Από τη Νίτσα Μανωλά

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, Μαρία-Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς με εξέπληξε ευχάριστα με το μυθιστόρημα της Λίγο πριν Φύγω που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Θα ξεκινήσω από την ποιότητα και το εξώφυλλο του βιβλίου διότι ένα εξώφυλλο έχει τη δύναμη να διαμορφώσει μια συνολική εντύπωση για το περιεχόμενο ενός βιβλίου.  Το συγκεκριμένο, λοιπόν εξώφυλλο, είναι πρωτότυπο, μεστό, σταθερό και σαγρέ. Μου άρεσε πολύ η αίσθηση της άμμου πάνω στα δάχτυλα μου που νοερά με ταξίδεψε σε ένα νησί κάποιον Αύγουστο. Το εικαστικό κομμάτι του εξωφύλλου ήρθε σε απόλυτη αρμονία με το περιεχόμενο και το ύφος του βιβλίου. Είναι εμφανές πως ο εκδοτικός οίκος επιδυκνείει σεβασμό στον δημιουργό μέσω της ποιότητας και της προσοχής του στο πόνημα του.

Η συγγραφέας καταφέρνει από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, χρησιμοποιώντας την αμεσότητα του πρώτου προσώπου να σε παρασύρει σε ένα μαγικό ταξίδι και να σε κάνει να θέλεις να την ακολουθήσεις. Ένα μυθιστόρημα που κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση.   Μια ευαίσθητη ιστορία αγάπης που συνδυάζει την πραγματικότητα με το παραμύθι.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Ντάρια, θα αρχίσει να αναθεωρεί τη ζωή της βασισμένη στην μακροχρόνια σχέση της με τον Στέφανο. Θα πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις που θα αποβούν μοιραίες. Θα είναι όμως; Ή απλά οι αποφάσεις της αυτές θα την οδηγήσουν στην πραγματική ευτυχία; Δίπλα της πάντα οι φίλες της.  Η καθεμία με τον δικό της χαρακτήρα και τύπο θα της σταθούν και θα την υποστηρίξουν.  Οι τρισδιάστατοι χαρακτήρες των ηρώων που έχει ‘’χτίσει’’ η συγγραφέας ταιριάζουν απόλυτα στην ροή και την πλοκή του μυθιστορήματος. Η τρυφερή περιγραφή του έρωτα θα σε κάνουν να χαμογελάσεις ενώ η ανιδιοτελής αγάπη της Χαράς θα σου σφίξει την καρδιά.

Στο οπισθόφυλλο η συγγραφέας ξεκινάει με την φράση ‘’Πως μπορείς άραγε να αλλάξει η ζωή σου από Αύγουστο σε Αύγουστο;’’ και μας αφήνει με την ερώτηση ‘’Μέχρι που μπορεί να φτάσει τελικά η αγάπη για έναν σκύλο που συνάντησες τυχαία εκείνον τον Αύγουστο;’’ Πάνω σε αυτές της τις ερωτήσεις βασίζει την ιστορία που μας χαρίζει. Με εμφανή την αγάπη της για τα ζώα, με αξίες και διδαχές για την σημαντικότητα της φιλίας, της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης. Με χιούμορ, ευαισθησία και γραμμένο σε απλή μα καθόλου απλοϊκή γλώσσα, η συγγραφέας γεμίζει τον αναγνώστη με εικόνες μέσα από τους καθημερινούς και αληθινούς διαλόγους των ηρώων της.  

Λίγο πριν φύγω– ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο και που αξίζει πραγματικά να διαβαστεί!

Περίληψη:

Πόσο μπορεί άραγε να αλλάξει η ζωή σου από Αύγουστο σε Αύγουστο; Και πόσα είναι όλα εκείνα που μπορείς να διδαχθείς από όλες εκείνες τις τυχαίες συμπτώσεις και συναντήσεις με ανθρώπους σταθμούς στη ζωή σου; Μια αυγουστιάτικη νύχτα ξεκίνησαν όλα… Η Ντάρια που έμοιαζε να έχει τη ζωή που ονειρευόταν, ο Στέφανος που αγωνιούσε να λύσει τα δικά του δεσμά, ένα παραλίγο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη μια μυστηριώδης γιαγιά και ο σκύλος της, ήταν αρκετά για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται μια περίεργη ιστορία. Γεμάτη θυσίες για την αγάπη, φιλίες που διατηρήθηκαν αναλλοίωτες στον χρόνο και κυρίως εκείνο το «θα είμαι δίπλα σου για πάντα» να ηχεί με θορυβώδη βήματα μέσα στο βιβλίο. Αβίαστη και ρέουσα γραφή, απλή και κατανοητή, αλληλουχίες γεγονότων, εναλλαγές σκηνικών, πολύχρωμες εικόνες, ζωντανοί διάλογοι, ποδοσφαιρικές συζητήσεις, ταξίδια, πρόσωπα που μπλέκονται οι ζωές τους, λέξεις που γεννούν συναισθήματα και όλα μαζί σε ένα απρόσμενο συνταίριασμα να σκιαγραφούν πως η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα δίπλα μας. Μέσα στις καρδιές ανθρώπων που ποτέ δεν μπορούμε να κρίνουμε πριν την τελική έκβαση της σχέσης μας μαζί τους. Αγάπη, προδοσία, απογοήτευση, αγωνία, φόβος, θυμός, συγχώρεση, συμφιλίωση, σεβασμός, συμπόνια, δικαίωση, καινούρια ζωή. Και ανάμεσα τους μηνύματα αγάπης και σεβασμού για όλα τα ζώα που είναι εδώ με μας και όχι για μας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει τελικά η αγάπη για έναν σκύλο που συνάντησες τυχαία εκείνον τον Αύγουστο;