Από την Λίλιαν Σίμου

Σύμφωνα με την βιογραφία του στην Βικιπέντια:

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 – 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, πολιτικός, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας.

Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

Προερχόταν από φημισμένη οικογένεια κλεφταρματολών. Αξίζει να τονιστεί η στρατηγική φυσιογνωμία του Κολοκοτρώνη, καθώς διοικούσε τα στρατεύματα με ιδιοφυή τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τακτικές του κλεφτοπολέμου, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται το στράτευμα στην αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου. Επίσης μεγάλη σημασία έδινε στην καταστροφή των πόρων (τροφές – ζωοτροφές) του αντιπάλου, καθώς και στην εξασφάλιση τροφής για το στράτευμα του. Αναγνώρισε πολλές φορές το έργο και τη σημασία των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που εξασφάλιζαν με τα χιλιάδες ζώα τους τροφή για την υποστήριξη των μαχητών και γενικά της επανάστασης.

Το γνωστό άγαλμα στη Σταδίου

Ως το τέλος της Επανάστασης ο Κολοκοτρώνης συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής.

Σημείο αναφοράς της ομιλίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Πνύκα (1838) αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα:

«Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση»

Παιδιά του ήταν ο Γενναίος (Ιωάννης), που έγινε στρατιωτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος, ο Πάνος, που δολοφονήθηκε το 1824, ο μετέπειτα συνονόματος Πάνος και η Ελένη, σύζυγος του Νικήτα Δικαίου.

Εκείνο που δεν θα ήθελα να σχολιάσω ιδιαίτερα ήταν πως μπήκε φυλακή, λόγω πολιτικών διαφωνιών με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας», μία ανέντιμη πράξη που συχνά χαρακτηρίζει την αχαριστία απέναντι σε όσους έχουν δώσει αίμα και ψυχή στον τόπο αυτό.

Σύντομη αστρολογική εικόνα

astrolife

γενέθλιος χάρτης χωρίς ώρα γέννησης

Γεννήθηκε στο ζώδιο του Κριού, με ημερομηνία 11 ημέρες μετά την αναγραφόμενη σύμφωνα με το σημερινό ημερολόγιο.
Με τον Ήλιο και την Αφροδίτη στον Κριό, ένας ενθουσιώδης άνθρωπος μαχητικός και παρορμητικός σε ό,τι αγαπούσε, λειτουργούσε παράτολμα κάποιες φορές (η Αφροδίτη είναι σε μία ευαίσθητη μοίρα) και με έντονο πάθος (τετράγωνο του Πλούτωνα προς τον Ήλιο). Ο Ήλιος δεχόταν πολλές όψεις, τετράγωνο προς τον Πλούτωνα και τον Κρόνο, σύνοδο με την Αφροδίτη, τρίγωνο προς τον Δία.

Όταν κάτι τον ενδιέφερε και το επιθυμούσε, ήταν δυνατόν να το κάνει με πειθαρχία, σταθερότητα, δίχως αναστολές και κατηγορηματικά. Διέθετε επιμονή και υπευθυνότητα. Δούλευε αγόγγυστα σε κάθε δύσκολο έργο που αναλάμβανε και μπορούσε να φέρει εις πέρας, με το πείσμα του και την επιμονή του, ό,τι αποφάσιζε να κάνει. Γενναιόδωρος και δημιουργικός, ήταν ικανός να μεταλαμπαδεύσει τον ενθουσιασμό του σε όσους τον περιέβαλαν.

Δίχως να γνωρίζουμε την ώρα γέννησης, η Σελήνη στον Τοξότη του προσέδιδε μία επιθυμία για ελευθερία και μία ψυχή που ήθελε να ζήσει δίχως σύνορα.

Ο Άρης στους Ιχθείς, σε τετράγωνο προς τους Δεσμούς της Σελήνης και αντίθεση προς τον Ποσειδώνα, περιγράφει την εικόνα του οραματιστή, που ποθεί μέσα από την δράση να αγγίζει το όνειρο και επενδύει μέσω της φαντασίας τα βήματα προς το μέλλον. Ένα μέλλον που ανοίγει νέους ορίζοντες. Με πλούσια την φαντασία, ευαισθησία, έμπνευση και πολλά σχέδια, εμπνέει και προτρέπει κι άλλους να ακολουθήσουν το όραμά του. Σίγουρα όμως, απογοητεύεται και πικραίνεται στην πορεία προς την υλοποίηση του ονείρου. Στις σχέσεις του συναντά αναξιόπιστα άτομα και προδίδεται

Ο Άρης βρίσκεται στο μεσοδιάστημα του Δία με τον Ουρανό και του Ήλιου με τον Πλούτωνα. Αποφασιστικός, άμεσος όταν έπρεπε, με αγάπη για την ανεξαρτησία, έφτιαχνε την «τύχη» του μόνος, με δική του πρωτοβουλία κάθε φορά. Η επιθυμία του ήταν να κάνει μεγαλειώδη έργα, να επιτελεί άθλους.

Η επαναστατική του μορφή περιγράφεται επίσης από τον Ερμή στο μεσοδιάστημα του Άρη προς τον Ουρανό, και τον Ήλιο στο μεσοδιάστημα του Ερμή με τον Ουρανό. Η σκέψη είναι προσανατολισμένη προς την απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας, λειτουργεί ανεξάρτητα και έχει μεγάλα αποθέματα ενεργητικότητας. Είναι ευρηματικός και πρωτοπορεί. Η δράση συντονίζει την επιθυμία για ανεξαρτησία.

Ένα απόφθεγμά του που αξίζει να θυμόμαστε είναι:

«Η προκοπή σας και ή μάθησή σας να μην γίνει σκεπάρνι μόνο δια το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας.»

Λίλιαν Σίμου astrolife

Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας

στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife

στο twitter https://twitter.com/astrolifegr