από την Μαρίνα Πλούμπη.

Τη λένε Μαίρη, Ελένη, Μαργαρίτα, Δώρα. Είναι εκείνη που τη γνώρισες στα όμορφα χρόνια της νιότης σου. Τυχαία. Στην παραλία, στο μπαρ, στο ξενοδοχείο, στο αεροδρόμιο, στο περίπτερο. Συνωμότησε η ζωή, το σύμπαν και η αγάπη και δημιουργήσαν μια αλληλουχία πράξεων και γεγονότων έτσι ώστε από το πουθενά να τη γνωρίσεις. Τυχαία, για μια στιγμή. Που όμως απλά κατάλαβες ότι κάτι γίνεται εδώ. Σαν τον έρωτα. Που ο εγκέφαλος κολλάει χωρίς ακριβώς να ξέρεις γιατί και έτσι απλά αναζητάς το άτομο αυτό κάθε μέρα. Μόνο που στη φιλία είναι πιο όμορφο, πιο εθιστικό και κρατάει μια ζωή.

Έτσι και σε μένα, αυτή η φίλη μου, είναι εκεί κάθε στιγμή. Δε μιλάμε κάθε μέρα, ποτέ δε μιλούσαμε. Δε τη βλέπω κάθε μέρα. Ποτέ δεν την έβλεπα. Κάποια μένει στην άλλη άκρη της γης. Η αγάπη όμως έχει κάποιο όριο; Η μήπως έχει η σκέψη; Η αγάπη έχει ευτυχία και η σκέψη έχει ταχύτητα. Τις σκέφτομαι συνέχεια και χαμογελώ από αγάπη.

Έχω ξεχάσει άπειρες φορές τα γενέθλια τους, τη γιορτή τους, το ραντεβού που είχαμε. Και κοίτα να δεις που δε πειράζει.

«Έλα Μαίρη, θέλω τη γνώμη σου» Έτσι μπορεί να ξεκινάει το τηλεφώνημα και ας έχουμε να μιλήσουμε ολόκληρες βδομάδες.

Είμαι εκεί για αυτές πάντα και είναι εκεί για μένα. Και ας μη μιλάμε κάθε μέρα, και ας έχω να τις δω χρόνια. Ναι χρόνια. Στα δύσκολα μου στάθηκαν, στα όμορφα χαίρονταν μαζί μου, παρόλο που σχεδόν πάντα ήταν μακριά. Είναι δικαιολογία το μακριά; Όχι. Με τα «μέσα» που έχουμε το μακριά μπορεί να γίνει πολύ κοντά.

Είμαι ευγνώμων και τυχερή που έχω μια Μαίρη. Φρόντισε να βρεις μια ή να γίνεις εσύ μια για κάποιον. Η φιλία δε μετράει αποστάσεις, συχνότητα τηλεφωνημάτων ή επαφών. Η φιλία μετράει νιάξιμο, αγάπη και σκέψη, στα άσχημα αλλά και στα όμορφα. Κυρίως στα όμορφα. Πως γίνεται να είμαστε σχεδόν πάντα κοντά στα δύσκολα και στα όμορφα λακίζουμε; Γιατί; Ας ανοίξουμε μυαλό και καρδιά και ας μάθουμε να αγαπάμε χωρίς αντίβαρα. Στη φιλία δε χρειάζονται ισορροπίες στο τι δίνω και τι παίρνω.  Χρειάζεται αυθεντικότητα και δόσιμο χωρίς μέτρημα.

Σας εύχομαι ολόψυχα για αυτά τα Χριστούγεννα μια «Μαίρη» μια «Ελένη» μια «Μαργαρίτα» και μια «Δώρα» στη ζωή σας.