@σχόλια/επιμέλεια Άννα Μουσογιάννη

Η αυτογνωσία είναι σαν ένα μακροβούτι που δεν ξέρεις που θα βγει. Στέκεσαι εκεί στην άκρη του γκρεμού , βλέπεις τη θάλασσα αγριεμένη και κλείνεις τα μάτια σου. Μια απόφαση είναι. Ο αέρας σου ανακατεύει τα μαλλιά και  η θάλασσα σε καλεί. Τολμάς; Κάνεις το βήμα και πηδάς…νιώθεις τα βράχια να σου ξεσκίζουν τη σάρκα αλλά μην ανησυχείς, είναι τόσο όσο αντέχεις, αμυχές θα σου αφήσουν μόνο που σύντομα θα επουλωθούν. Και έρχεται η στιγμή και βουτάς, νιώθεις την αλμύρα, το κρύο, το σκοτάδι αλλά δεν πνίγεσαι. Παλεύεις με ό,τι θέλει να σε κρατήσει στο βυθό αλλά όσο κρατάς την αυτοκυριαρχία σου παραμένεις σταθερά κοντά στην επιφάνεια…μια ανάσα αυτογνωσίας χρειάζεται , μια βαθιά ανάσα και βγαίνει ξανά στην επιφάνεια…

Όσα δεν σου είπα” λοιπόν, σε εσένα εαυτέ μου….'”Όσα δεν σου είπα“, σε εσένα που με πλήγωσες!  Ένα βιβλίο για όσα δεν τολμήσαμε να σκεφτούμε, να παραδεχτούμε, να αποδεχτούμε, ένα βιβλίο για όσα δεν είπαμε…

Το “Όσα δεν σου είπα” είναι το νέο βιβλίο της Χαράς Μαρκατζίνου από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο και ήλθε να μας βάλει σε μονοπάτια αυτογνωσίας και σκέψης. Το μυθιστόρημα αυτό είναι διττής ανάγνωσης καθώς μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει απλά μια ιστορία που αφορά ένα ερωτικό τρίγωνο ή να χωθεί ανάμεσα στις λέξεις και να στοχεύσει τη βαθύτερη ουσία που κρύβει η διήγηση.

Με μια επιφανειακή ανάγνωση πρόκειται για ένα ερωτικό τρίγωνο: ο Νικόλας, η Μελίνα και η Κάλια. Μια πιο ενδελεχής ματιά όμως σε προκαλεί να αλλάξεις οπτική. Ένας ανεμοστρόβιλος μάθησης που παίρνει στο διάβα του όποιον ήθελε να αφεθεί. Και οι τρεις τους εν γνώση τους μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο. Η Κάλια μπήκε σε μια σχέση με έναν άνθρωπο που δεν ήταν έτοιμος να δώσει και να αφεθεί. Από φόβο της μοναξιάς και από τις αλυσίδες που η ίδια κοινωνία φοράει στα πόδια μας, έπνιξε τις επιθυμίες και τα όνειρα της προκειμένου να μείνει με έναν άνδρα που δεν αγαπούσε την ίδια αλλά τις προϋποθέσεις και τις υποχωρήσεις  που έκανε η ίδια για να διατηρηθεί η σχέση τους. Ήταν η βολή του και ποια γυναίκα άραγε θέλει να είναι η βόλεψη και όχι ο πόθος ενός άνδρα! Ο Νικόλας, το μήλο της έριδας, είναι παγιδευμένος σε ό,τι άρνηση είχε δεχτεί στη ζωή του. Μια μητέρα που ήταν απόμακρη και μια  πρώην σύζυγος  που δε σταματούσε να του υπενθυμίζει  πόσο άχρηστος ήταν. Εν αγνοία του έχει μετατραπεί σε ένα αιμοδιψές βαμπίρ. Και ήλθε στη ζωή του η Μελίνα, η ηλιαχτίδα όπως ο ίδιος αποκαλούσε, η ενέργεια που είχε ανάγκη να ρουφήξει για να σταθεί στα πόδια του. Η Κάλια ήταν η επιβεβαίωση για τα αισθήματα κατωτερότητας που ο ίδιος ένιωθε. Εξάλλου αυτό είναι η ζωή μας,  ο συνεχής αγώνας να αποδείξουμε ασυνείδητα ότι αυτό που πρεσβεύουμε είναι το σωστό. Η Μελίνα ήταν το ναρκωτικό του. Κάθε στιγμή που ήταν μαζί εκείνος ρουφούσε ενέργεια, εκείνη αποδυναμωμένη προσπαθούσε να προχωρήσει τη ζωή της ενώ εκείνος γυρνούσε σε εκείνη όποτε ένιωθε αδύναμος και ζητούσε επιβεβαίωση για το γίγαντα (όπως η Μελίνα τον αποκαλούσε χαϊδευτικά) που υπάρχει μέσα του. Φαύλος κύκλος που και οι τρεις συνειδητά ή ασυνείδητα μπήκαν σε αυτόν με σκοπό εν αγνοία τους να γιατρευτούν. Όσο δε μαθαίνουμε, οι καταστάσεις επαναλαμβάνονται. Δάσκαλοι έρχονται και φεύγουν μέχρι να συνειδητοποιήσουμε και να είναι πλέον άχρηστοι στη ζωή μας. Όταν συμβεί αυτό το πάθημα μετουσιώνεται σε μάθημα και οι δάσκαλοι σε συνοδοιπόρους.

Όμως όταν η προσδοκία τρυπώνει κρυφά στο μυαλό παίζει άσχημα παιχνίδια και σε κάνει να προσπαθείς να πιαστείς από μια λέξη, μια κίνηση, μια χειρονομία, μια διαφορετική ερμηνεία που θα κάνει την προσδοκία πραγματικότητα.

Το “Όσα δεν σου είπα” είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τις τοξικές σχέσεις, το φόβο της μοναξιάς, τη χειραγώγηση, τον εγωισμό, τη ζήλια, την άρνηση να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τη δύναμη της συγχώρεσης και τους φαύλους κύκλους της ζωής μας.  Η Χαρά Μαρκατζίνου με λόγο απλό που ρέει μας παρασύρει σε ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι σκιαγραφώντας ήρωες που είναι πέρα για πέρα αληθινοί, ουσιαστικά άνθρωποι της διπλανής πόρτας με πάθη, λάθη, επιθυμίες και φόβους.

Η Κάλια μετά από μια πολύ άσχημη εμπειρία με προηγούμενη σχέση είδε τα όνειρα της να γκρεμίζονται. Από φόβο μήπως πληγωθεί πάλι, έμπλεξε με έναν συναισθηματικά μη διαθέσιμο άνδρα, το Νικόλα. Ασυνείδητα θεωρούσε ότι έτσι ήταν ασφαλής αλλά παραμέλησε το γεγονός ότι έπνιξε με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία της για ασφάλεια και δημιουργία οικογένειας. Οι ενδόμυχες όμως ανάγκες που δεν εκφράζονται γίνονται θηλιά που πνίγουν και γίνονται οργή. Έτσι λοιπόν ανέπτυξε σχέση εξουσίας εκ του ασφαλούς με το Νικόλα ο οποίος βγήκε από ένα δυστυχισμένο γάμο. Κερασάκι στη τούρτα η Μελίνα. Και το βαμπίρ μέσα του ξύπνησε και της ρουφούσε κάθε τι φωτεινό, τρεφόταν  από την ενέργεια της  ο Νικόλας. Σχέση εξάρτησης και όχι αγάπης που η ίδια η Μελίνα ήλπιζε. Η ίδια, εν γνώση της μπήκε σε μια αδιέξοδη κατάσταση που όμως απεδείχθει ότι ήταν το έναυσμα για να ανακαλύψει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις της και να δουλέψει με τα σπασμένα κομμάτια του εαυτού της. Έπειτα θα ακολουθήσουν και οι δύο άλλοι ήρωες. Θέλει αρετή και τόλμη να έλθεις με τα πιο σκοτεινά κομμάτια του εαυτού σου, να τα αντιμετωπίσεις και να τα αποδεχθείς. Όταν συμβεί αυτό, αναπόφευκτα έρχεται και η συγχώρεση όπου σε οδηγεί στην κάθαρση. Μόνο έτσι ξεμπλοκάρει η ζωή σου. Και η συγγραφέας αυτό θέλει να μας δείξει δια μέσου της πένας της, το οποίο και επιτυγχάνει.

“Όσα δεν σου είπα”, λοιπόν! Ένα μυθιστόρημα και δύο ηρωίδες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Η Μελίνα, ένας άνθρωπος που δρα με το συναίσθημα και τη λογική και η Κάλια που είναι έρμαιο του εγωισμού και των φόβων της. Και στη μέση ο Νικόλας!

Το ασυνείδητο και το συνειδητό σε πλήρη συνεργασία. Δύο γυναίκες αντιμέτωπες που αρχικά πιστεύουν ότι διεκδικούν τον ίδιο άνδρα αλλά τελικά είναι πολλά περισσότερα. Οι επιλογές μας, μας ορίζουν ως ανθρώπους τελικά, αν τις παρατηρήσουμε έχουμε πολλά να μάθουμε…

Καλή σας ανάγνωση!

Πιο καλά να φύγω πριν σε δω να φεύγεις
να με αποφεύγεις πάλι αλύπητα
λίγο πριν το τέλος θέλω να θυμάσαι
κάποια στη σιωπή που σε κοιτούσε να κοιμάσαι

Να σου πω πως σ’αγαπάω θα’ναι λίγο
να σου πω πως θα πεθάνω θα’ναι αστείο
να σου πω πως δε με νοιάζει θα’ναι ψέμα
δε λέω τίποτα μα νιώθω…