Συγγραφείς: ΘΩΜΑΣ ΣΛΙΩΜΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝΗΣ

Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσµα της συνάντησης ενός φιλοσόφου, του Στ. Ροζάνη, και ενός συνθέτη, του Θ. Σλιώµη, πρώτα µέσα από τα Μουσικά, ένα περιοδικό σκέψης και θεωρίας για τη µουσική (1996-2006), και στη συνέχεια µέσα από έναν πνευµατικό διάλογο που φθάνει στις µέρες µας.

Στα κείµενα αυτά οι συγγραφείς, έχοντας ένα ευρύ φάσµα θεµάτων –από την έννοια του εθνικού στην ελληνική µουσική και τους µεγάλους συνθέτες-αιρετικούς έως τη σχέση της µουσικής µε άλλες τέχνες, από τον ροµαντισµό και την αναζήτηση της ουτοπίας µέχρι τις σύγχρονες µεταλλάξεις των καλλιτεχνικών µορφών και τη σηµασία της δηµιουργίας–, επιχειρούν να θέσουν µέσα από διερωτήσεις και θέσεις τα καίρια πολιτισµικά ζητήµατα της εποχής µας: για το δηµιουργικό υποκείµενο και τη δυνατότητα ύπαρξής του, για τη µουσική και τις τέχνες απέναντι στο Θέαµα και την Εικόνα, για την αναγκαιότητα της υπέρβασης του τείχους και του εγκλεισµού ώστε να δούµε το πίσω από αυτό, το πέραν αυτού.

Συνθέτης, πιανίστας και δάσκαλος της µουσικής, ο Θωµάς Σλιώµης από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έγραψε έργα σύγχρονης µουσικής ενώ, παράλληλα, ασχολήθηκε µε την αυτοσχεδιαζόµενη µουσική και ορισµένες φόρµες της τζαζ. Επίσης έγραψε µουσική και κείµενα συµµετέχοντας, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, σε έργα πολλαπλών µέσων (έργα για βίντεο-µουσική-χορό, έργα µουσικής-θεατρικής πράξης κ.ά.). Συνέθεσε µουσική για το θέατρο, τον κινηµατογράφο και τον σύγχρονο χορό και από τα µέσα της δεκαετίας του ΄80 ηχογράφησε µουσική του σε δίσκους (Phonorama και αργότερα τα Cantos, την Camera Obscura κ.ά.). Ήταν υπεύθυνος ύλης του περιοδικού σκέψης και θεωρίας Τα Μουσικά (1996-2006) και από το 2007 διευθύνει τη σειρά «Μουσική του εικοστού αιώνα» των Εκδόσεων Πατάκη. Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Τα κάτοπτρα της φαντασίας (δοκίµια, 1993), Η αόρατη γραµµή (µυθιστόρηµα, 2003) από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και η µελέτη Η τέχνη απέναντι στον ναζισµό: Το µουσικό κίνηµα της Τερεζίν, 1941-45 από τις Εκδόσεις Πατάκη, το 2016.

Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Σπούδασε Μαθηµατικά και Φυσική στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και Φιλοσοφία στο Καθολικό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Δίδαξε, µεταξύ άλλων, φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου και στο Πανεπιστήµιο της Νέας Σορβόννης, καθώς και στο Τµήµα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισµού του Παντείου Πανεπιστηµίου. Είναι συγγραφέας δοκιµιακών έργων, φιλοσοφικών µονογραφιών και ποιητικών συλλογών.