#illusionskiller Γιώργος Παρασκευόπουλος.

Είναι μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ένα ήσυχο, χαμηλών τόνων χειμωνιάτικο απόγευμα καθημερινής.
Το μέρος, το Τέρμα της Πατησίων.

Η τριμελής παρέα των εφήβων, βαριέται. Δεν είναι σίγουροι με τι θέλουν να περάσουν το απόγευμα τους. Στα σπίτια τους παραμονεύει η συνοικιακή, μικροαστική ρουτίνα και η δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ.

Περιπλανιούνται στους μαστιγωμένους από τον παγωμένο αέρα δρόμους, όταν ο ένας ρίχνει την ιδέα να πάνε μια βόλτα από τους κινηματογράφους που είναι λίγο πάρα κάτω, να δουν αν παίζει κάτι που να αξίζει.

Πρώτη στάση στο σινεμά “Πιγκάλ”. Τίποτα το ιδιαίτερο. Λίγο πιό κάτω η “Άντζελα”, παίζει την ταινία που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Δεν κάνουν καν τον κόπο να χωθούν στο στενό, για να δουν τι παίζει το “Αλόη”. Ξέρουν και δεν τους ενδιαφέρει..

Το “Σελέκτ” όμως;! Για να πάμε από εκεί..

Ναι. Το “Σελέκτ” παίζει κάτι που φαίνεται ενδιαφέρον! Εδώ λοιπόν. Στο Σελέκτ.

Η επόμενη, λογική, κίνηση των τριών, θα ήταν να πάνε στο ταμείο και να βγάλουν εισιτήρια. Το ταμείο ήταν στο αριστερό μέρος, πριν την κύρια είσοδο του κινηματογράφου.
Οι τρεις όμως, έστρεψαν τα κεφάλια τους και τα βλέμματα τους, προς τα δεξιά! Στο μαγαζί που βρίσκονταν δίπλα στο Σελέκτ!

Στο “Golden Bird”!

Το γνωστό φαστφουντάδικο, το οποίο υπάρχει από πριν οι τρεις φίλοι περίμεναν να μεγαλώσουν αρκετά για να κάνουν τις εφηβικές τους τσάρκες!
Το τελετουργικό επέβαλε, σε περιπτώσεις όπως η σημερινή που το Σελέκτ δε θα είχε πολύ κόσμο, να περάσουν πρώτα από το “Χρυσό Πουλί”, έτσι ώστε να πάρουν φαΐ για μέσα στην αίθουσα!

Τηγανητές πατάτες!

Από μία διπλή μερίδα τηγανητές πατάτες ο καθένας τους, μέσα σε χάρτινο σακουλάκι!
Τις πατάτες τις περιέχυναν με τη γνωστή γευστικότατη κέτσαπ του μαγαζιού, για την οποία ήταν γνωστό!

Έτσι και εκείνο το απόγευμα, αφού συμφώνησαν πως θα πάνε στο Σελέκτ να δούνε ταινία, με κοινό βηματισμό μπήκαν στο Golden Bird για τις προμήθειες τους!

Το μαγαζί, είχε κάτι από παρακμή!
Κανείς από τους τρεις δε το θυμόταν να έχει πελάτες. Μόνιμα άδειο και πάντα υπάρχει η απορία για το πως μπορούσε να επιβιώνει, αφού ήταν μόνιμα άδειο από πελατεία.
Ή έτσι τέλος πάντων, τους φαίνονταν.

Η μυρωδιά του μαγαζιού, χαρακτηριστικότατη! Μυρωδιά από τηγανητό πανέ κοτόπουλο. Αυτό το προϊόν, για το οποίο το “Χρυσό Πουλί” φημίζονταν, αλλά οι τρεις φίλοι ποτέ δεν είχε τύχει να δοκιμάσουν. Το στέκι τους ήταν ένα άλλο φαστφουντάδικο, ακριβώς στο Τέρμα της Πατησίων.

Οι υπάλληλοι του μαγαζιού, σαν βγαλμένοι από ταινία του Ντέιβιντ Λιντς.

Άνδρες και γυναίκες, τετράπαχοι, με περίσσια αυτοπεποίθηση, περίτεχνες χωρίστρες και κομμώσεις, αργές και σίγουρες κινήσεις, γλαρές και γοητευτικές ματιές, χαμηλές αλλά στιβαρές φωνές..

Κάθε φορά που πήγαιναν οι τρεις φίλοι να πάρουν τηγανητές πατάτες, έβλεπαν και τα περίφημα κοτόπουλα πανέ στη βιτρίνα και κάθε φορά έλεγαν “την επόμενη φορά να πάρουμε και κοτόπουλο”!

Μια επόμενη φορά, που δεν ήρθε ποτέ..

Λίγο αργότερα, οι τρεις τους βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα και παρακολουθούσαν την ταινία, παρέα με τις τηγανιτές πατάτες, αυτές που τους είχαν ρίξει την κέτσαπ, σήμα κατατεθέν, του Χρυσού Πουλιού.

Πέρασαν τα χρόνια, οι έφηβοι μεγάλωσαν και σκόρπισαν σαν τον παγωμένο άνεμο που εκείνο το απόγευμα σάρωνε την περιοχή.

Οι κινηματογράφοι της περιοχής, ο ένας μετά τον άλλο έκλεισαν. Το Πιγκάλ έγινε μπιλιαρδάδικο. Ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης!
Το Άντζελα, έγινε πολυκατοικία.

Το Σελέκτ, είχε μια κάπως διαφορετική πορεία, η οποία στην αρχή ήταν λαμπερή! Στην αυγή της δεκαετίας του 1990, έγινε τηλεοπτικό στούντιο, από το οποίο μεταδίδονταν ψυχαγωγικές εκπομπές που τσάκιζαν στην τηλεθέαση. Μετά, ακολούθησε την πορεία πολλών άλλων κινηματογραφικών αιθουσών και έγινε σούπερ μάρκετ..

Όσο για το “Golden Bird”..

Έκλεισε. Στη θέση του έγινε κάτι άλλο και μετά κάτι άλλο.

Είναι αμφίβολο εάν έστω και ένας από εκείνη την εφηβική παρέα θυμάται τι έργο είχαν δει εκείνο το παγωμένο απόγευμα. Ακόμα πιό αμφίβολο αν θυμούνται τα έργα που είχαν δει στο Σελέκτ.

Δεν υπάρχει όμως, καμία απολύτως αμφιβολία πως θυμούνται τη γεύση που είχαν εκείνες οι τηγανιτές πατάτες, μαζί με τη custom made κέτσαπ του Χρυσού Πουλιού.

Μία γεύση και μία αίσθηση, από αυτές που καταγράφονται για πάντα στη μνήμη..