από την Βασιλική Κοντογιάννη

Αρωματοθεραπεύτρια.

Ρωμαϊκό (Chamaemelum Nobile, Matricaria Chamomilla, Anthemis Nobilis)

Γερμανικό (Matricaria Recutita)

Χαμομήλι Μαρόκου (Tanacetum annuum, Ormenis Mixta)

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες χαμομηλιού οι οποίες  είναι γνωστές. Στην αρωματοθεραπεία  χρησιμοποιούμε το ρωμαϊκό, το γερμανικό και το χαμομήλι Μαρόκου.

Το χαμομήλι είναι φυτό ποώδες, μονοετές, ιθαγενές της Ευρώπης και της Ασίας. Ευδοκιμεί σε ουδέτερα ή ελαφρώς αλκαλικά εδάφη. Χρειάζεται ζέστη και ήλιο.

Ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιείτο από Έλληνες Αιγύπτιους και Ρωμαίους. Οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Ήλιο. 

Οικογένεια: Aστεροειδή ή σύνθετα.

Ποιότητα: Yin

Κυβερνών πλανήτης: Σελήνη

Το αιθέριο έλαιο του φυτού εξάγεται από τα λουλούδια του τα οποία έχουν χαρακτηριστική οσμή και πικρή γεύση, μοιάζουν δε με μικρές μαργαρίτες.

Χημική σύσταση: Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι πλούσιο σε εστέρες (80%) . Επίσης περιέχει πινοκαρβόνη (13%) και αζουλένιο. Η οσμή του αιθερίου ελαίου του είναι γλυκιά, φρουτώδης, μοιάζει λίγο με μυρωδιά γρασιδιού. Το χρώμα του είναι ελαφρύ γαλάζιο που με το πέρασμα του χρόνου μετατρέπεται σε κίτρινο.

Το Γερμανικό χαμομήλι περιέχει κυρίως σεσκουιτερπένια: αμαζουλένιο & α-bisabolol. Η οσμή του αιθερίου ελαίου του είναι γλυκιά, πικρή και θερμή. Το χρώμα του  βαθύ μπλε που βάφει τα μείγματα.

Το χαμομήλι Μαρόκου είναι πλούσιο σε μονοτερπένια και αζουλένιο. Η οσμή του αιθερίου ελαίου του είναι γλυκιά, αρωματική και το χρώμα του μπλε.

Όλες οι ποικιλίες του χαμομηλιού είναι καλμαντικές και αντιφλεγμονώδεις. Δεν έχουν αντενδείξεις, δεν είναι φωτοτοξικές και δεν προκαλούν  ερεθισμούς σε εφόσον διαλυθούν σε αναλογία 4%. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Στο τσάι  χαμομηλιού δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση επειδή μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία ή υπερευαισθησία σε κάποια άτομα.

χαμομήλι Λίλιαν Σίμου astrolife

Ιδιότητες ρωμαϊκού χαμομηλιού:

 Αντιφλεγμονώδες: Βοηθά σε περιπτώσεις  ουρτικάριας, ερεθισμού του δέρματος μετά το ξύρισμα, ρευματικών πόνων, φλεγμαινόντων ούλων, ηλιακού εγκαύματος, εκζέματος  εξ επαφής, ψωρίασης, ακμής,  άφθας, ροδόχρου ακμής.

Αντισπασμωδικό: ημικρανίες, πονοκέφαλοι (χαλαρώνει τη νευρομυϊκή ένταση), παιδική διάρροια.

Καλμαντικό, ηρεμιστικό: αϋπνία, ευερεθιστότητα.

Χωνευτικό, για φουσκώματα, για δυσπεψία,  για τόνωση της όρεξης.

Εμμηναγωγό, για προβλήματα περιόδου που οφείλονται στο νευρικό σύστημα, εμμηνόπαυση, δυσμηνόρροια, αμηνόρροια.

Οφθαλμικό: επιπεφυκίτις, κουρασμένα μάτια.

Επουλωτικό: σε πληγές, καψίματα.

Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι εξαιρετικά ήπιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά. Ειδικά το hydrosol χαμομηλιού είναι από τις πρώτες επιλογές. Για καθαρισμό, ερεθισμούς, προσθέτοντας δυο –τρείς σταγόνες στο νερό για στομαχικές διαταραχές.

Για ερεθισμούς ματιών μπορούμε να βάλουμε διάλυμα – έγχυμα χαμομηλιού σε κομπρέσες, ή βρεγμένα σε βραστό νερό φακελάκια χαμομηλιού – αφού αφήσουμε να κρυώσουν – πάνω στα μάτια ως κομπρέσες. Ιδανικές κομπρέσες για τα ερεθισμένα μάτια ή σε περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας  αποτελούν τα Hydrosol χαμομηλιού και λεβάντας. (Αναλογία 20% νερό λεβάντας και 80% νερό χαμομηλιού κομπρέσες πρωί βράδυ για 3-4 ημέρες).

 ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ.

Το hydrosol  του ρωμαϊκού χαμομηλιού, είναι καλό για ροδόχρου ακμή, για κοψίματα από ξύρισμα, ακμή, εξάψεις προσώπου και ηλιακά εγκαύματα. Δεν το χρησιμοποιούμε μόνο του επί μακρόν, σε πολύ ξηρό δέρμα λόγω του όξινου του PH. Αναμιγνύεται με hydrosol  νερολί για ακνεϊκό και λιπαρό δέρμα και  με hydrosol  γερανιού ή λεβάντας για πολύ ξηρό.

Το όξινο PH  του, το κάνει κατάλληλο για πλύσεις ευαίσθητης περιοχής ή πρωκτικού κνησμού.

Το αιθέριο έλαιο του ρωμαϊκου χαμομηλιού, αναμιγνύεται καλά με αιθέρια έλαια περγαμόντου, ιεροβότανου, γιασεμιού, νερολί, τριαντάφυλλου, γεράνιου και λεβάντας.

Ο τύπος της προσωπικότητας «ρωμαϊκό χαμομήλι» είναι εκείνος που ακτινοβολεί φως, χαρά και συναίσθημα. Ονειροπόλος, είναι ευχάριστο να συναναστρέφεσαι μαζί του επειδή αναδύει εσωτερική γαλήνη.

χαμομήλι Λίλιαν Σίμου astrolife

Ιδιότητες γερμανικού χαμομηλιού:

Αντιαλλεργικό, αντιμυκητιασικό, δυνατό  αντιφλεγμονώδες – το αζουλένιο και η a- bisabolol  μειώνουν τα επίπεδα της ισταμίνης- (έκζεμα ξηρό ή ατοπικό,  γαστρίτις, προβλήματα δέρματος, έλκη, πληγές, ροδόχρους πιτυρίαση, καψίματα, έκζεμα, πυρετός εκ χόρτου, αλλεργικό άσθμα, ρευματισμοί). Κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα. Σε απλό κάψιμο βάζουμε μία δύο σταγόνες αιθερίου ελαίου  αδιάλυτο και από πάνω λίγο πάγο.

Αντισπασμωδικό: για γαστρικούς σπασμούς, δυσμηνόρροια, πονοκέφαλο που οφείλεται σε νευρική ένταση.

Μιμητικό ορμονών: Αμηνόρροια.

Το αμαζουλένιο δρα κατά του Staphyloloccus aureus (Bartram 1995).

Το αιθέριο έλαιο του γερμανικού χαμομηλιού μαζί με αυτό του πορτοκαλιού και του μανταρινιού μέσα σε υδαρές ζελέ (π.χ. αλόης) σε διάλυση 5% έχουν άμεσο υδατικό αποτέλεσμα που διαρκεί στο δέρμα.

Αναμιγνύεται καλά με γεράνιο, λεβάντα, πατσουλί, τριαντάφυλλο, βενζόη, νερολί, περγαμόντο, ματζουράνα, γιασεμί, ιεροβότανο, ylang ylang.

O τύπος προσωπικότητας «γερμανικό χαμομήλι» είναι εκείνος που έχει βαθιά και ισχυρή συναισθηματική δύναμη. Ο πατέρας που βοηθά και στέκεται στα δύσκολα, ο καθηγητής που διδάσκει και προτρέπει, ο διασώστης που τρέχει να βοηθήσει. Το ευήκοον ους και ο πρόθυμος «ώμος» για να ακουμπήσει κάποιος και να βρει συμπαράσταση.   Η διδασκαλία, το γράψιμο, η οργάνωση είναι οι εργασίες στις οποίες διαπρέπει.

χαμομήλι Λίλιαν Σίμου astrolife

Ιδιότητες Χαμομηλιού Μαρόκου:

Κατά των λοιμώξεων: κολοβακίλλωση.

Αντιφλεγμονώδες & εξαιρετικό καταπραϋντικό της φλόγωσης: ρευματισμοί, κολίτις, κολπίτις, ροδόχρους ακμή, ατοπικό έκζεμα, ξηρό έκζεμα, πολυμορφικό έκζεμα, ηλιακό έγκαυμα, ροδόχρους πιτυρίαση, ψωρίαση, γενικά σε πολύ ευαίσθητο δέρμα με ξηρές περιοχές που εμφανίζουν κοκκινίλες.

Υποτασικό, φλεβοτονωτικό, τονωτικό της ροής της χολής και του κουρασμένου συκωτιού.

Συνταγή για ροδόχρου ακμή: 30 ml λάδι καλέντουλας ή κρέμα καλέντουλας αναμειγνύονται με  4 σταγ. αιθ. ελαίου καρότου, 2 σταγ. αιθ. ελαίου ελίχρυσου, 2 σταγ. χαμομηλιού Μαρόκου και 2 σταγ. αιθερίου ελαίου κίστου. Πρωί και βράδυ στην πάσχουσα περιοχή.

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr

και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts