Λένε πως η αγάπη θα σώσει τον κόσμο. Επιτρέψτε μου να το παραφράσω λίγο. Με ξέρετε πια, το κάνω συχνά. Η ενσυναίσθηση θα σώσει τον κόσμο.

Τι είναι όμως ενσυναίσθηση; Είναι η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Η προσπάθειά μας να μπούμε στη θέση του και να τον καταλάβουμε. Ενσυναίσθηση είναι ένας άλλος τρόπος να πούμε «αγάπη». Μας λείπει που τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την έννοιά της. Κι αυτό που λείπει σε εκείνους που τη γνωρίζουν και δηλώνουν λάτρεις της – τελευταία όλο και πληθαίνουν – είναι ότι δεν δείχνουν ενσυναίσθηση σε όσους δεν δείχνουν ενσυναίσθηση.

Αν λοιπόν μπορώ να μπω στη θέση σου, τότε δεν θα σου κάνω κακό, δεν θα σε προσβάλλω, δεν θα σου επιτεθώ. Ίσα ίσα, θα σε προστατέψω. Η ενσυναίσθηση είναι η λύση. Αυτή θα αλλάξει τον κόσμο. Όλα τα άλλα είναι σπατάλη σάλιου και φαιάς ουσίας.

Πριν λίγες μέρες έγραψα το παραπάνω κείμενο στα social media. Μια κοπέλα σχολίασε στο Instagram ότι η ενσυναίσθηση δεν είναι επίκτητη. «Δηλαδή είμαστε χαμένοι;», τη ρώτησα. «Κι όμως, μαθαίνεται αγαπημένη μου. Εξασκείται. Και με το μυαλό και με τις πράξεις. Κυρίως με την προσφορά. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Εξάσκηση αγάπης στο γυμναστήριο της προσφοράς».

Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε έναν, που θα αλλάξει μία, που θα αλλάξει έναν, κι έτσι να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να ξεκινήσουμε από το εγώ. Να βάλουμε στη ζωή μας την ενσυναίσθηση, την ηθική, την αγάπη, την προσφορά, την ευθύνη, την ευγένεια, την αξιοπιστία. Να βρίσκουμε τρόπο να πραγματώνουμε κάθε μέρα αυτές τις αρχές.

Αυτά θα αλλάξουν τον κόσμο. Πρωτίστως, η αλλαγή θα έχει ξεκινήσει από μέσα μας. Και χωρίς να το καταλάβουμε, το «μέσα μας» θα γίνει «δίπλα μας», το «δίπλα μας γύρω μας», το «γύρω μας» «παντού».

Την αγάπη μου,
Νικόλας Σμυρνάκης

πηγή: www.islandofman