Ο Δρ Γεώργιος Σύρος είναι επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας στο νοσοκομείο «Mount Sinai». Είναι μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, με σημαντικό συγγραφικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις, που αφορούν τις καρδιακές παθήσεις.
Ο Δρ Σύρος έχει ιδιαίτερο κλινικό ενδιαφέρον για τη θεραπεία αρρυθμιών, όπως κολπική μαρμαρυγή, βραδυκαρδία, παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και κοιλιακή ταχυκαρδία και είναι ειδικευμένος σε μελέτες ηλεκτροφυσιολογίας, αφαίρεση καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων, αυτόματη τοποθέτηση καρδιακού μετατροπέα defribrillator (ICD) και εισαγωγή βηματοδότη. Εκτός από τη θεραπεία των αρρυθμιών, ο Δρ Σύρος είναι πλήρως εκπαιδευμένος στην ηχοκαρδιογραφία ενηλίκων και στην πυρηνική καρδιολογία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε στη Νέα Υόρκη στο πανεπιστήμιο Columbia στο Τμήμα Καρδιολογίας. Εκανε ειδικότητα στο «Mount Sinai», «St. Luke’s» και «Mount Sinai Roosevelt», υποειδικότητα στις καρδιαγγειακές παθήσεις στο «St. Elizabeth’s Medical Center» της Βοστώνης και ηλεκτροφυσιολογία στο Ιατρικό Κέντρο «Mount Sinai» στη Νέα Υόρκη. Λαμβάνοντας υπόψη την εκτενή εκπαίδευση και τις εμπειρίες του, ο Δρ Σύρος είναι σε θέση να θεραπεύσει μια σειρά καρδιακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή βαλβιδική νόσο, καρδιομυοπάθεια και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνδυασμό με το μεγάλο του πάθος να εκπαιδεύει τους ασθενείς του, πώς να βελτιώνουν την υγεία τους και κατά συνέπεια την ζωή τους.
Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι παράγοντες κινδύνου που μας δημιουργούν προβλήματα στην καρδιά μας και πώς θα τις ιεραρχούσατε;
Σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν γίνει ποτέ και που παρακολούθησε 12.000 άτομα για 21 έτη, οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή πίεση, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η υψηλή χοληστερίνη και η παχυσαρκία. Η ιεράρχηση μπορεί να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά σε αδρές γραμμες, αυτοί είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου.
Ποια προληπτικά μέτρα είναι καλό να παίρνουμε από μικροί, ώστε να αποφευχθεί κάποια πάθηση της καρδιάς μελλοντικά;
Θεωρώ πως η πρόληψη της παχυσαρκίας με έναν υγιεινό τρόπο ζωής που υιοθετεί μια ισορροπημένη δίαιτα, σχεδόν καθημερινή άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Η αποφυγή καπνίσματος και ατμίσματος είναι επίσης σημαντική και για πολλούς άλλους λόγους πνευμονιολογικούς, αλλεργικούς και όχι μόνο καρδιακούς. Αυτά σε συνδυασμό με τακτική επίσκεψη στον προσωπικό μας ιατρό για μια σειρά από προσεγμένες αιματολογικές εξετάσεις και δοκιμασίες, όπως αναφέρονται κατωτέρω, μπορούν να αποβούν σωτήριες για την πρόληψη στεφανιαίας νόσου.
Σε ποιο βαθμό στις μέρες μας μπορούμε να προλάβουμε ένα έμφραγμα;
Ο τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα γονίδιά του και τη γενετική προδιάθεση για τη στεφανιαία νόσο, μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά του για να επιτύχει το μέγιστο προληπτικό αποτέλεσμα. Επιπλεόν, σήμερα υπάρχουν εξετάσεις και τεστ που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την επιτέλεση προληπτικών εξετάσεων (όπως η αξονική τομογραφία καρδιάς μέτρησης φορτίου ασβεστίου – CTcalciumscore) για ορισμένα άτομα μεσαίου κινδύνου, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Οι εξετάσεις αυτές σε συνδυασμό με τη λήψη στατινών (φαρμάκων που μειώνουν την χοληστερίνη και όχι μόνο), για ασθενείς που ενδείκνυνται, μπορούν να σώσουν ζωές. Τα τεστ αυτά γίνονται καθημερινά στο νοσοκομείο Mt. Sinai Queens στην Αστόρια, οπότε δεν χρειάζεται να μεταβεί κανείς στο Μανχάταν, όπου υπάρχουν οι καρδιολόγοι Δρ. Ντάγγας και Σύρος.
Αν ένας άνθρωπος αρχίζει να πονά έντονα στο στήθος, ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει;
Ποια συμπτώματα άραγε υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχετε καρδιακή προσβολή; Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα αίσθημα πίεσης στο κέντρο του θώρακα που μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι το λαιμό, το σαγόνι και τους ώμους, ακόμη και μέχρι τον αριστερό βραχίονα. Μαζί με τον πόνο μπορεί να υπάρχει ιδρώτας, αδυναμία, μπορεί ακόμα και κάποιος να λιποθυμήσει και να έχει δύσπνοια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να ζητήσει βοήθεια – παρ’ όλο που κι άλλες καταστάσεις, εκτός από την καρδιακή προσβολή, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, πρέπει κανείς να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτά τα συμπτώματα και να δράσει αναλόγως.
Συνεπώς, πρώτα ζητήστε βοήθεια και καλέστε το 911. Στη συνέχεια ξαπλώστε κάπου, διότι μπορεί να λιποθυμήσετε και πάρτε μια ασπιρίνη. Μπορεί να ακούγεται αστείο ότι, εν όψει ενός δυνητικά απειλητικού για τη ζωή συμβάντος, σας συμβουλεύουμε να «πάρετε μια ασπιρίνη». Ωστόσο, είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει σε μια επικείμενη καρδιακή προσβολή. Ακόμα κι αν παίρνετε μια ασπιρίνη κάθε μέρα για άλλους λόγους πάρτε κι άλλη μια επιπλέον – με την προϋπόθεση φυσικά πως δεν έχετε κάποια αλλεργία στην ασπιρίνη και ότι ο γιατρός σας δεν σας έχει συμβουλεύσει να την αποφεύγετε, επειδή, για παράδειγμα, έχετε κάποια αιμορραγική διάθεση. Τι είδους ασπιρίνη; Πάρτε ένα χάπι ασπιρίνης κανονικής ισχύος (325 mg) που δεν έχει εντερική επικάλυψη. Μην καταπιείτε το χάπι ασπιρίνης αλλά μασήστε το και στη συνέχεια καταπιείτε το με ένα ποτήρι νερό. Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση του θρόμβου προτού υπάρξει μόνιμη βλάβη στην καρδιά.
Οι γυναίκες εξισώνονται με τους άνδρες στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων; Είναι μύθος, ότι η καρδιά τους είναι πιο γερή από των ανδρών;
Ναι, είναι απλά μύθος! Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται 7 έως 10 χρόνια αργότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στις γυναίκες συχνά υποτιμάται λόγω της εσφαλμένης αντίληψης ότι οι γυναίκες «προστατεύονται» από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτός ο εφησυχασμός και οι διαφορές στην κλινική εικόνα της στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες οδηγούν σε λιγότερο επιθετική θεραπεία και στρατηγικές πρόληψης όπως και σε χαμηλότερη εκπροσώπηση των γυναικών στις κλινικές δοκιμές. Η εναισθησία ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα και ο εντοπισμός των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το γυναικείο φύλο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ενας τεράστιος αριθμός ατόμων υποφέρει από καρδιοαγγειακές ασθένειες. Θα θέλατε να τους στείλετε ένα μήνυμα μέσα από αυτή τη συνέντευξη;
Οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στον ανθρώπινο πληθυσμό. Οι παθήσεις αυτές είναι συχνές και μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, εθνικότητας, φύλου ή εισοδήματος. Στη σημερινή εποχή διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία ως ιατροί για να μειώσουμε ουσιαστικά τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτών των νοσημάτων. Προτείνουμε λοιπόν τα παρακάτω: α) Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον γιατρό σας τακτικά για να μπορέσει να σας βοηθήσει και να μην χάνετε ραντεβού ή εξετάσεις όταν αυτές παραγγέλνονται. Β) Αν είστε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να την τηρείτε ευλαβικά και γ) Ποτέ δεν είναι αργά –ακόμα κι αν έχετε ήδη νόσο– να υιοθετήσετε μια καλή διατροφή, ένα πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης και να διακόψετε το κάπνισμα.
Διεύθυνση: 31-60 21st Street Astoria, NY 11102//Τηλέφωνο: 718-808-7300