«Πολλοί μιλούν σήμερα κι ακόμα περισσότεροι φλυαρούν για ελευθερία. Για τον Κρητικό η ελευθερία δεν υπήρξε κούφια λέξη. Οι αδιάκοποι αγώνες του κατά του ξένου δυνάστη του αποκάλυψαν το ιερό, το συγκεκριμένο της νόημα».

Παντελής Πρεβελάκης

Στην επανάσταση του 1821, η Κρήτη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος για μια 10ετία από το 1821 έως το 1830. Η συμβολή της αυτή όμως σχεδόν αποσιωπάται στα επίσημα εγχειρίδια. Είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ ο κρητικός αγώνας, ο οποίος μάλιστα αποδείχτηκε πιο μακροχρόνιος απ’ αυτόν της υπόλοιπης Ελλάδας, αν και αντί της ελευθερίας, οδήγησε στη συνέχεια της τουρκοκρατίας, μέσω του αντιβασιλέα της Αιγύπτου, στον οποίο παραχωρήθηκε, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις στην κυριολεξία «πούλησαν» την κρητική επανάσταση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριντα τιμά την Κρητική Επανάσταση και διοργανώνει τη διάλεξη “Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ – ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ” με ομιλητή τον Εμμανουήλ Ε. Βεληβασάκη, πρώην Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανκρητικής Ένωσης Αμερικής, στο Κρητικό Πολιτιστικό Κέντρο στην οδό 1821 CURLEW RD, DUNEDIN στις 2 Ιουνίου, 2021, στις 7.30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρακατά του Covid όπως μάσκες και αποστάσεις.