Συγγραφέας: Αλάα Αλ – Ασουάνι

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Στη Δύση, η μελέτη της δικτατορίας έχει αποκτήσει μία σχεδόν εξωτική διάσταση. Όμως τα απολυταρχικά καθεστώτα παραμένουν μία οδυνηρή πραγματικότητα για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τις ελευθερίες τους να παραβιάζονται και τα δικαιώματά τους να καταστρατηγούνται. Υπόκεινται σε αυθαίρετες συλλήψεις, διαφθορά και αδικία.

Ποια είναι η φύση της δικτατορίας; Πώς επικρατεί; Ποιες συνθήκες και περιστάσεις τής επιτρέπουν να ευδοκιμήσει; Και με ποιους τρόπους οι δικτάτορες καταφέρνουν να διατηρούν την εξουσία ακόμα και όταν τους λοιδορούν και τους χλευάζουν οι κυβερνώμενοι; Σε αυτό το εμβριθές και κατά στιγμές προκλητικό σύντομο έργο, ο Αλάα Αλ-Ασουάνι μάς δείχνει ότι – όπως και σε κάθε ασθένεια–, προκειμένου να κατανοήσουμε το σύνδρομο της δικτατορίας, οφείλουμε αρχικά να σκεφτούμε τις συνθήκες που εννοούν την εμφάνισή του, καθώς και τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που προκαλεί τόσο στον λαό όσο και στον δικτάτορα.

Ο Αλάα Αλ-Ασουάνι γεννήθηκε το 1957 στο Κάιρο. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήµιο του Καΐρου και στο Πανεπιστήµιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, ενώ άσκησε για χρόνια το επάγγελµά του στο Κάιρο, στο θρυλικό Μέγαρο Γιακουµπιάν. Σήµερα ζει και διδάσκει λογοτεχνία στις ΗΠΑ. Ιδρυτικό µέλος του πολιτικού κινήµατος Κιφάγια και πολέµιος του θρησκευτικού φανατισµού και της δικτατορίας, είναι παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια,  χρονικογράφος και µυθιστοριογράφος, γνωστός παγκοσµίως για κάποια από τα µυθιστορήµατά του, ανάµεσα στα οποία και Το Μέγαρο Γιακουµπιάν (εκδόσεις Πόλις, 2007• Εκδόσεις Πατάκη, 2016), το οποίο µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και αποτελεί το πιο πολυδια-βασµένο αραβόφωνο βιβλίο του 21ου αιώνα, µε πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1.000.000 αντίτυπα, ενώ µεταφέρθηκε µε εξαιρετική επιτυχία και στον κινηµατογράφο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Σικάγο (2009), Θα ήθελα να ήµουν Αιγύπτιος (2011), Η αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου (2015) και Ανεκπλήρωτη δηµοκρατία (2019).

«Ο Αλ-Ασουάνι είναι οικουµενικός συγγραφέας, που µετουσιώνει τις δικές του αγωνίες σε πανανθρώπινες και φωτίζει µοναδικά τον πάντοτε εκπληκτικό και κατά καιρούς σκοτεινό και πνιγηρό κόσµο µας».          The Times

«Ένα σπουδαίο βιβλίο που συλλαµβάνει µια καθοριστική πολιτική στιγµή στην ιστορία όλης της περιοχής».                                                                                                                                           

                                                                                                                                                             Eugene Rogan  

«Ο Αλ-Ασουάνι πρώτα και κύρια θυµίζει σε όλους τους µυθιστοριογράφους του κόσµου ότι στο σηµείο αυτό έχουν ηθική υποχρέωση να κοιτάξουν την πραγµατικότητα κατάµατα και να αφηγηθούν την ιστορία της αλήθειας».                                                                                                                                         Ece Temelkuran