Συγγραφέας: Laurence Rees

Μετάφραση: Γεώργιος – Μενέλαος Αστερίου

Το έργο-ορόσημο του Rees απαντά σε δύο από τα σημαντικότερα ερωτήματα της ιστορίας: Πώς και γιατί συνέβη το Ολοκαύτωμα; Επί είκοσι πέντε χρόνια ο Rees συναντούσε επιβιώσαντες και δράστες του Ολοκαυτώματος. Στο βιβλίο αυτό συνδυάζει τις μαρτυρίες τους, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά, με την πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα και προτείνει μια νέα ιστορία για το Ολοκαύτωμα. Μέσα από μια συγκλονιστική αφήγηση ο συγγραφέας εξετάζει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από το ναζιστικό καθεστώς και αποκαλύπτει τις διαδοχικές κλιμακώσεις που δημιούργησαν σωρευτικά τη φρικαλεότητα του Ολοκαυτώματος. Επιπλέον, ο Rees εξετάζει τον χάρτη της θηριωδίας σε όλη την Ευρώπη και υποστηρίζει ότι, ενώ το μίσος για τους Εβραίους κατείχε πάντα κεντρική θέση στη σκέψη των ναζί, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το Ολοκαύτωμα, αν δεν εξετάσουμε παράλληλα με την εξόντωση των Εβραίων τις ναζιστικές πολιτικές εναντίον άλλων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ομοφυλόφιλοι, οι Τσιγγάνοι, οι ψυχικά ασθενείς και τα άτομα με σωματικές αναπηρίες.

Ο Laurence Rees φοίτησε στο Solihull School και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Για τη συμβολή του στην κατανόηση της ιστορίας έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Είναι σεναριογράφος και παραγωγός πολλών ντοκιμαντέρ του BBC με θέματα από τη σύγχρονη ιστορία, κατά κύριο λόγο για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τα International Documentary Association Award και British Academy Award, ενώ, σύμφωνα με τους Times, είναι «ο σπουδαιότερος παραγωγός ιστορικών ντοκιμαντέρ στη Βρετανία».

Το 2010 δημιούργησε τον ιστότοπο πολυμέσων WW2History.com, που απέσπασε την κορυφαία διάκριση στις κατηγορίες «Εκπαίδευση» και «Παραπομπές» στα Interactive Media Awards του 2011.

Στα ελληνικά κυκλοφορoύν επίσης τα βραβευμένα βιβλία του Άουσβιτς: οι ναζί και η «τελική λύση» (Εκδόσεις Πατάκη, 2006), Οι ναζί (Εκδόσεις Πατάκη, 2008)  και Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ (Εκδόσεις Πατάκη, 2016).

«Όποιος θέλει να διαβάσει μια συγκλονιστική ερμηνεία του πώς και γιατί συνέβη το Ολοκαύτωμα, η οποία αντλεί από τις πιο πρόσφατες μελέτες και ενσωματώνει μοναδικές μαρτυρίες, δεν πρέπει να χάσει το εξαιρετικό βιβλίο του Laurence Rees».                                                                                                                            Ian Kershaw


«Είναι το πιο ξεκάθαρο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για το Ολοκαύτωμα, το βιβλίο που φωτίζει καλύτερα από όλα τις ρίζες του κακού, τη ζοφερή νοοτροπία του, τη χαοτική του μεθόδευση».                               Anthony Beevor

«Ο Rees, σαν χαρισματικός δάσκαλος, έχει την ικανότητα να αφηγείται μια πολύπλοκη ιστορία με ενσυναίσθηση και καθαρότητα, χωρίς να θυσιάζει τις αποχρώσεις. Αυτή η ποιότητα είναι που κάνει το βιβλίο αυτό μια από τις καλύτερες ιστορίες του Ολοκαυτώματος. Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τις φωνές των θυμάτων, των εκτελεστών, των παρατηρητών».                                                                    Nikolaus Wachsmann, The Guardian