ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Τασούλα Χατζηττοφή, διεθνώς γνωστή για τη δράση της για επαναπατρισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που κλάπηκε μετά την τουρκική εισβολή, είναι αυτή που εντόπισε, το 1991 στη βιτρίνα της Γκαλερί Roozemond στην Ολλανδία, τα βημόθυρα (η Ωραία Πύλη) της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου της κατεχόμενης Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου. Ήταν τότε επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη.

Η κ. Χατζηττοφή μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα διαβήματα στα οποία προέβη από τη στιγμή που εντόπισε τα βημόθυρα.

Σύμφωνα με την κ. Χατζηττοφή τα βημόθυρα έφυγαν από την Κύπρο μεταξύ 1974 και 1980 και εκτέθηκαν στην Ολλανδία, από γκαλερί στην πόλη Wijnburg, η οποία τελικά οδηγήθηκε σε πτώχευση.

«Στα πτωχευτικά έγγραφα υπήρχαν εικόνες των Βημοθύρων τις οποίες ο  Θανάσης Παπαγεωργίου, τότε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αναγνώρισε και επιβεβαίωσε την προέλευσή τους. Η Κύπρος δεν μπορούσε να αναλάβει δράση τότε, καθώς ήταν απαραίτητο να βρεθούν τα Βημόθυρα πριν από οποιαδήποτε νομική ενέργεια στην Ολλανδία. Το 1991, ενώ περπατούσα στον δρόμο, είδα τις Χρυσές αυτές Πόρτες στο παράθυρο της γκαλερί Roozemond. ‘Έστειλα κάποιον να τραβήξει μια φωτογραφία για τον κ. Παπαγεωργίου για να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για τα Βημόθυρα του Αγίου Αναστασίου. Εκείνες τις μέρες δεν είχαμε ίντερνετ και δουλεύαμε με φαξ. Οι φωτογραφίες έπρεπε να σταλούν ταχυδρομικώς και να επικυρωθούν από συμβολαιογράφο. Μόλις ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τα Βημόθυρα επικοινώνησα με τον κ. Roοzemond ιδιοκτήτη της Γκαλερί, και ζήτησα να επιστραφούν στην Κύπρο. Ο κ. Roozemond ισχυρίστηκε ότι τα βημόθυρα ανήκαν σε πελάτη το όνομα του οποίου δεν μπορούσε να αποκαλύψει», διηγείται η κ. Χατζηττοφή. Και προσθέτει:

Aπό τα στοιχεία που υπάρχουν από τα έγγραφα πτώχευσης, ο θρησκευτικός θησαυρός αγοράστηκε από τους Michel van Rijn και Idyn Dikmen (Σ.Σ. Τούρκος αρχαιοκάπηλος). Αυτά τα έγγραφα είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί αποδεικνύουν πως ο Dikmen  και ο Roozemond (ιδιοκτήτης της Γκαλερί) δούλευαν από κοινού, συνεργάζονταν, κάτι το οποίο είχε αρνηθεί ο Roozemond,  ειδικά την περίοδο που έχει αποκτήσει Γκαλερί δίπλα από το Βασιλικό Παλάτι στη Χάγη».

https://www.ekirikas.com/kypros_politismos/arthro/entopistikan_apo_to_1991_ta_bimothyra_tou_ag_anastasiou-3169653/