Η χρήση των μασκών είναι μια πανάρχαια ανθρώπινη πρακτική σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Μάσκες έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για θρησκευτικές τελετές, για προστασία, στον πόλεμο, μεταμφίεση, θέατρο και αλλού. Μια από τις παλαιότερες μάσκες που έχουν βρει οι αρχαιολόγοι είναι πέτρινη και χρονολογείται στο 7000 π.Χ.

Σήμερα η μάσκα είναι, κυρίως, αναπόσπαστο κομμάτι της Αποκριάς. Με πιο δημοφιλή και όχι άδικα, την μάσκα του Καρναβαλιού της Βενετίας.

Εμφανίστηκε κατά το Μεσαίωνα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να εξηγούν το κίνητρο που ανάγκασε τους Βενετσιάνους να καλύπτουν το πρόσωπό τους και να κρύβουν την ταυτότητα και τα συναισθήματά τους σε δημόσιους χώρους, ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τις μάσκες – λένε οι ιστορικοί – φορούσαν στη Βενετία όσοι ήθελαν να κρυφτούν από τους δανειστές τους (μάλλον δεν ήταν λίγοι) ή γενικότερα άτομα που εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες ή παράνομες σχέσεις και…συγχρωτισμούς.

Bauta

Η μάσκα έγινε σύμβολο της ελευθερίας και της καταπάτησης όλων των κοινωνικών κανόνων που επιβάλλονταν από την Ενετική Δημοκρατία. Η ανωνυμία της μάσκας δημιούργησε μια ιδιόρρυθμη “ισότητα” ανάμεσα στους πολίτες της Βενετίας, ευνόησε την ανάπτυξη του αυτοσχέδιου θεάτρου του δρόμου, της Commedia dell’arte αλλά ευνόησε και ευγενείς, για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι σε λαϊκές γειτονιές, θέατρα, χορούς και μοναστήρια, διευκόλυνε άτομα που διέπρατταν παράνομες δραστηριότητες, κλοπές, βιασμούς, φόνους ή άτομα σαν τον διαβόητο καρδιοκατακτητή Τζάκομο Καζανόβα, που έγραψε ιστορία ξελογιάζοντας το «αδύναμο φύλο», ακόμη και μοναχούς και μοναχές που με την κάλυψη μιας μάσκας, επιδίδονταν σε ασυδοσίες.

Η μεγάλη ζήτηση που είχαν με τα χρόνια οι βενετσιάνικες μάσκες τις έκανες όλο και περίτεχνες, όλο και πλουμιστές και προσεγμένες με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να θεωρούνται κορυφαίες στον κόσμο και οι πλέον περιζήτητες: φτερά, δέρμα, γούνα, μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, γυαλί, κάθε υλικό έχει τεθεί στην υπηρεσία της μάσκας της Βενετίας. Εκατοντάδες εργαστήρια και τεχνίτες ασχολούνται αποκλειστικά με τη δημιουργία πρωτότυπων βενετσιάνικων μασκών για την επόμενη καρναβαλική περίοδο.

Volto

Οι βενετσιάνικες μάσκες είναι ουσιαστικά δύο μεγάλων κατηγοριών: μάσκες της αποκριάς και μάσκες από την Commedia dell’arte.

Οι πιο γνωστές αποκριάτικες βενετσιάνικες μάσκες είναι η Bauta (λευκή μάσκα με τριγωνικό πηγούνι για άντρες και γυναίκες), η Moretta (οβάλ, γυναικεία από μαύρο βελούδο μάσκα την οποίο ο φορών δάγκωνε σε ένα εσωτερικό κουμπί για να στερεώνεται), η Jester (ο γελωτοποιός Joker) και η Volto (πρόσωπο  χωρίς συναίσθημα) αλλά και αρκετές άλλες λιγότερο γνωστές.

Dama

Moretta

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Bauta , μια λευκή μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο, χωρίς στόμα, με ένα έντονο τριγωνικό πηγούνι, που συχνά είχε κλίση προς τα πάνω για να επιτρέψει στο χρήστη να μιλήσει, να φάει και να πιει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να την αφαιρέσει και φοριούνται από τα δύο φύλα.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει η Moretta (ή Servetta Muta), μια μικρή, οβάλ, μαύρη, βελούδινη μάσκα, που φοριούνται από τις γυναίκες και ο χρήστης της την συγκρατούσε στη θέση της δαγκώνοντας ένα κουμπί που βρισκόταν στην εσωτερική της πλευρά κι έτσι δεν είχε την δυνατότητα ούτε να μιλήσει.

Gatto

Επίσης, είναι πασίγνωστη η χαρακτηριστική μάσκα σε σχήμα γερακιού του Dottore Peste, του γιατρού της φοβερής πανώλης, ντυμένου με τη μακάβρια μαύρη στολή, με τη μύτη της μάσκας παραγεμισμένη με αρωματικά βότανα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατευτεί από την δυσοσμία και την αρρώστια που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βενετίας.

Jester

Il Dottore

Άλλες μάσκες της ίδιας κατηγορίας είναι οι: Dama (κομψή μάσκα για τις κυρίες), Gatto (γάτα στα ιταλικά, σπάνιο ζώο στη Βενετία), Jester ή Jolly (ο γνωστός μας από την τράπουλα Joker), Volto (πρόσωπο στα Ιταλικά, που απεικονίζει ένα πρόσωπο χωρίς συναίσθημα) κ.α.

Colombina

Στις μάσκες που βασίζονται σε χαρακτήρες της Commedia dell’arte περιλαμβάνονται οι: Arlecchino (ο Αρλεκίνος), Briqhella (Figaro), Burrattino (ή Πινόκιο), Capitan Scaramouche, Colombina (ή Αρλεκίνα), Il Dottore (ο Γιατρός), Pantalone, Pierrot (ο Πιερότος), Pulcinella, Zanni κ.α.

Pierrot

Πηγή:

https://www.thatslife.gr/travel-planner/i-istoria-tis-venetsianikis-maskas-meros-prwto/