Επιμέλεια Νίτσα Μανωλά

Ποιος είμαι;

Ονομάζομαι Μόκιας Αλέξανδρος. Γεννήθηκα στη Λάρισα στις 09/10/1993 και έζησα και μεγάλωσα στον Τύρναβο.

Με τι ασχολούμαι:

Από τις πρώτες μου μέρες στο σχολικό περιβάλλον άρχισα να λατρεύω το επάγγελμα-λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Έτσι νιώθω περήφανος που κατάφερα και εισήλθα στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου. Παράλληλα αποφάσισα να ασχοληθώ και με τον ευαίσθητο κλάδο της ειδικής αγωγής τελειώνοντας το μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής-Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Υπηρετώ τον κλάδο της Ειδικής Αγωγής εργαζόμενος στη Δημόσια Εκπαίδευση στον θεσμό της Παράλληλης Στήριξης.

Τρεις ικανότητες/ιδιότητες που με διακρίνουν:

Δεν μου αρέσει να μιλώ για τον εαυτό μου και να παινεύομαι. Αφήνω τους άλλους να κρίνουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Ωστόσο αν μου ζητηθεί να επιλέξω τρεις ικανότητες θα επέλεγα:

1) Τελειομανής.

2) Ειλικρινής και Αληθοφανής.

3) Ετοιμόλογος.

Τρεις αδυναμίες μου:

Όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι κι εγώ έχω και κάποιες αδυναμίες. Τρεις από αυτές είναι:

1) Παρορμητικός.

2) Ακατάστατος.

3) Ορισμένες φορές απόλυτος.

Ποιο χαρακτηριστικό θα ήθελα να έχω:

Ένα χαρακτηριστικό που θα ήθελα να έχω είναι η διπλωματία. Λειτουργώντας διπλωματικά πολλές φορές γλιτώνεις δυσάρεστες καταστάσεις και ενεργείς με τρόπο αρεστό για όλους. Δυστυχώς δεν έχω ανεπτυγμένο το χαρακτηριστικό της διπλωματίας με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνομαι κακός, πολύ κακός.

Αν ρωτήσεις τους φίλους μου θα πουν πως είμαι:

Αν ρωτήσεις τους φίλους μου θα πούνε πως είμαι πολύ της ανάλυσης των πραγμάτων. Θα ψάξω πολύ ένα γεγονός που με ιντριγκάρει και με ενδιαφέρει πιάνοντάς το κυριολεκτικά από τις ρίζες. Βέβαια πιθανώς αυτό ώρες ώρες μπορεί να με κάνει κουραστικό και απόλυτο, αλλά προτιμώ την αλήθεια, τη λογική και τα επιχειρήματα από την άγνοια και την διπροσωπία.

Γράφω επειδή:

Γράφω επειδή θέλω να διατυπώνω με γραπτό λόγο συναισθήματα που με κατακλύζουν. Προσπαθώ μέσα από τον γραπτό λόγο να αισθανθώ ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας και φανερώσω έναν κόσμο όπως θα ήθελα να είναι στα δικά μου μάτια. Έναν κόσμο παραμυθένιο με όνειρα και ελπίδα για κάθε άνθρωπο.

Αν αύριο άνοιγα ένα μπαρ θα το ονόμαζα:

Αν αύριο άνοιγα ένα μπαρ θα το ονόμαζα ΄΄Dali΄΄ ή ΄΄Revolución΄΄. Επηρεασμένος από τη σειρά La Casa De Papel προφανώς και δε θα έδινα αυτά τα ονόματα επειδή σχετίζονται με μια σειρά ληστείας. Θα τα επέλεγα, διότι κρύβουν ένα δυναμισμό που κάθε άνθρωπος πρέπει να βγάζει από μέσα του και να επαναστατεί απέναντι σε πράγματα που του επιβάλλουν ή σε όσα προσπαθούν να τον ρίξουν νοητικά και ψυχολογικά. Όλοι ζούμε σε έναν κόσμο που φοράει διάφορα προσωπεία, ώστε να καλύψει τις ατέλειές του. Μια επανάσταση λοιπόν απέναντι στα ήδη καθορισμένα μόνο καλό θα έκαναν στην ανθρωπότητα. Έτσι λοιπόν το μπαρ μου θα ήταν ένα μέρος όπου ο καθένας θα μπορούσε να χαλαρώσει και να συλλογιστεί βρίσκοντας τη ψυχική του ηρεμία.

Το κινούμενο σχέδιο που παρακολουθώ ακόμα και σήμερα:

Μπορώ ακόμα και σήμερα να δω ΄΄Pokemon΄΄ ή ΄΄Dragon Ball΄΄, καθώς ήταν κινούμενα σχέδια που μικρός αφιέρωνα πολλές ώρες παρακολουθώντας τα ή παίζοντάς τα σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το πιο ‘’ηλίθιο’’ πράγμα που έχω κάνει:

Επειδή παρά τη σοβαρότητά μου, η ζωή μου είναι γεμάτη από ΄΄ηλίθια΄΄ πράγματα΄, επιτρέψτε μου να το κρατήσω ως μυστικό αυτό. Χαχα! Κρατήστε μόνο ότι φτάνω στα άκρα!

Είμαι ευτυχισμένος επειδή:

Είμαι ευτυχισμένος επειδή φροντίζω στη ζωή μου να βάζω στόχους και να κάνω όνειρα. Δικαίωμα στο όνειρο έχουμε όλοι. Έτσι λοιπόν κι εγώ καθορίζω την πορεία της ζωής μου με πράγματα που είναι εφικτά και στοχεύω πάντα να τα υλοποιώ. Η αποτυχία μέσα στο πρόγραμμα είναι, αλλά και πάλι πρέπει να υπάρχει για να σου θυμίζει πόσο σημαντική είναι η επιτυχία και η ευτυχία.

Ένα θέμα που μου δημιουργεί άγχος όταν συζητιέται:

Είναι ο θάνατος. Δε θα έλεγα ότι με αγχώνει που κάποια στιγμή η ζωή τελειώνει. Έχω κατανοήσει πλήρως αυτό. Με αγχώνει μόνο το γεγονός να φύγω ΄΄ξαφνικά΄΄, διότι θέλω να ζήσω και να ονειρεύομαι όσο περισσότερα χρόνια μπορώ.

Ένας μέχρι τώρα άπιαστος στόχος μου:

Δεν ξέρω αν έχω άπιαστους στόχους. Οριοθετώ και υπολογίζω τα πράγματα ανάλογα με τη διάθεσή μου. Οπότε δε θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιος άπιαστος στόχος, απλά θα έλεγα ότι υπάρχουν στόχοι που ενδεχομένως αγνοώ και δεν έχω θέσει ακόμα. Άλλωστε η αποτυχία μέσα στη ζωή είναι και μάλιστα τη θεωρώ απαραίτητο κομμάτι για μια δυνατή επιτυχία.

Αν ποτέ με συλλάβουν θα είναι γιατί:

Χαχα! Θα είναι γιατί δεν μπορώ ποτέ να βλέπω την αμάθεια και τον φανατισμό να υπερτερούν από τη γνώση και την απλή λογική. Εντάξει βέβαια ο κάθε ένας έχει τις απόψεις του. Σεβαστό!

Η οικογένεια μου με μία λέξη:

Στήριγμα! Πάντα δίπλα μου σε όλα!

Ένα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανη/ος:

Ένα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανος είναι γιατί κάθε μέρα που ξυπνάω κάνω όνειρα, με αποτέλεσμα να μην έχω στιγμή που να βαριέμαι.

Ένα πράγμα για το οποίο έχω μετανιώσει:

Ένα πράγμα για το οποίο θα έλεγα πως έχω μετανιώσει είναι διότι επέτρεψα κατά τη διάρκεια της ζωής μου να έχω τριγύρω μου ανθρώπους με αρνητική ενέργεια που ενδεχομένως να με επηρέαζαν στον τρόπο σκέψης μου. Η ζωή όμως προχωράει, οπότε με τον καιρό η τοξικότητα απομακρύνεται και η αυτοβελτίωση έρχεται. Ποτέ δεν πρέπει κανένας να αλλάξει τον εαυτό του. Κάθε ένας είναι ξεχωριστός κι αυτή είναι η μαγεία.

Φεύγω από μια σχέση φιλική/ερωτική όταν:

Όταν αισθάνομαι ότι πιέζομαι, κουράζομαι και δεν έχω να δώσω κάτι παραπάνω. Δεν μπορώ καθόλου τη ρουτίνα και τα ίδια πράγματα. Θέλω πάντα αυτό το ΄΄κλικ΄΄ που θα με κρατάει σε εγρήγορση.

Η φράση που χρησιμοποιώ περισσότερο:

΄΄Κλάιν μάιν΄΄ και ΄΄Χαλαρά και με θετική σκέψη΄΄. Σε παρέες φυσικά που αισθάνομαι οικειότητα. Ο λόγος που την επιλέγω αυτή τη φράση προφανής. Δηλαδή φράσεις που δείχνουν αδιαφορία και χαλαρότητα. Άσκαστος πρέπει να είσαι στη ζωή και να τα αντιμετωπίζεις όλα με χαμόγελο και με την κατάλληλη προσοχή ΜΟΝΟ εκεί που χρειάζεται.

Αν ήμουν χρώμα θα ήμουν:

Θα ήμουν το γαλάζιο, διότι το απέραντο γαλάζιο είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις μια ασφάλεια, μια χαλαρότητα, μια ξεγνοιασιά. Έτσι λειτουργώ σαν άνθρωπος και θέλω να κινούμαι πάντα με τους δικούς μου ρυθμούς.

Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις ΄΄Υδροπλάνο΄΄

Τίτλος βιβλίου/ων:

΄΄Ο Κορωνογιός που νίκησε την Πανδημία΄΄