ΣΙΚΑΓΟ. Το Ιδρυμα Βενιζέλος ξεκίνησε πρόσφατα τις δραστηριότητές του στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τιμήσει τον Ελληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο νέος οργανισμός έχει στόχο να εκπαιδεύσει, να διατηρήσει και να προωθήσει την έρευνα, και να μελετήσει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα πολιτικού, και τον αντίκτυπό του στη νεοελληνική ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις της νεοελληνικής Ελλάδας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νέο ίδρυμα των ΗΠΑ, οι δραστηριότητές του στις ΗΠΑ θα είναι: Η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η δημοσίευση ενημερωτικών περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού. Η συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ καθώς και με την αδελφή οργάνωση «Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης, τη γενέτειρα του μεγάλου πολιτικού. Η βοήθεια στη συλλογή των κειμένων του Ελευθερίου Βενιζέλου και στην προώθηση της έκδοσης των έργων του. Η απονομή βραβείων για λογοτεχνικά έργα που καλύπτουν σχετικούς τομείς ενδιαφέροντος. Οι επιχορηγήσεις για έρευνες πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και διαλέξεων στις ΗΠΑ.

Το Ιδρυμα Βενιζέλος στις ΗΠΑ θα λειτουργεί σε συνεργασία με την αδελφή οργάνωση «Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το οποίο από τον Μάρτιο του 2000 συλλέγει και οργανώνει τα αρχεία, διεξάγει συνέδρια, εκδίδει βιβλία και περιοδικά, συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια καθώς και ερευνητικά ιδρύματα ενώ διαχειρίζεται το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα των Χανίων στην Κρήτη. Το Ιδρυμα Βενιζέλος ΗΠΑ θα επιδιώξει να προωθήσει το έργο του με αντίστοιχες ενέργειες του ελληνικού, στις ΗΠΑ.

Το Ιδρυμα με πρόεδρό του τον Ιωάννη Μάνο, έχει αίτηση σε εκκρεμότητα προς έγκριση ως φιλανθρωπικό δημόσιο ίδρυμα. Το συμβούλιό του αποτελείται από εθελοντές που μοιράζονται το πάθος για την ζωή και το έργο του Ελληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου. Αρρηκτα συνδεδεμένο με το ερευνητικό ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, το «Ιδρυμα Βενιζέλος ΗΠΑ» επιδιώκει να προωθήσει και να εκπαιδεύσει το κοινό αλλά και να συνεργαστεί με άλλους οργανισμούς.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, το νέο ίδρυμα παραθέτει ένα απόσπασμα πρώην Πρωθυπουργού της Γαλλίας για τον Βενιζέλο: «Εχω δει παράξενα και γλαφυρά μέρη, μεταξύ αυτών και η Κρήτη. Ποτέ δεν θα μαντέψετε ωστόσο την πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψή μου στο νησί, μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα από το μεγαλείο των ανασκαφών. Θα σας πω. Ενας νεαρός δικηγόρος, ένας Μ. Βενεζουέλος… Βενιζέλος; Ειλικρινά, δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς το όνομά του. Ομως, σε μερικά χρόνια όλη η Ευρώπη θα μιλάει για αυτόν».

https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_politismos/arthro/to_idryma_benizelos_ipa_ksekinise_ti_leitourgia_tou-1870949/?fbclid=IwAR0cUoPCDKism6zNA3XNWb57GNCiWoQ1vrzHN8wTOixPDFjbs2aClyd9rys