ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Νέοι ενήλικες με κατάθλιψη ή άγχος μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ενήλικες, ηλικίας 18-34 ετών, που έχουν μέτριο έως σοβαρό άγχος ή κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να καπνίσουν και να έχουν υπερβολικό βάρος και ήταν λιγότερο πιθανό να γυμνάζονταν επαρκώς, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εικονική Καρδιομεταβολική Διάσκεψη Υγείας, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με θέματα: Επιδημιολογία, Πρόληψη, Τρόπος ζωής.

Αυτή είναι η τελευταία συμβολή σε μία διαρκώς αυξανόμενη έρευνα, που δείχνει πώς επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς η κατάθλιψη και το άγχος.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2011 στην Ερευνα Ψυχιατρικής έδειξε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν μετατραυματικό στρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κακής καρδιακής υγείας, ενώ μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό «Psychosomatic Medicine» έδειξε ότι το παρατεταμένο ψυχικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ομοσπονδιακές στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 8% των ενηλίκων των ΗΠΑ είχαν κατάθλιψη το 2019, σύμφωνα με τη Διοίκηση Κατάχρησης Ουσιών και Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Substance Abuse and Mental Health Services Admimistration). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, το ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ που εμφάνισαν κατάθλιψη ή άγχος αυξήθηκε από 36,4% σε 41,5%, με την υψηλότερη αύξηση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Προηγούμενη έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως σε μεγαλύτερους ενήλικες που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά «διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται συνήθως σε νεότερους ενήλικες, οπότε με ενδιέφερε να δω αν σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σιέρα Πάτερσον (Sierra Patterson), συντονίστρια κλινικής έρευνας στο τμήμα Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

Αυτή και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία που αναφέρθηκαν εθελοντικά από 882 νεαρούς ενήλικες. Ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες ως φτωχά, ενδιάμεσα ή ιδανικά επίπεδα του «Life’s Simple 7», έναν όρο που επινοήθηκε από την καρδιολογική εταιρεία «AHA» για μια συλλογή στόχων τρόπου ζωής που φαίνεται να βοηθούν στην επίτευξη της ιδανικής υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Οι επτά μετρήσεις είναι η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, το βάρος και το κάπνισμα.

Το εύρημα έδειξε ότι 134 συμμετέχοντες -περίπου 15%- είχαν μέτριο έως σοβαρό άγχος. Είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν βέλτιστα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, καπνίσματος και βάρους και η βαθμολογία της καρδιαγγειακής υγείας ήταν 0,91 μονάδες χαμηλότερη, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν την πάθηση.

«Αυτά τα ευρήματα δίνουν (προοπτική σε) ένα διαφορετικό δημογραφικό και υποδηλώνουν ότι πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε τόσο την κατάθλιψη / το άγχος όσο και την καρδιαγγειακή υγεία σε νεότερους ενήλικες», δήλωσε η Πάτερσον. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε ένα περιοδικό προκειμένου να αξιολογηθούν.

Μια επιστημονική δήλωση της AHA που δημοσιεύτηκε φέτος στο «Circulation» συνοψίζει τις πρόσφατες ενδείξεις βιολογικών, συμπεριφοράς και ψυχολογικών οδών που συνδέουν την ψυχική υγεία με τις καρδιακές παθήσεις. Η δήλωση υποδηλώνει ότι λόγω της σαφούς σχέσης που προκύπτει μεταξύ ψυχολογικής υγείας και καρδιακής υγείας, οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν την ψυχική ευεξία των καρδιακών ασθενών ως μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους.

Η Δρ Νίκα Γκόλντμπεργκ (Nieca Goldberg), ιατρός, διευθύντρια του Προγράμματος Υγείας Καρδιάς Γυναικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης τόσο της ψυχικής υγείας όσο και της καρδιακής υγείας σε αυτή τη νεότερη ηλικιακή ομάδα.