ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα, υπάρχουν πολλά υποσχόμενα νέα από ένα υποψήφιο εμβόλιο για τη νόσο Covid-19: Η εταιρεία Moderna δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα εμβόλιά της παρέχουν ισχυρή προστασία, μια δόση ελπίδας ενάντια στο απαίσιο σκηνικό της έξαρσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και σε όλο τον Κόσμο.

Η Moderna είπε ότι το εμβόλιό της φαίνεται να είναι 94,5% αποτελεσματικό, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την υπό εξέλιξη μελέτη της εταιρείας.

Πριν από μια εβδομάδα, η ανταγωνίστρια Pfizer Inc. είχε ανακοινώσει ότι το δικό της εμβόλιο Covid-19 εμφανίστηκε εξίσου αποτελεσματικό – ειδήσεις που θέτουν και τις δύο εταιρείες σε καλό δρόμο να ζητήσουν άδεια εντός εβδομάδων για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.

Ο Δρ Στέφεν Χογκ (Stephen Hoge), πρόεδρος της Moderna, καλωσόρισε το «πραγματικά σημαντικό ορόσημο», αλλά είπε ότι το να έχει παρόμοια αποτελέσματα από δύο διαφορετικές εταιρείες είναι αυτό που είναι πιο καθησυχαστικό. «Αυτό θα πρέπει να μας δώσει σε όλους ελπίδα ότι στην πραγματικότητα ένα εμβόλιο θα είναι σε θέση να σταματήσει αυτήν την πανδημία και ελπίζουμε να μας επαναφέρει στη ζωή μας», δήλωσε ο Χογκ στο «Associated Press».

«Δεν θα είναι μόνο η Moderna που λύνει αυτό το πρόβλημα. Θα απαιτηθούν πολλά εμβόλια για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης», πρόσθεσε.

Ενα εμβόλιο δεν μπορεί να φτάσει αρκετά γρήγορα, καθώς τα κρούσματα ιών ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο – 1 εκατομμύριο από αυτά καταγράφηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και από αυτούς περισσότεροι από 245.000 πέθαναν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, εάν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέψει την επείγουσα χρήση των υποψηφίων εμβολίων της Moderna ή της Pfizer, θα υπάρξουν περιορισμένες προμήθειες πριν από το τέλος του έτους. Και τα δύο εμβόλια απαιτούν από τους ανθρώπους να κάνουν δύο δόσεις, σε απόσταση αρκετών εβδομάδων. Η Moderna αναμένει να έχει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις, που προορίζονται για τις ΗΠΑ, έως το τέλος του 2020. Η Pfizer και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech αναμένουν να έχουν περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους.

Το εμβόλιο της Moderna, που δημιουργήθηκε με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health), δοκιμάζεται σε 30.000 εθελοντές που έλαβαν είτε τον πραγματικό εμβολιασμό είτε ένα εικονικό εμβόλιο. Την Κυριακή, μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης έσπασε τον κώδικα για να εξετάσει 95 λοιμώξεις που καταγράφηκαν ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των εθελοντών – και ανακάλυψε όλες εκτός από πέντε ασθένειες που συνέβησαν σε συμμετέχοντες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη συνεχίζεται και η Moderna αναγνώρισε ότι το ποσοστό προστασίας ενδέχεται να αλλάξει καθώς εντοπίζονται και προστίθενται περισσότερες μολύνσεις Covid-19 στους υπολογισμούς. Επίσης, είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε πόσο διαρκεί η προστασία. Και οι δύο επιφυλάξεις ισχύουν και για το εμβόλιο της Pfizer.

Ωστόσο, οι ανεξάρτητοι έλεγχοι της Moderna ανέφεραν κάποια επιπλέον, πολλά υποσχόμενα στοιχεία: Και τα 11 σοβαρά κρούσματα Covid-19 ήταν μεταξύ των παραληπτών του εικονικού φαρμάκου και δεν υπήρχαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι κύριες παρενέργειες ήταν η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι και ο πόνος στο σημείο της ένεσης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σε ποσοστά που ο Χογκ χαρακτήρισε ως πιο συχνά από ό,τι με τα εμβόλια γρίπης, αλλά σε σύγκριση με άλλα όπως το εμβόλιο για έρπητα ζωστήρα.

Οι μετοχές της Moderna σημείωσαν υψηλότερη άνοδο κατά την ανακοίνωση και φάνηκε να κατευθύνονται προς το υψηλό όλων των εποχών τη Δευτέρα. Το εμβόλιο της εταιρείας Cambridge της Μασαχουσέτης συγκαταλέγεται μεταξύ 11 υποψηφίων σε δοκιμές σε τελικό στάδιο σε όλο τον κόσμο, τέσσερις από αυτές σε τεράστιες μελέτες στις ΗΠΑ.

Τόσο τα εμβόλια της Moderna όσο και το υποψήφιο Pfizer-BioNTech είναι τα λεγόμενα εμβόλια mRNA, μια ολοκαίνουργια τεχνολογία. Δεν φτιάχνονται με τον ίδιο τον κορωνοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κανείς να το πιάσει από τις λήψεις. Αντ’ αυτού, το εμβόλιο περιέχει ένα κομμάτι γενετικού κώδικα που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίσει την αιχμηρή πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού.

Τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν μια έκπληξη. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για μήνες ότι κάθε εμβόλιο Covid-19 μπορεί να είναι τόσο καλό όσο τα εμβόλια γρίπης, τα οποία είναι περίπου 50% αποτελεσματικά.

Μια άλλη απότομη πρόκληση: διανομή δόσεων που πρέπει να διατηρούνται σε πολύ κρύες συνθήκες. Τόσο οι λήψεις Moderna όσο και Pfizer είναι κατεψυγμένες αλλά σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μόλις αποψύξει, οι δόσεις της μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο στο ψυγείο από ό,τι αρχικά πίστευαν, έως και 30 ημέρες. Οι λήψεις της Pfizer απαιτούν μακροχρόνια αποθήκευση σε εξαιρετικά παγωμένες θερμοκρασίες.

https://www.ekirikas.com/ameriki_epistimi/arthro/deytero_embolio_kata_tou_koronoioy_me_apotelesmatikotita_94_5_apo_tin_moderna-1220107/?fbclid=IwAR2HlkBESqs6TPIGPhLn95MLS9dPGaDDd