Επιμέλεια Νίτσα Μανωλά

Ποιος/α είμαι;

Είμαι η Αθηνά Μαλαπάνη.

Με τι ασχολούμαι: Είμαι καθηγήτρια – φιλόλογος και συγγραφέας. Επίσης, ασχολούμαι και με τη δημιουργική γραφή, καθώς και με την επιμέλεια- διόρθωση κειμένων.

Τρεις ικανότητες/ιδιότητες που με διακρίνουν: Είμαι εργατική, υπεύθυνη, αλλά και απόλυτη σε όλα όσα πιστεύω και ξέρω καλά.

Τρεις αδυναμίες μου: Εργασιομανία, άγχος, ανυπομονησία είναι τρεις βασικές αρνητικές πτυχές μου που μπορεί να σκεφτώ. Τα θέλω όλα και γρήγορα, γιατί απαιτώ τη σταθερότητα, την πίστη και τη σιγουριά, όπως και τα προσφέρω όλα αυτά άλλωστε.

Ποιο χαρακτηριστικό θα ήθελα να έχω: Θα ήθελα να ήμουν πιο ανέμελη και να λογάριαζα περισσότερο τις δικές μου συναισθηματικές ανάγκες παρά τις ανάγκες των άλλων. Επίσης, θα ήθελα να σε κάποιες περιπτώσεις να είμαι λιγότερο δοτική.

Αν ρωτήσεις τους φίλους μου θα πουν πως είμαι: Συνεπής, δοτική, αλλά και αγχώδης και εσωστρεφής.

Γράφω επειδή: Μπορώ να εκφράσω τον ψυχικό μου κόσμο! Η συγγραφή αποτελεί για εμένα έναν μηχανισμό συναισθηματικής αποφόρτισης και εκτόνωσης. Μέσα από τις λέξεις, μπορώ να εκφράσω τις μύχιες σκέψεις μου, τα βαθύτερα συναισθήματά μου, ακόμη και τα πιο μπλοκαρισμένα, αλλά και τους πιο πολύπλοκους προβληματισμούς μου και τις προσωπικές μου αναζητήσεις. Η συγγραφή με έχει συντροφεύσει και βοηθήσει σε κάποιες συναισθηματικά πιεσμένες και δύσκολες φάσεις της ζωής μου, καθώς έχει τύχει να παλέψω κάποια χρόνια με την κατάθλιψη. Η συγγραφή ήταν ο μεγάλος μου σύμμαχος για να θεραπεύσω την κατάθλιψη.

Αν αύριο άνοιγα ένα μπαρ θα το ονόμαζα: Δεν νομίζω ότι ποτέ μου θα άνοιγα μπαρ! Δεν θα τα κατάφερνα να το κάνω μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση! Ωστόσο, αν άνοιγα μπαρ θα το ονόμαζα “Book lovers”!

Το κινούμενο σχέδιο που παρακολουθώ ακόμα και σήμερα: Ό,τι έχει να κάνει με τη Disney! Αγαπώ τα Looney tunes και την “Πεντάμορφη και το Τέρας!” Το θεωρώ το καλύτερο μιούζικαλ όλων των εποχών! Η αγαπημένη μου σκηνή είναι η Πεντάμορφη στο βιβλιοπωλείο, αλλά και εκεί που βγαίνουν και χορεύουν τα πιρούνια!

Το πιο ‘’ηλίθιο’’ πράγμα που έχω κάνει: Το ότι ανέκτηκα παλαιότερα κάποιους ανθρώπους να με προσβάλουν, ενώ δεν έπρεπε και δεν το άξιζα.

Είμαι ευτυχισμένος επειδή: Γιατί μπορώ να εργάζομαι και να παλεύω για να κατακτώ όλα όσα αγαπώ! Γιατί έχω τους γονείς μου και την αδερφή μου, αλλά και άλλους σημαντικούς ανθρώπους, όπως η νονά μου… Γιατί μπορώ να είμαι ανεξάρτητη και ελέυθερη…

Ένα θέμα που μου δημιουργεί άγχος όταν συζητιέται: Είναι η οικονομική κρίση, οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και το αν θα καταφέρω να αποκτήσω παιδί.

Ένας μέχρι τώρα άπιαστος στόχος μου: Να αποκτήσω ένα παιδί.

Αν ποτέ με συλλάβουν θα είναι γιατί: Γιατί θα έχω χτυπήσει ή βρίσει κάποιον άντρα! Ή μπορεί να έχω κάνει και τα δύο, και χτύπημα και εξύβριση!

Η οικογένεια μου με μία λέξη: Προστασία

Ένα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανη: Για το ότι έχω κάνει και εξακολουθώ να κάνω σκήρή δουλειά με τον εαυτό μου και να αυτποβελτιώνομαι.

Ένα πράγμα για το οποίο έχω μετανιώσει: Έχω μετανιώσει που ήμουν τόσο αυστηρή με τον εαυτό μου σε μικρότερες ηλικίες και κατά συνέπεια, που επέτρεπα να με υποτιμούν κάποιοι άλλοι άνθρωποι (συνεργάτες, καθηγητές, γνωστοί κτλ.)

Φεύγω από μια σχέση φιλική/ερωτική όταν: Όταν δεν υπάρχει αγάπη και κατανόηση των αναγκών μου.

Η φράση που χρησιμοποιώ περισσότερο: “Πρώτα ο Θεός” για κάθε τι καινούργιο που έχω να ξεκινήσω και να φέρω εις πέρας.

Αν ήμουν χρώμα θα ήμουν: Μπλε (είναι το αγαπημένο  μου χρώμα) ή μπορεί και πράσινο, γιατί συμβολίζει την ηρεμία και μας παραπέμπει στη Φύση…

Εκδοτικός Οίκος: (παρακαλώ βάλτε λινκ):

Το βιβλίο μου, Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! ένας απλός και κατανοητός οδηγός ομορφιάς, υγείας και ευεξίας κυκλοφορεί σε αυτοέκδοση.

Για παραγγελίες, στείλτε μου μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook, Athina Malapani (https://www.facebook.com/profile.php?id=100009553321864) και στο Instagram (https://www.instagram.com/athina.malapani10/?fbclid=IwAR27-flbACZ9sLn2jD6oVD2GYBL8B0Qd_D2Auu159s0zTVveGm9MLShByE).

Τίτλος βιβλίου/ων:

1) Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων (εκδόσεις Άρωμα, 2019)

2) Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά υγείας και ομορφιάς! (αυτοέκδοση, 2020)

Βιογραφικό:

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

            Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! – αυτοέκδοση). Έχει παρακολουθήσει συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας.

*Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν και το έργο της, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της, http://www.acwa.info (Athenas Creative Writing Academy) και στο Facebook, Αθηνά Μαλαπάνη – Φιλολογικά Μαθήματα.