Αλαίν ντε Μποττόν
Μετάφραση: Γιάννης Ε. Ανδρέου

Το καλοκαίρι του 1922, ο Μαρσέλ Προυστ, στην ερώτηση εφημερίδας «Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα επιδρούσε στους ανθρώπους η ξαφνική είδηση μιας επικείμενης καταστροφής του κόσμου;», απάντησε:«Νομίζω ότι η ζωή, αίφνης, θα μας φαινόταν υπέροχη αν τυχόν μας απειλούσε ο θάνατος, όπως λέτε. Σκεφτείτε μόνο πόσα σχέδια, ταξίδια, ειδύλλια ή μελήματα μας επιφυλάσσει, τα οποία καθίστανται αόρατα ένεκα της οκνηρίας μας που, με τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μέλλον, αναβάλλει επ’ αόριστον.
Αλλά μπροστά στην απειλή ότι όλ’ αυτά θα έπαυαν διά παντός να είναι εφικτά, πόσο ωραία θα μας φαινόταν ξανά η ζωή! Αχ! Ας μην ήταν να γίνει τώρα αυτή η καταστροφή και δε θα διστάζαμε διόλου να επισκεφτούμε τις νέες αίθουσες του Λούβρου, να πέσουμε στα πόδια της δίδας Χ, να ταξιδέψουμε στην Ινδία.
Η καταστροφή δεν επέρχεται, αλλά εμείς δεν κάνουμε τίποτε απ’ όλα αυτά, διότι επανερχόμαστε στην καρδιά της καθημερινότητας, όπου η ολιγωρία νεκρώνει την επιθυμία μας. Κι όμως, δε θα έπρεπε να έχουμε ανάγκη την καταστροφή για να αγαπούμε τη ζωή σήμερα. Θα ήταν αρκετό να σκεφτούμε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μπορεί να πεθάνουμε απόψε».

Ο Μαρσέλ Προυστ, συγγραφέας του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, ενός από τα σπουδαιότερα και εκτενέστερα έργα του 20ού αιώνα, υπήρξε μια από τις πιο ανεκτίμητες αυθεντίες ως προς το πώς μπορούμε να ζήσουμε βίο πλουσιότερο, ευτυχέστερο και πιο επιτυχημένο. Αν και ο ίδιος σπανίως ήταν ευτυχής, το Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου αποτελεί μια καταπληκτική μελέτη που μας δείχνει πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από το έργο του. Το βιβλίο αυτό δίνει την εικόνα του Προυστ καλύτερα από αναρίθμητες βιογραφίες. Γραμμένο με την κομψότητα και το χιούμορ που χαρακτηρίζουν τα βιβλία του Αλαίν ντε Μποττόν, αποτελεί ένα έξοχο βιογραφικό σκαρίφημα μιας από τις σαγηνευτικότερες μορφές της λογοτεχνίας και μια πνευματώδη σπουδή στη φιλολογική κριτική. Βασισμένος στα πιο συνηθισμένα παράπονα για την καθημερινή ζωή, ο Αλαίν ντε Μποττόν αποκαλύπτει τις σκέψεις του Προυστ για θέματα όπως: -Πώς να αναζωογονήσεις μια σχέση, -Πώς να επιλέξεις καλό γιατρό, -Πώς να απολαύσεις τις διακοπές, -Πώς να επωφεληθείς από κάτι που σε βασανίζει, -Πώς να κάνεις πολλούς φίλους, -Γιατί δεν πρέπει να διαβάζεις πολλά βιβλία, -Γιατί δεν πρέπει να πλαγιάσεις ποτέ με κάποιον ή κάποια στο πρώτο ραντεβού, -Γιατί να μην ψωνίζεις ρούχα βιαστικά. Απ’ όλα αυτά προκύπτει μια ολοζώντανη προσωπογραφία εκείνου του εκκεντρικού αλλά βαθύτατα συμπονετικού ανθρώπου που βασίζεται στις επιστολές, στα δοκίμια και στα λογοτεχνικά έργα του. Παρά τη φήμη του ως ανθρώπου που πέρασε τη ζωή του σ’ ένα δωμάτιο με μονωμένους τοίχους, ο Προυστ είχε να προσφέρει σοφία σχετικά με τα εγκόσμια και υποστήριζε πως, αν του δινόταν η ευκαιρία, θα μπορούσε να πει ακόμη και στον Σουάν πώς να κερδίσει την Οντέτ.