Έξι πόλεις και ένα μουσείο στην Πολιτεία της Φλόριδας θα τιμήσουν την 200η Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, οι εξής πόλεις θα συμμετάσχουν στον εορτασμό:

1) Το Tarpon Springs, ο πυρήνας του Ελληνισμού στη Δυτική Φλόριδα θα φωταγωγήσει το Παλαιό Δημαρχείο της πόλης (Old Tarpon Springs City Hall) με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας από τις 22 Μαρτίου μέχρι και τις 29 Μαρτίου. Στο Tarpon Springs θα πραγματοποιηθεί επίσης ο παραδοσιακός εορτασμός της Εθνικής Επετείου.

2) Η έδρα του Γενικού Προξενείου, η Tampa, θα προβεί σε φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων και κατασκευών της πόλης, όπως το Παλαιό Δημαρχείο και οι γέφυρες της πόλης με τα ελληνικά χρώματα το βράδυ της 25ης Μαρτίου. Επίσης, θα υπάρξει ανακοίνωση τύπου με την οποία θα ενθαρρύνονται τα μέλη της κοινότητας να συμμετάσχουν σε αυτό το σημαντικό γεγονός.

Στην Τάμπα, επίσης, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, το Tampa Museum of Art (https://tampamuseum.org/), το οποίο στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή κλασικών αρχαιοτήτων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, έχει ετοιμάσει ένα βίντεο προς τιμήν της 200ης Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο θα περιέχει συνεντεύξεις επισήμων, ομογενών, αλλά και Αμερικανών που έχουν σχέση με την Ελλάδα. Το βίντεο αυτό θα κοινοποιηθεί σε αυτό το σύνδεσμο https://tampamuseum.org/event/opa-a-celebration-of-greek-independence/

Το βράδυ της 25ης Μαρτίου θα φωτιστεί επίσης στα μπλε το κτίριο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο (Park Tower).

3) Στο Clearwater, μια ακόμη πόλη με σημαντική παρουσία Ελληνισμού, ενώ το βράδυ της 25ης Μαρτίου θα φωταγωγηθεί το κτίριο #45 (1140 Court St Clearwater, FL 33756) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης.


4) Το Fort Lauderdale, θα προβεί σε φωταγώγηση πέντε κτιρίων της πόλης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα του Las Olas Garage (200 Las Olas Cir, Fort Lauderdale, FL 33316), καθώς και πέντε κτιρίων της εταιρείας Stiles Corporation: AutoNation (200 SW 1st Ave, Fort Lauderdale, FL 33301), The Main (201 E Las Olas Blvd, Fort Lauderdale, FL 33301), New River Center (200 East Las Olas), και το κτίριο διοίκησης της εταιρείας (301 E Las Olas Blvd, Fort Lauderdale, FL 33301).

Το Fort Lauderdale εξέδωσε, επίσης, ανακοίνωση (proclamation) προς τιμή της 200ης Επετείου της Επανάστασης:

https://www.fortlauderdale.gov/home/showpublisheddocument?id=57752


5) Η πόλη της New Smyrna Beach θα φωταγωγήσει το Μνημείο AHEPA Odyssey Memorial στο πάρκο της παραλίας της πόλης. Η New Smyrna Beach είναι η πρώτη τοποθεσία της σημερινής επικράτειας των ΗΠΑ στην οποία αποβιβάστηκαν για πρώτη φορά Έλληνες το 1768. Η πόλη βρίσκεται σε διαδικασία αδελφοποίησης με το Δήμο Νέας Σμύρνης Αττικής, η οποία, λόγω της πανδημίας, έχει διακοπεί προσωρινά.


Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που η Επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας τιμάται διεθνώς σε τόσο μεγάλη έκταση. Είναι η επιθυμία μας αυτός ο εορτασμός να αποτελέσει ένα σύμβολο αισιοδοξίας για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή την οποία όλοι μας διανύουμε και να δώσει το μήνυμα ότι τώρα που ο κόσμος μας έχει γίνει ένα παγκόσμιο χωριό, τα κοινά μας προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη διεθνή συνεργασία .

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Τάμπα θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς: τους δημάρχους και το προσωπικό των πόλεων που συμμετέχουν στον εορτασμό. Τον διευθυντή και το προσωπικό του Tampa Museum of Art, το οποίο θεωρούμε πρεσβευτή της αρχαίας ιστορίας και του πολιτισμού μας στην Φλόριδα. Τη Διεύθυνση του κτιρίου Park Tower. Όλους όσους συνεργάστηκαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Και, φυσικά, τους ομογενείς μας, οι οποίοι αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ των χωρών μας και είναι ο λόγος που το Γενικό Προξενείο βρίσκεται στην Τάμπα.