματα

Σελήνη: αίσθηση & Πλούτωνας: συνειδητοποίηση

Σελήνη: μνήμη και οικογενειακή παράδοση & Πλούτωνας: η κυτταρική μας δομή, το DNA και η καρμική μας κληρονομιά, μέσα από μυστηριακά αρχέτυπα που μεταφέρονται από κύτταρο σε κύτταρο.

Σύμφωνα με την Ψυχολογική αστρολογία και τους εκπροσώπους της, ο Πλούτωνας σε ένα χάρτη μπορεί να αναδείξει:

Την ψυχολογική ανάγκη: για μετουσίωση, μετατροπή, σεξουαλικότητα, αναγέννηση, δύναμη, κάθαρση και αφομοίωση.

Η αναπτυξιακή φάση: είναι αυτή της μέσης ηλικίας, όπου ήδη έχουμε περάσει στην περίοδο της κρίσης. Στην περίοδο αυτή αρκετά ένστικτα μας έχουν ταλαιπωρήσει, ενώ γνωρίζουμε σε ένα βαθμό τα σκοτεινά σας σημεία. Μπορούμε από το τούνελ που διαβαίνουμε να δούμε ένα φως.

Η συμπεριφορά μας μπορεί να περιέχει: μαγνητισμό, ερωτισμό, φόβο, ανασφάλεια, τάση να ελέγχουμε ή να μας ελέγχουν, χειραγώγηση, εσωτερική δύναμη, αναγεννησιακή δύναμη, κτητική συμπεριφορά, ένστικτο του θανάτου, πόνο, τραύμα ψυχής, ντροπή, ενοχές, σκοτεινές παρορμήσεις. Παράλληλα όμως, μπορεί μετά από έρευνα να αποκαλυφθούν τα μυστικά και να βρεθεί η θεραπεία.

Τα αρχέτυπα του χαρακτήρα μπορεί να είναι: πληγωμένος θεραπευτής, σαμάνος, μάγος, ψυχοθεραπευτής, οικονομικός παράγοντας, μυστικός πράκτορας, κατάσκοπος, ντεντέκτιβ, σκιά, τέρας, ξένος, σκοτεινός, υπόγειος, δικτάτωρ, εγκληματίας, παρανοϊκός, τρομοκράτης, μοιραίο πρόσωπο (π.χ. femme fatale), καταλύτης, μεταμορφωτής, μύστης, το σύνδρομο του Doctor Jeckyl και Mr Hyde.

Η σημασία του Πλούτωνα όταν βρίσκεται σε γωνιακή όψη με τα βασικά στοιχεία του χάρτη μας περιγράφει έντονα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Για τον λόγο αυτό, συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως όταν είναι σε κύρια όψη (σύνοδο, τετράγωνο, αντίθεση, εξάγωνο, τρίγωνο) με…

τον Ήλιο: το Σκοτάδι συναντά το Φως. Η αιώνια πάλη των αντιθέτων. Μάτια μαγνητικά και διαπεραστικά, πάθος θέλησης και δύναμη να έλκουμε αυτό που επιθυμούμε. Πρέπει να προσέχουμε τι επιδιώκουμε και να έχουμε καθαρά κίνητρα. Συνήθως έχουμε μεγάλη ανάγκη για αναγνώριση και τάση για υπερτονισμένο «εγώ», παντοδυναμία ή αίσθηση του αλάνθαστου. Κρύβουμε τους στόχους και αντιδράμε υπερβολικά στην αυστηρή κριτική. Υπάρχει στην αρνητική πλευρά, τάση κατωτερότητας, κατάθλιψη και μοναχικότητα, οργή με εμπάθεια, αβεβαιότητα, ισοπέδωση, μία διχασμένη προσωπικότητα, σκιά του κατώτερου εαυτού.

την Σελήνη: ψυχική αντοχή που οδηγεί σε σωματική αντοχή, ακόμη και μέσα από επίπονες εσωτερικές διεργασίες. Δηλώνει καταβολές που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή δομή ή κληρονομικότητα. Θέτουμε τον εαυτό μας σε ένα διαρκή αγώνα αναπαραγωγής και αυτοσυντήρησης. Σίγουρα είναι κοπιαστικό για την Σελήνη, αλλά της δίνει μία μεταφυσική δύναμη. Υπάρχει μία απότομη ενηλικίωση ή δύσκολη προσγείωση στον κόσμο των ενηλίκων. Η μνήμη διατηρεί επίμονα και επίπονα τις εντυπώσεις, καθώς έχει βαθιές καταγραφές. Τα προβλήματα σωματοποιούνται για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό να γίνουμε θεραπευτές του ίδιου μας του εαυτού, προωθώντας την αναγεννησιακή μας δύναμη. Σκοπός είναι η κατανόηση του θανάτου, ως μεταμορφωτική δύναμη της ίδιας της ζωής!

τον Ωροσκόπο: εδώ έχουμε ένα προφίλ που θυμίζει περισσότερο τον Σκορπιό, σε όποιο ζώδιο κι αν είναι ο Πλούτωνας. Καταιγιστική η προσωπικότητα, με έντονο μυστήριο. Έλκουμε αλλά διατηρούμε αποστάσεις. Δεν θα περάσουμε απαρατήρητοι, όμως το πόσο συμπαθείς θα γίνουμε εξαρτάται από την συνολική εικόνα του χάρτη μας. Προσοχή χρειάζεται ώστε να μην φανούμε φορτικοί και επιβλητικοί. Στα θέματα της υγείας, υπάρχει ευαισθησία στο απεκκριτικό σύστημα και χρειάζεται μία υγιεινή σωματική και ψυχικά ζωή, για να έχουμε αναζωογόνηση και δύναμη.

τον Ερμή: η γνώση γίνεται βαθιά και χαράσσεται στο υποσυνείδητό μας. Διεισδυτική προσέγγιση σε ό,τι μας ενδιαφέρει. Υπάρχει έλξη για μυστήρια και σκοτεινές υποθέσεις, στις οποίες είμαστε ικανοί να βρούμε λύση. Προσοχή θα χρειαστεί στην απότομη έκφραση των συναισθημάτων ή διεκδικήσεών μας, όπως και στις νοητικές εμμονές που δημιουργούν φοβίες μόνο από ακούσματα ή σκέψεις.

την Αφροδίτη: η αγάπη εκφράζεται σε συνάρτηση με το πάθος και εκπέμπουμε άνετα τον αισθησιασμό μας. Η εξωτερική μας εμφάνιση χαρακτηρίζεται από έντονες επιλογές στο ντύσιμο ή στην συμπεριφορά. Μπορεί να ζηλεύουμε όποιον αγαπάμε, ή ό,τι μας αρέσει. Μπορεί να επιδείξουμε εμμονή με το χρήμα ή την απόλαυση. Σίγουρα η δύναμη της αγάπης μας ανανεώνει, αλλά σε δύσκολη όψη μπορεί να μας βυθίζει σε απελπισία και να παραμένουμε προσκολλημένοι σε μνήμες ερωτικές του χθες. Προσοχή θα χρειαστεί ο τρόπος έκφραση του πάθους μας, καθώς και συναισθηματικές φοβίες ή ανασφάλειες.

τον Άρη: το ένστικτο σε δράση, ή ωθεί και καθοδηγεί τη δράση μας. Ανεξάντλητη πηγή μαχητικότητας, δράσης και αντίδρασης, διαρκής δυναμισμός και φυσική ορμή, μέσα από υπόγειες και υποσυνείδητες ωθήσεις. Ικανότητα μεταμόρφωσης και μετασχηματισμού μέσω της τόλμης, του θάρρους και της αποφασιστικότητας. Προσοχή στην επιθετική συμπεριφορά και την τυραννική στάση, αν οι όψεις είναι δύσκολες και δεν καλλιεργούμε την ποιότητα στην ψυχή μας. Αυτή την σχέση σε δύσκολη όψη είχε ο μεγάλος ηγέτης της Ινδίας, Μ. Γκάντι, αλλά μετέτρεψε την δύναμη αυτή στην «φιλοσοφία της μη-βίας». Μπορεί να δημιουργήσει φοβίες για επιθετικότητα.

Ας θυμόμαστε: ο Πλούτωνας σε κύρια όψη με προσωπικά στοιχεία του χάρτη, κυρίως τον Ήλιο, την Σελήνη και τον Ωροσκόπο, μας προσφέρει διορατικότητα και διαίσθηση.

Σημείωση α’: Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε σε ποια γενιά του Πλούτωνα ανήκετε, θα διαβάσετε πότε βρισκόταν σε κάθε ζώδιο στο άρθρο «Πλούτωνας και κατάλυση εξουσιών». Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υπολογιστικά μας προγράμματα ή να μας δώσετε τα στοιχεία γέννησης για να σας ενημερώσουμε.

Σημείωση β’ : οι γνώσεις για να αναπτυχθεί αυτό το άρθρο σε ψυχολογικό επίπεδο κυρίως, αντλήθηκαν μέσα από μελέτες επιφανών αστρολόγων της Ψυχολογικής Αστρολογίας, που στόχο έχει να βοηθήσει τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος κι όχι να αφήνεται έρμαιο της τύχης του. Κάποιοι εξ αυτών είναι: Dane Rudhyar, Glen Perry, Jeff Green, Winnicott, Juddy Hall.

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr

και  στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts