από τον Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Εμμανουήλ Μοράρη.

Το αλάτι νοστιμίζει τα φαγητά και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό. Σήμερα το αλάτι εξακολουθεί να είναι σημαντικό τόσο για την οικονομία των χωρών που το παράγουν όσο και για τη μαγειρική μας, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων, που το χρησιμοποιεί για να κάνει τα προϊόντα της πιο εθιστικά. Είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα διατροφής. Είναι φυσικό μπαχαρικό και συντηρητικό και στην φύση βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία είτε στις θάλασσες είτε σαν ορυκτό.

Το θαλασσινό αλάτι παρασκευάζεται μέσω της εξάτμισης του αλμυρού, δηλαδή του θαλασσινού νερού. Από τους προϊστορικούς χρόνους άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν και βρίσκεται συνήθως σε κάθε κουζίνα.

Εκτός από τις γαστρονομικές του χρήσεις, το θαλασσινό αλάτι προστίθεται συχνά στην απολέπιση σώματος, σε λουτρά, σε ποτά και σε αμέτρητα άλλα προϊόντα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό από άλλους τύπους αλατιού και παρέχει πολλά οφέλη, αλλά δεν είναι επαρκής η έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.

Λόγοι για να χρησιμοποιείτε θαλασσινό αλάτι

Στο πεπτικό σύστημα, ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες του στόματος  απελευθερώνοντας αμυλάση. Αυτό το αρχικό βήμα στην πεπτική διαδικασία είναι πολύ σημαντικό. Στο στομάχι, το θαλασσινό αλάτι διεγείρει το υδροχλωρικό οξύ και ένα ένζυμο πέψης πρωτεϊνών, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της τροφής. Διεγείρει επίσης τις εκκρίσεις στον εντερικό σωλήνα και το ήπαρ, οι οποίες βοηθούν στην πέψη. Όσον αφορά το νευρικό σύστημα, τα αλατώδη άλατα ηρεμούν τα νεύρα μειώνοντας τη κορτιζόλη και την αδρεναλίνη, δύο επικίνδυνες ορμόνες.  Όσον αφορά τα οστά, μια δημοφιλής θεωρία σε σχέση με την οστεοπόρωση και άλλες οστικές διαταραχές είναι ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί ασβέστιο και άλλα μέταλλα από τα οστά προκειμένου να επιβιώσει και να εξουδετερώσει την οξύτητα στο αίμα.

Είναι φυσικά γεμάτο από ορυκτά που μας ωφελούν και έχει αλκαλική δράση, βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών. Επίσης, το φυσικό αλάτι έχει ορυκτά που βοηθούν το δέρμα να φαίνεται φρέσκο και γυαλιστερό. Για παράδειγμα, το θείο διατηρεί το δέρμα καθαρό και μαλακό, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία του τριχώματος. Επιπλέον, δρα κατά των εκζεμών και των εξανθημάτων, τα οποία συχνά είναι αποτέλεσμα έλλειψης θείου και ψευδαργύρου. Προωθεί επίσης την ταχεία επούλωση των πληγών, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει τη δράση των σμηγματογόνων αδένων. Μια άλλη θετική πτυχή του θαλασσινού αλατιού σχετίζεται με το αναπνευστικό σύστημα. Το θαλασσινό αλάτι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής στο αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, η παραγωγή φλεμάτων επιβραδύνεται